Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Taizé - "rugăciunea inimii"

La subsolul catedralei romano-catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, în aula "Fericitul Anton Durcovici", a avut loc duminică, 6 mai 2018, la ora 19.30, un moment de rugăciune Taizé împreună cu fratele Kilian din comunitatea Taizé, în prezența episcopului Petru Gherghel. La acest moment au luat parte foarte multe persoane, în special tineri.

Fratele Kilian, din Comunitatea de la Taizé se află în perioada 6-8 mai într-o vizită la Iași, în dorința de a purta mesajul comunității sale și de a întâlni persoanele atașate de spiritualitatea propusă de frații de la Taizé. Momentul de rugăciune a fost urmat de un dialog cu fratele Kilian și de o agapă frățească.

Întâlnirea a avut tema "Să căutăm izvoarele bucuriei", inspirată din cele patru propuneri ale fratelui Alois, superiorul Comunității din Taizé: "Bucuria Evangheliei vine de la încrederea că suntem iubiți de Dumnezeu. Departe de a fi o stare de exaltare care ne face să fugim de provocările vieții, ea ne face mai sensibili față de cei care suferă".

Într-o atmosferă de pace, luminată numai de flacăra multor lumânări așezate în jurul crucii Taizé, acompaniată de sunetul câtorva instrumente muzicale și al cântărilor intonate, tinerii prezenți au putut să se dispună în prezența lui Dumnezeu care li se arăta prin misterul crucii dinaintea lor. Începutul rugăciunii a fost tăcerea prin intermediul căreia fiecare tânăr a putut să se conștientizeze pe sine și locul unde este și pentru ce anume trebuie să se dispună.

La început, a fost invocat Duhul Sfânt, martorul și protagonistul oricărei rugăciuni rostite cu inima și aflat în pacea lui Dumnezeu, sufletul își dă seama că el i se comunică prin milostivire, o milostivire prin care se simte îmbrățișat în misterul său și pe care dorește să o cânte mereu: "Misericordias Domini in aeternum cantabo".

După proclamarea Evangheliei s-a așternut liniștea în toată încăperea și fiecare putea să mediteze la cuvântul lui Isus. După acest moment de interiorizare a urmat un scurt cuvânt de învățătură ținut de fratele Kilian. Împreună, cu o încredere totală, am putut apoi să-i adresăm Tatălui nostru ceresc rugăciunea pe care ne-a lăsat-o Fiul său: Tatăl nostru, și să-i cerem darul păcii.

La sfârșit, cu toții au putut viziona un scurt videoclip ce prezenta în esență ce înseamnă comunitatea din Taizé și cum anume se trăiește spiritualitatea în cadrul comunității. Apoi a urmat un dialog cu fratele Kilian, care a ținut să-i salute pe cei prezenți și să-și exprima bucuria că îi întâlnește din nou pe tinerii din România la ei acasă. A scos în evidență simplitatea care caracterizează stilul de viață al fraților din Taizé, arătându-și convingerea că mulțumirea și pacea în viață se pot dobândi cu mijloace puține.

Preasfințitul Petru Gherghel i-a mulțumit pentru prezență și a apreciat accentul pe care această formă de rugăciune îl pune pe tăcere. E nevoie să ne tratăm sufletul cu tăcere.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această ora de rugăciune împreună cu fratele Kilian și ne dorim să fim cât mai mult în intimitatea lui Dumnezeu prin rugăciune, cântare și tăcere.

* * *

Rugăciunea trăită de către tineri ne-a fost împărtășită și de către o participantă:

"Până acum câțiva ani nu credeam că rugăciunea poate cuprinde atâta lumină, atât cântec, atâta bucurie, atâta pace. Îmi tresaltă mereu inima de bucurie, când, după o săptămână plină, colorată cu tristeți și bucurii, le pot așeza pe toate la picioarele lui Isus de pe Cruce, la Taizé. Când ajungi la rugăciune, toată lumea te întâmpină cu un zâmbet larg, iar când vezi brațele lui Isus întinse pe Cruce, te simți, în sfârșit, acasă.

Începem să cântăm. Deși e cântec, tăcerea parcă nu se stinge. Se împletesc atât de frumos, încât și inima începe să bată în ritmul tăcerii cântate. Ah, inima! Mereu mă uimesc văzând că ea știe deja cântecul pe care eu îl aud acum pentru prima dată. E și firesc, căci prin cântec încercăm să exprimăm ceea ce purtăm în inimă. Mereu e la fel: un râu de lumină care își are izvorul la Cruce.

Dar aseară a fost parcă și mai frumos: îi priveam toți cu emoție, pe copilașii care ne împărțeau lumină. Câtă puritate și bucurie pe fețele lor! Și sala s-a umplut de lumină. Cristos cel înviat ne-a vorbit prin bucuria copiilor, prin cântecul tinerilor și prin tăcerea celor în vârstă. Nu am fi trăit la fel unii fără alții și nu am fi trăit deloc fără Cristos.

Când ne vorbea fratele Kilian, parcă ne simțeam cu toții în comunitatea din Taizé și, punând totul împreună ne-am bucurat de agapa frățească și de ceaiul devenit tradiție.

Mi-e dragă rugăciunea, mi-e dragă lumina, mi-s dragi oamenii și mi-e drag Cristos, care le unește pe toate". (Benedicta Toma)

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 mai: Iași: Taizé - "rugăciunea inimii"


 

lecturi: 69.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat