Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul anual al studenților catolici la Sighetu Marmației

În dimineața zilei de vineri, 27 aprilie 2018, un grup de 50 de studenți, însoțiți de PS Petru Gherghel și de pr. Fabian Doboș, au plecat din fața Palatului Culturii din Iași în spirit de credință într-un pelerinaj la Sighetu Marmației, dorind să calce pe urmele fericitului episcop martir Anton Durcovici, de la nașterea căruia sărbătorim anul acesta 130 de ani. Întoarcerea la Iași a fost duminică, 29 aprilie.

În drumul spre Sighet, tinerii au vizitat mai multe locuri cu o puternică încărcătură istorică și religioasă. Primul obiectiv vizitat a fost catedrala catolică din Baia, care datează de la începutul secolului al XV-lea, iar apoi a urmat faimoasa mănăstire Bârsana din județul Maramureș. Spre seară pelerinii au ajuns la locul de cazare, casa de spiritualitate a surorilor din congregația surorilor Maicii Domnului, filiala Sighet. A urmat sfânta Liturghie în capela din casa surorilor, prezidată de PS Petru Gherghel și concelebrată de pr. Fabian Doboș.

Ziua de sâmbătă, 28 aprilie, a început cu celebrarea sfintei Liturghii. Primul obiectiv pe care tinerii l-au vizitat a fost Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, iar ghidul grupului de pelerini a fost doamna Andrea Dobeș, muzeograf. Au fost vizitate apoi Cimitirul Săracilor și cimitirul orașului din Sighet.

În aceste zile deosebite, tinerii au avut ocazia de a vizita mai multe lăcașe de cult greco-catolice și ortodoxe: mănăstirea Săpânța - Peri, mănăstirea Bixad și biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Bixad, în care au înălțat o rugăciune lui Dumnezeu prin cântul lor. Tot în ziua de sâmbătă tinerii au vizitat și Cimitirul Vesel din Săpânța - loc emblematic pentru această zonă.

Ziua de duminică a început cu sfânta Liturghie, iar mai apoi tinerii s-au îndreptat spre casă, plini de recunoștință față de Dumnezeu pentru aceste zile deosebite. Pe drumul de întoarcere pelerinii au vizitat casa Institutului Cavanis din Pașcani, unde în ziua de sâmbătă, 28 aprilie, a fost sfințită o capelă în incinta institutului de către PS Aurel Percă.

Mulțumim într-un chip deosebit PS Petru Gherghel care a ales și a binevoit să ne însoțească în acest pelerinaj și pr. Fabian Doboș care a organizat acest pelerinaj la Sighet. În aceste zile am fost edificați de predicile pr. Fabian pe care le-a ținut în cadrul sfintelor Liturghii. Părintele le-a vorbit tinerilor despre semnificația și importanța sacrificiului fericitului ep. martir Anton Durcovici. Viața sa a fost un pelerinaj al credinței, speranței și iubirii. A fost o mlădiță care a adus mult rod și care niciodată nu a renunțat la unitatea cu Sfântul Scaun și cu Biserica Universală.

Suntem recunoscători și mulțumim tuturor binefăcătorilor pentru aceste zile de har. Invităm tinerii, în special studenții, să facă această experiență în anii următori, pentru a se convinge că "sângele martirilor este sămânța creștinilor" (Tertulian).

Impresii:

  • "Rămâne aceeași impresie, aceea a întâlnirii cu cel care a reprezentat un titan al credinței, un model de ofertă generoasă și totală, Anton Durcovici. Chiar dacă nu știm locul înmormântării lui, știm locul în care s-a jertfit, Sighetu Marmației, unde a ars de iubire față de Dumnezeu și față de oameni, cu speranța unui viitor mai bun pentru acest popor. Anton Durcovici nu a urmat niciodată un interes personal, ci a apărat poporul cu credință, s-a sacrificat pentru unitatea în Biserică, păstrând legătura cu papa. Simțim prezența lui de fiecare dată când venim la Sighet, pășind pe urmele lui, pe brazda pe care el s-a oferit să fie bobul de grâu pentru câștigul nostru, al preoților, seminariștilor, studenților care caută adevărul pe care îl putem găsi doar la Dumnezeu. Cuvintele noastre sunt prea puține pentru a exprima sacrificiul său, de aceea faptele noastre ar trebui să oglindească măcar o parte din faptele lui. Mă bucur că vin mulți tineri la Memorial și cu siguranță se întorc plini de speranță și încurajare, deoarece Anton Durcovici a fost implicat și s-a dăruit idealului tinerilor și de aceea nu îl vom uita". (PS Petru Gherghel)

  • "Pentru mine a fost o experiență minunată. Îmi doream de mult timp să ajung la Sighetu Marmației și mă bucur că am avut ocazia să merg cu un grup mare de tineri. Spre deosebire de alte pelerinaje, acesta a fost extraordinar pentru că l-am avut în mijlocul nostru pe episcopul Petru Gherghel. Mi-a plăcut foarte mult zona din punct de vedere geografic. Mi-au plăcut mult Cimitirul Săracilor, Cimitirul Vesel și faptul că duminica toata lumea era îmbrăcată în port popular. A fost multă distracție atât pe timpul mersului cu autocarul cât și seara la locul de cazare". (Andrei Ailenei)

  • "Am venit în acest pelerinaj având o idee despre locurile pe care urma să le vizităm. Cel mai mult m-a impresionat Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Cu toate că auzisem și până acum de la bunici și părinți despre persecuțiile la care au fost supuși creștinii catolici în perioada comunistă, abia acum am înțeles ce a însemnat acest lucru cu adevărat și care a fost prețul plătit. Asta m-a atins cel mai mult: să îmi dau seama, așa cum mărturisea și Fericitul Anton Durcovici, că noi ne hrănim credința cu sângele martirilor. Într-adevăr, cred că datorită acelor oameni care au avut curajul să fie perseverenți până la sfârșit noi, astăzi, avem libertatea de a trăi credința fără teamă. Este un dar pe care nu îl prețuim încă îndeajuns, însă sper ca ceea ce am văzut acolo, faptul că am avut ocazia să pășim prin acele locuri spălate cu sânge, să ne ajute să fim mai conștienți de darul ce ne-a fost dat!" (Daniela Andrei)

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-29 aprilie: Pelerinajul anual al studenților catolici la Sighetu Marmației


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat