Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano: Prima sfântă Împărtășanie

Duminică, 13 mai 2018, când în Italia s-a sărbătorit Înălțarea Domnului, comunitatea catolică din Cesano și împrejurimi a trăit momente de mari emoții, deoarece patru copii (doi băieței și două fetițe) l-au primit pentru prima dată pe Isus în sfânta Împărtășanie.

Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât la pregătirea copiilor nu s-au implicat doar pr. Adrian și cateheta Cristina, ci și părinții copiilor. Fiind departe de casă și mergând la școală în limba italiană, pentru a putea învăța într-o "limbă diferită" (limba română) rugăciunile și să facă pregătirea la catehism a cerut din partea copiilor un efort ceva mai mare, efort care a adus și rezultate pe măsură.

Cu o lună în urmă, primul moment de har și binecuvântare trăit cu mari emoții de acești patru copilași l-a constituit prima lor spovadă, făcută duminică, 15 aprilie 2018. Încă de atunci, având sufletul curat și plin de Dumnezeu, și-au manifestat bucuria și marea dorință de a-l primi pe Isus în sfânta împărtășanie.

Astfel, biserica "Sf. Sebastian" din Cesano fiind pregătită de sărbătoare și toți oaspeții fiind prezenți, sfânta Liturghie a început la ora 16.00, prin cântarea imnului de la Fatima; unindu-ne rugăciunile și cântările cu toți cinstitorii sfintei Fecioare Maria care a apărut celor trei copilași la Fatima. Sfânta Liturghie solemnă a fost prezidată de părintele paroh Adrian Chili, la care au concelebrat preoții Iulian Marian Șchiopu, Gabriel Hălănduț și Simon Weyringer (preoți studenți prezenți la Roma pentru studii); iar la spovadă a stat pr. Gabriel Buboi, rector la colegiul Pio Romeno din Roma.

După salutul inițial de la sfânta Liturghie și prezentarea copiilor de către cateheta lor, copiii și-au arătat disponibilitatea și dorința lor de a-l primi pe Isus în euharistie prin sincerul "iată-mă" și oferirea unui crin la sfântul altar.

Cei sărbătoriți au fost aceia care în spirit de credință și cu mari emoții au citit lecturile, au ținut lumânarea aprinsă la reînnoirea făgăduințelor de la sfântul Botez, au prezentat invocațiile de la rugăciunea credincioșilor și au cântat solo la unele cântece de la Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învățătură pr. Gabriel Hălănduț a încercat prin cuvinte simple și exemple concrete să ne facă pe noi toți să înțelegem cum Isus vine în inima noastră și cum noi, nevrednici și mici, reușim să-l primim pe Isus atât de mare și sfânt în inima noastră. A subliniat faptul că "euharistia este cel mai bun mijloc pentru a sta aproape de Dumnezeu, a-l cunoaște și a-i arăta iubirea noastră".

Deoarece viața noastră este făcută din gesturi și cuvinte simple, nu doar prin cântecele și cuvintele copiilor, dar și prin faptul că cei sărbătoriți, în momentul consacrării de la sfânta Liturghie, au stat în genunchi chiar în fața altarului, arătând astfel dorința lor profundă de a fi cât mai aproape de Isus, de sfânta împărtășanie: "să-l vadă" și "să fie văzuți" de Isus.

Pentru că sărbătoarea a fost una a întregii familii, iar emoțiile și bucuriile sunt ale tuturor membrilor familiei, părinții și frații au fost aceia care i-au prezentat pe cei sărbătoriți la sfânta împărtășanie ca să-l primească pe Isus în sfânta euharistie.

După primirea sfintei împărtășanii toți cei patru copii au spus un mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul vieții, al credinței, al familiei, al preoților prezenți și al tuturor celor care i-au ajutat să se pregătească pentru primirea sacramentelor Spovezii și ale sfintei Împărtășanii.

Înainte de binecuvântarea finală pr. Adrian Chili, păstorul acestei comunități, i-a felicitat pe cei sărbătoriți și le-a mulțumit pentru că i-a făcut pe toți cei prezenți să retrăiască clipele în care și ei au făcut sfânta Împărtășanie, mai ales prin faptul că primindu-l acum și ei pe Isus în sfânta Împărtășanie au făcut să fie cu adevărat, și astăzi, o sărbătoare a Euharistiei.

Cina euharistică și bucuria interioară a continuat și după sfânta Liturghie, când, toți cei prezenți s-au adunat în sala parohială, pentru a continua sărbătoarea nu doar prin bucate alese, ci și prin cântece și dansuri de voie bună.

Cristina Bogatu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 mai: Cesano: Prima sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat