Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Parolin: "În Coreea s-a aprins o mare speranță"

De Andrea Tornielli

Mare speranță pentru Coreea, mare preocupare pentru Siria. Tratativele cu China care cer răbdare și cazul micuțului Alfie Evans. După o conferință despre cei "trei papi din 1978" ținută în catedrala din Chioggia pentru deschiderea unui ciclu de întâlniri organizat de "Fondaco" despre figura tatălui, cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, a răspuns la întrebările despre temele mai actuale.

Cum judecați perspectivele de pace din Coreea?

S-a aprins o mare speranță, după riscul unui posibil conflict nuclear. Conform unei analize pe care am citit-o în aceste zile, președintele Kim Jong-un ar fi folosit potențialul nuclear de război al țării sale ca amenințare pentru a-i obliga pe americani să trateze cu scopul de a face să iasă Coreea de Nord din izolare și mai ales pentru a demara acea creștere economică de care țara are neapărat nevoie.

Sunteți de acord cu această analiză?

Nu știu dacă poate fi împărtășită până la capăt, ar fi fost un mare strateg... Însă experții spun că Kim Jong-un pare într-adevăr să facă în mod serios și că oferta de dialog nu este numai o cacialma. Drumul este foarte delicat, un parcurs cu obstacole, însă faptul că a existat această decizie de a negocia, fără a continua cu escaladarea lansărilor de rachete, reprezintă un semn de speranță. Și din partea Chinei care sprijină acest dialog. Însuși președintele nord-coreean acum se declară favorabil unui proces de denuclearizare a peninsulei, ceea ce ar însemna o dezamorsa o bombă care riscă într-adevăr să provoace daune uriașe.

La ce punct sunt tratativele Sfântului Scaun cu guvernul chinez?

Dialogul merge înainte de mult timp, cu multă răbdare și cu succese și insuccese. Cineva spunea: este ca "dansul sfântului Vito", doi pași înainte și unul înapoi. Oricum înaintăm, acest lucru este important.

Există unii care se întreabă pentru ce Vaticanul tratează cu un guvern comunist care neagă libertatea religioasă...

Dacă guvernul n-ar fi comunist și ar respecta libertatea religioasă, n-ar fi nevoie să se trateze. Pentru că am avea deja ceea ce am vrea.

Care este scopul Bisericii în aceste tratative?

Scopul nostru nu este unul politic. Ne-au acuzat că vrem numai relațiile diplomatice căutând cine știe ce succes. Însă Sfântul Scaun, așa cum a spus de mai multe ori papa, nu este interesat de niciun succes diplomatic. Ne interesează spații de libertate pentru Biserică, pentru a face în așa fel încât să poată trăi o viață normală care este făcută și din comuniune cu papa. Această comuniune trăită este fundamentală pentru credința noastră.

Care va fi obiectul principal al acordului?

Este fundamental ca Biserica să fie unită, comunitatea oficială, supusă controlului guvernului, și cea așa-numită clandestină - care astăzi merg fiecare pe propriul drum - să se poată uni. Deja Benedict al XVI-lea în Scrisoarea adresată catolicilor chinezi a spus că scopul întregii munci din China trebuie să fie cel al comuniunii între cele două comunități și al comuniunii întregii Biserici chineze cu papa. Noi sperăm ca să se poată ajunge la un acord referitor mai ales la procesul pentru numirea episcopilor. Și sperăm ca acordul să fie după aceea respectat. Din partea noastră există voința de a face asta și sperăm ca și din partea guvernului chinez să existe această voință.

În urmă cu puține zile lumea a părut în pragul unui nou conflict mondial, cu atacul cu bombe asupra Siriei. Cum privește Vaticanul la acea situație?

Cu mare preocupare. De atâtea ori în timpul acestui război deja prelungit timp de șase ani papa a adresat apeluri comunității internaționale și tuturor protagoniștilor. Este un eveniment tragic și încâlcit. Există un nivel local, contrastul dintre regimul președintelui Assad și opoziție. Există o ciocnire regională, mai ales între musulmani șiiți și sunniți. Și apoi există marile puteri care au intervenit la rândul lor, într-un prim moment coalizate împotriva lui ISIS, împotriva fundamentalismului islamic care ocupase bucăți din acel teritoriu. Apoi după așa-numita înfrângere a lui ISIS - în teritoriu este înfrânt chiar dacă nu cred că este înfrâng ideologic - puterile s-au divizat între ele și au început să se contrasteze.

Uimește succesiunea de măceluri de civili...

Am fost martori ai unei disprețuiri totale a drepturilor umane, cu mii și mii de civili implicați în război, folosiți ca ostatici sau scuturi umane. Este distrugerea totală a dreptului umanitar. Și chiar a dreptului de război, pentru că și în război nu este permis totul.

Care este calea pentru a rezolva conflictul?

Noi am repetat mereu că nu există posibilitate a unei soluționări militare. Recent s-a ținut la Bruxelles o reuniune despre Siria din partea Europei, și acesta a fost și mesajul pe care înaltul reprezentant al Uniunii pentru afacerile externe, Federica Mogherini, la vehiculat. Însă o soluție cu greu decolează. Regimul s-a convins că poate să învingă în mod militar, mai ales după intervenția rușilor, care l-au ajutat pe Assad să recucerească multe părți ale teritoriului țării. Asta a slăbit negocierea de la Geneva. Și apoi și pentru că negocierilor se desfășoară pe diferite mese: cea de la Geneva este principala, dar apoi au fost alte inițiative, la Astana, la Sochi...

Prea multe mese de negociere?

Nu știu dacă aceste inițiative ajută să înainteze soluția diplomatică și pașnică sau riscă să îndepărteze tot mai mult perspectiva ei. Eu cred că - am spus asta de atâtea ori protagoniștilor - chiar dacă ar ajunge să câștige războiul în mod militar, pacea nu va fi automată, pentru că vor rămâne atâtea uri, atâtea contrapoziții, atâtea diviziuni în țară.

O ultimă întrebare: ce părere aveți despre cazul micuțului Alfie Evans?

Mi-a dat o tristețe enormă: în fața unei disponibilități manifestate deschis, de multe ori și cu mare folosire de mijloace - medicii de la spitalul nostru "Bambino Gesù" au mers de trei ori la Liverpool - a fost refuzul de a permite ca Alfie să fie adus în Italia. Este de neînțeles. A fost punctul care m-a lovit, m-a zguduit mai mult. Nu reușesc să-i înțeleg motivația. Sau poate că există, și este o logică teribilă. Din partea papei și a Sfântului Scaun s-a încercat să se facă tot ceea ce era posibil pentru a ajuta familia și a asigura copilului o însoțire în decursul bolii sale, în pofida prognozei nefavorabile.

Un caz care a făcut să se discute, și cu tonuri foarte aprinse.

În aceste situații toți strigă, încercând să tragă apa la moara lor. Acum când cazul este închis și mass-media îl vor uita în grabă, ar fi nevoie să se reflecteze în liniște. Aceste cazuri se vor prezenta din nou. Toți împreună, pornind de la puncte de vedere diferite, însă și cu contribuția credincioșilor, ar trebui să încercăm să dăm un răspuns cu adevărat uman la aceste situații, întemeiat pe iubirea față de persoană, pe respectarea demnității sale și a irepetabilității sale. Sperăm că este posibil să facem asta și ca să nu se închidă tema fără a ne mai gândi la ea, gata să ne luptăm din nou la următorul caz.

(După Vatican Insider, 30 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat