Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Solonețu Nou: Cerc pedagogic și missio canonica pentru profesorii din zona Iași

Sâmbătă, 28 aprilie 2018, s-a desfășurat în Parohia "Coborârea Duhului Sfânt" Solonețu Nou (jud. Suceava), în parteneriat cu Școala Gimnazială "Henryk Sienkiewicz", cercul pedagogic și acordarea missio canonica pentru profesorii de religie din zona Iași. Tema întâlnirii a fost Sărbătoarea Învierii Domnului în comunitatea poloneză din Solonețu Nou.

Echipa de organizare a activităților a fost formată din doamna profesoară Terezia-Cristina Solcan (propunător), pr. Stanislav Cucharec, paroh de Solonețu Nou, domnul profesor Marcel-Anton Cojocar Sahlean, director Școala Gimnazială Pârteștii de Sus și doamna profesor Carmen Iagușia Marculeac, coordonator al Școlii Gimnaziale "Henryk Sienkiewicz".

Programul propus de organizatori a constat în descrierea tradițiilor păstrate și trăite în comunitatea polonă cu ocazia sărbătorilor pascale: Duminica Palmierului când se folosesc buchete de flori și ramuri sălbatice, aranjamente florale împodobite cu panglici și flori. Creștinii se ating ușor unul pe altul cu buchetele spunând urări de bine; paza la mormântul lui Isus (tinerii din sat, echipați în costume negre, cămașă albă, cu chipiu în cap și cu o pușcă de lemn în mână se roagă și păzesc timp de trei zile mormântul lui Isus); sfințirea coșulețelor cu diferite produse alimentare (pâine, oul, sarea, carnea, hreanul, brânza, ridichea, prăjitura, fructe exotice, ciocolată) care sunt servite după Liturghia de Înviere; împărțirea ouălor sfințite și transmiterea urărilor tradiționale de Paște.

Profesorii au fost invitați să se roage în biserica din localitate și să meargă la Dom Polski unde elevii au prezentat costumele tradiționale și au pregătit un moment artistic cu cântece și dansuri poloneze.

Prof. pr. Petru Sebastian Tamaș, inspector diecezan pentru disciplina Religie, i-a felicitat pe elevi și a subliniat importanța prezenței comunității în dieceza noastră care rămâne fidelă cutumelor transmise din generație în generație.

Un timp aparte a fost rezervat colocviului între profesori, prof. pr. Petru Tamaș și prof. metodist Fulvina Blînda, în vederea acordării missio canonica pentru anul școlar 2018-2019.

După-amiază activitatea s-a încheiat cu vizitarea ruinelor catedralei "Sfânta Fecioară" din Baia, monument istoric din județul Suceava din anul 2015.

Felicitări și mulțumiri cordiale tuturor celor care s-au remarcat prin ospitalitate, bucurie și credință!

Impresii

"Chiar dacă a fost obositor, bucuria întâlnirii cu colegii din zona Iași și frumusețea naturii înconjurătoare renăscută la viață, ne-a ajutat să avem parte de o zi binecuvântată și minunată în cadrul cercului pedagogic al profesorilor de religie. Doamna profesor Terezia-Cristina Solcan împreună cu elevii din comunitatea poloneză din Solonețu Nou ne-a încântat prin activitatea desfășurată la clasă, dar și prin cântecele și portul tradițional polonez, din cadrul programului artistic prezentat. Totul a fost la superlativ!" (Prof. Mariana Cornea)

"Copiii îmbrăcați în costume tradiționale specifice polonezilor s-au rugat și ne-au explicat obiceiurile lor din Săptămâna Mare și Paște. Peisajul frumos, casele tradiționale, totul a fost extraordinar întâlnind oameni deosebiți și frumos și care ne-au primit cu multă căldură!" (Prof. Tereza Leahu)

"O zi plină de emoție, fiind prima dată când particip la un cerc pedagogic! Am participat la o activitate interesantă despre tradițiile de Paște din comunitățile poloneze situate în Bucovina! Ne-am înveselit și la Dom Polski unde elevii Școlii Gimnaziale «Henryk Sienkiewicz» din Solonețu Nou, au dansat câteva dintre dansurile tradiționale poloneze! O zi frumoasă alături de oameni frumoși și deschiși cărora vreau să le mulțumesc pentru această oportunitate de creștere și îmbogățire!" (Prof. Lucica Maria Șfanțar)

Prof. Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 aprilie: Solonețu Nou: Cerc pedagogic și missio canonica pentru profesorii din zona Iași


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat