Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Redeschiderea dificilă a bisericilor catolice în Rusia

De Vladimir Rozanskij

Pentru o biserică restituită în Rusia catolicilor din Rjazan, alte biserici continuă să fie negate ca aceea din Kirov, unde parohul chiar a început o grevă a foamei. De fapt, se împlinesc în acest an 2018 aniversările a un sfert de secol de când, în 1993, Biserica catolică din Rusia a reușit să obțină restituirea formală a primelor biserici din partea autorităților competente. În acel an a fost aprobat statutul parohiilor "Sfânta Ecaterina" la Sankt Petersburg, cea mai importantă și prestigioasă, cea a "Sfântului Rozariu" la Vladimir, centrul al "Inelului de aur" al vechilor orașe rusești, și cea a "Sfântului Ludovic al francezilor" la Moscova, singura rămasă deschisă tot timpul sub comunism împreună cu biserica geamănă "Sfânta Fecioară Maria de Lourdes" la Leningrad. Acestea din urmă erau cele două biserici "diplomatice" franceze și activitatea lor folosea pentru a demonstra libertatea de cult în URSS, chiar dacă erau strict controlate de KGB.

Biserica "Sfântul Ludovic" a fost restituită guvernului francez (nu arhiepiscopului catolic, monseniorul Kondrusiewicz), și în ea astăzi sunt găzduite comunitățile catolice de diferită exprimare lingvistică (în afară de francezi, sunt celebrări în engleză, italiană, hispano-portugheză, coreeană, filipineză). De altfel, una dintre Liturghiile duminicale este încredințată parohului bisericii rusești "Sfinții Petru și Paul", principala biserică catolică din Moscova care se înalță la 200 de metri de "Sfântul Ludovic", dar care încă n-a fost restituită. Recent se pare că se deschid breșe pentru restituirea parțială, dacă nu a adevăratului edificiu ecleziastic, cel puțin a unuia dintre edificiile subsidiare. De fapt, lângă biserică erau școli și opere caritative foarte importante, ca acelea animate de medicul german J. F. Haass, "sfântul doctor" de la începutul secolului al XIX-lea a cărui cauză de beatificare, îngrijită de curiile din Moscova și Köln, pare că ajunge la bun sfârșit.

Celelalte biserici catolice rusești au fost "recucerite" în anii 1990 de credincioși împreună cu misionarii care veneau din diferite țări, în unele cazuri cu acțiuni chiar răsunătoare ca în 1994, când seminariștii și credincioșii conduși de rectorul mons. Bernardo Antonini "au dărâmat" zidul catedralei "Neprihănita Zămislire" din Moscova, obținând în sfârșit restituirea ei. Astăzi este cea mai solemnă dintre bisericile latine rusești și sediu al arhiepiscopului "Născătoarei de Dumnezeu" la Moscova, monseniorul Paolo Pezzi.

Tocmai monseniorul Pezzi a avut bucuria de a reconsacra o biserică la 16 aprilie la Rjazan (în fotografie), un oraș la puțin peste 200 de kilometri de Moscova, a cărei restituire a fost urmărită cu mare tenacitate de parohul slovac pr. Josif Gunchaga, venit în Rusia în 1991. Biserica este dedicată "Neprihănitei Zămisliri" și a fost închisă în 1935, găzduind apoi un liceu artistic; acum va trebui reconstruită în întregime, însă micul grup de credincioși (puțin peste o sută) va putea în sfârșit să se adune pentru rugăciune, fără a căuta aranjări de ocazie.

Nu tot așa de norocos, până acum, este parohul comunității catolice din Kirov, un oraș în nordul Rusiei europene care a luat numele vestitului revoluționar ucis de Stalin (înainte se numea Vjatka), atunci când a început perioada "marii terori". De 17 ani pr. Grigorij Zvolinskij încearcă în toate modurile să obțină restituirea edificiului dedicat "Preasfintei Inimi a lui Isus", construit în 1903 de polonezii exilați sub Alexandru al III-lea. După repetate refuzuri, pr. Grigorij a decis să înceapă o perioadă de post și rugăciune continuă de 30 de zile pentru restituirea bisericii.

Închiderea a avut loc chiar în timpul purificărilor etnice staliniste, iar catolicii au fost acuzați de spionaj și trădare, și astăzi nu se știe unde au fost îngropați după împușcare. Biserica a fost folosită direct de KGB ca stație de bruiere a radiourilor străine, cu antene speciale instalate în locul crucilor de unde se răspândea așa-numitul "zgomot alb", transmisiunile anti-transmisie. După comunism, în ea a fost deschisă o sală de concerte pentru orgă și muzică de cameră, permițând catolicilor să celebreze Liturghia plătind o chirie de o oră, numai în marile sărbători. Repetatelor cereri de restituire completă s-a opus mereu un refuz categoric, ultima dată la 5 aprilie. Motivația refuzului este paradoxală: de vreme ce în edificiu au fost construite alte încăperi, biserica trebuie să fie păstrată de Supraintendență ca bun artistic și nu poate fi folosită de catolici, care ar trebui să elimine adăugirile inutile.

Ca răspuns la această repetată luare în râs, parohul împreună cu credincioșii au decis o lună de post cu pâine și apă, adorație și rozariu: cele 5 refuzuri oficiale sunt considerate de catolicii din Kirov ca 5 plăgi pe trupul martirizat al lui Cristos suferind. Pr. Grigorij a îndurat deja furturi, agresiuni și amenințări cu moartea, așa încât s-a pus în jurul casei sale un zid înalt cu cameră de supraveghere și trei câini. În mica sală pe care acum o folosește el celebrează zilnic Liturghia, cu micul său popor constitutiv din descendenți ai exilaților polonezi, ai prizonierilor germani și ai africanilor care provin din țări prietene ale Uniunii Sovietice în anii războiului rece. Forța rugăciunii poate să facă minuni, și în timpuri de control auster al domniei lui Putin, țarul ortodox.

După http://www.asianews.it, 28 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat