Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (6 mai 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În acest timp pascal Cuvântul lui Dumnezeu continuă să ne indice stiluri de viață coerente pentru a fi comunitatea Celui Înviat. Între acestea, Evanghelia de astăzi prezintă mandatul lui Isus: "Rămâneți în iubirea mea" (In 15,9): a rămâne în iubirea lui Isus. A locui în curentul iubirii lui Dumnezeu, a ne stabili acolo locuință stabilă, este condiția pentru a face în așa fel încât iubirea noastră să nu piardă pe drum ardoarea sa și îndrăzneala sa. Și noi, ca Isus și în El, trebuie să primim cu recunoștință iubirea care vine de la Tatăl și să rămânem în această iubire, încercând să nu ne despărțim de ea cu egoismul și cu păcatul. Este un program angajant dar nu imposibil.

Înainte de toate este important a conștientiza că iubirea lui Cristos nu este un sentiment superficial, nu, este o atitudine fundamentală a inimii, care se manifestă în a trăi așa cum vrea El. De fapt Isus afirmă: "Dacă păziți poruncile mele, rămâneți în iubirea mea așa cum eu am păzit poruncile Tatălui meu și rămân în iubirea lui" (v. 10). Iubirea se realizează în viața de fiecare zi, în atitudini, în acțiuni; altminteri este numai ceva iluzoriu. Sunt cuvinte, cuvinte, cuvinte: aceea nu este iubirea. Iubirea este concretă, în fiecare zi. Isus ne cere să păzim poruncile sale, care se rezumă în asta: "să vă iubiți unii pe alții așa cum v-am iubit eu" (v. 12).

Ce trebuie să facem pentru ca această iubire pe care Domnul înviat ne-o dăruiește să poată fi împărtășită de alții? De mai multe ori Isus a indicat cine este celălalt care trebuie iubit, nu în cuvinte ci cu faptele. Este cel pe care-l întâlnesc pe drumul meu și care, cu fața sa și istoria sa, mă interpelează; este cel care, cu însăși prezența sa, mă determină să ies din interesele mele și din siguranțele mele; este cel care așteaptă disponibilitatea mea de a asculta și de a parcurge o bucată de drum împreună. Disponibilitate față de fiecare frate și soră, oricine ar fi și în orice situație s-ar afla, începând de la cel care îmi este aproape în familie, în comunitate, la locul de muncă, la școală... În acest mod, dacă eu rămân unit cu Isus, iubirea sa poate să ajungă la celălalt și să-l atragă la El, la prietenia sa.

Și această iubire față de alții nu poate să fie rezervată la momente excepționale, ci trebuie să devină constanta existenței noastre. Iată pentru ce suntem chemați, de exemplu, să-i păstrăm pe bătrâni ca pe o comoară prețioasă și cu iubire, chiar dacă ei creează probleme economice și necazuri, dar trebuie să-i păstrăm. Iată pentru ce bolnavilor, chiar dacă sunt în ultimul stadiu, trebuie să le dăm toată asistența posibilă. Iată pentru ce aceia care urmează să se nască trebuie primiți mereu; iată pentru ce, în definitiv, viața trebuie mereu ocrotită și iubită de la zămislire până la asfințitul său natural. Și aceasta este iubire.

Noi suntem iubiți de Dumnezeu în Isus Cristos, care ne cere să ne iubim așa cum ne iubește El. Dar asta nu putem s-o facem dacă nu avem în noi însăși Inima sa. Euharistia, la care suntem chemați să participăm în fiecare duminică, are scopul de a forma în noi Inima lui Cristos, așa încât toată viața noastră să fie condusă de atitudinile sale generoase. Fecioara Maria să ne ajute să rămânem în iubirea lui Isus și să creștem în iubirea față de toți, în special cei mai slabi, pentru a corespunde pe deplin vocației noastre creștine.

_______________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori!

Ieri, la Aquisgrana (Germania), a fost proclamată fericită Chiara Fey, fondatoare a Surorilor Săracului Prunc Isus, care a trăit în a doua jumătatea a secolului al XIX-lea. Îi aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru această martoră zeloasă a Evangheliei, educatoare grijulie a tineretului sărac.

Invit să ne rugăm pentru populația din Republica Centrafricană, țară pe care am avut bucuria s-o vizitez și pe care o port în inimă și unde în zilele trecute au avut loc violențe grave cu numeroși morți și răniți, între care un preot. Domnul, prin mijlocirea Fecioarei Maria, să-i ajute pe toți să spună nu violenței și răzbunării, pentru a construi împreună pacea.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini, îndeosebi pe cei care provin din Oviedo (Spania), studenții din Vrbové (Slovacia) și ministranții din Berna. Un salut special se îndreaptă spre noile Gărzi Elvețiene, spre rudele și prietenii lor, în ziua sărbătorii acestui Corp istoric și merituos. Aplauze pentru ei!

Salut reprezentanții Asociației Meter, pe care îi încurajez să continue în angajarea în favoarea copiilor victime ale violenței; precum și credincioșii din Piacenza și Borgoricco și gimnastele din Castelfranco Emilia.

Am auzit și câteva cântece ale neocatecumenalilor... Iată-i! Mulțumesc! Mulțumesc pentru munca voastră de evanghelizare. Sunteți peste tot, mulțumesc!

Salut și toți deținuții din penitenciarul din Latina care sunt în acest moment uniți cu noi spiritual.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat