Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Cu mânecile suflecate

La Cracovia a fost beatificată Hanna Helena Crhzanowska

Contemplând mărturia fericitei Hanna Helena Chrzanowska "aplecată asupra bolnavilor, să învățăm și noi să ne aplecăm asupra celor lipsiți, să avem grijă de cei care au nevoie de întărire, de sprijin, de încurajare, de ajutor: sunt mulți, sunt mici, abandonați, exilați, slabi, marginalizați. Puțini îi vedem zilnic pe străzile noastre, în schimb mulți sunt ascunși în locuințele lor sărace, bolnavi, săraci, singuri, fără sprijin". Este o invitație de a trăi experiența samariteanului milostiv aceea pe care cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, a relansat-o prezidând sâmbătă 28 aprilie la Cracovia - reprezentându-l pe papa - ritul de beatificare a infirmierei poloneze, legate de un raport de prietenie spirituală și de colaborare caritativă cu Karol Wojtyła.

"Biserica, prin lucrarea fiilor săi, merge în întâmpinarea" persoanelor aflate în dificultate, "dăruind cu jertfă și generozitate ajutor și ocrotire: să continuăm - a cerut cardinalul - să fim caritabili față de toți, mai ales față de bolnavii noștri", în așa fel "încât să poată primi zilnic de la noi un semn de atenție, un semn de încurajare și un gest de sprijin".

Și în fericita Crhzanowska, a recunoscut cardinalul Amato, "Biserica celebrează creativitatea carității creștine care deschide larg brațele, ca Isus bun samaritean, la primirea, la ocrotirea și la îngrijirea bolnavilor, a suferinzilor, a celor slabi". La înmormântarea sa, în 1973, cardinalul Karol Wojtyła a rostit un emoționant elogiu spunând: "Mulțumim ție, doamnă Hanna, care ai trăit în mijlocul nostru și ai fost pentru noi toți întruparea fericirilor lui Cristos, în special a aceleia care spune «fericiți cei milostivi»".

Devenită infirmieră cu o motivație "filantropică, pornind de la convertirea care a avut loc în 1932", a trăit profesia "ca adevărat apostolat creștin, de prezență mântuitoare a crucii lui Cristos lângă bolnavi". Și "la treizeci de ani - a afirmat cardinalul - viața sa de credință a avut o cotitură hotărâtă spre sfințenie, cultivată cu rugăciunea, cu împărtășania și adorația euharistică, exercițiile spirituale, cu recitarea sfântului rozariu". Tocmai "ca oblată benedictină, Hanna a trăit cu entuziasm și bucurie carisma rugăciunii liturgice și a muncii profesionale față de cei bolnavi".

"Slujirea sa era alături de bolnavi, în care recunoștea prezența lui Cristos", a remarcat el. Le propunea și infirmierelor o formare care să fie în același timp profesională și spirituală. Tuturor "Hanna le amintea speranța fericirii veșnice în paradis și credința sa în providența divină trezea la viață și la entuziasm". Astfel și "într-o atmosferă de durere și de suferință reușea să ducă mereu o rază de lumină și de bucurie".

Pentru ea bolnavul era "binele suprem" de care trebuie să ne apropiem "ca de un frate și de o soră". De aceea, a afirmat cardinalul, "profesia de infirmieră era o adevărată vocație, o chemare de sus pentru binele celor nevoiași". Pentru aceasta, "nu se preocupa de oboseală și de sănătatea sa", a amintit el. Și "dăruia altora cu generozitate timpul său, inteligența sa, cultura sa, colaborând activ cu cei care se ocupau de alinarea și îmbunătățirea condițiilor bolnavilor". Așa încât "a ajuns să vândă bijuteriile sale pentru a cumpăra medicamente pentru cei săraci". Și desigur "nu dorea mulțumiri și recunoașteri" pentru slujirea sa.

Era deosebit de "grijulie și înțelegătoare cu aceia care îi asistau în familie pe bolnavii cronici, arătând o atenție specială față de viața lor spirituală și sacramentală", a continuat cardinalul, observând că femeia se angaja "să procure și asistența sacramentală a unui preot". În afară de asta, a adăugat cardinalul, fericita "nu ascundea credința sa" și sub "regimul comunist nu se plângea de șicanele și de nedreptățile pe care le primea". Nicio amenințare n-a reușit s-o împiedice să se apropie "cu regularitate de sfintele sacramente". Dar tocmai "din cauza convingerilor sale religioase a fost privată de funcția de directoare a școlii pentru infirmiere". O samavolnicie care n-a descurajat-o și la care a răspuns mărturisind cu faptele că nu-i este "frică de presiunile partidului: era capabilă să apere cu curaj convingerile sale și să organizeze periodic exerciții spirituale pentru bolnavi", în pofida interdicțiilor. Și mai ales, a încheiat cardinalul, "nu se rușina de nicio slujire desfășurată pentru bolnavi: își sufleca mânecile și lucra" cu umilință.

(După L'Osservatore Romano, 29 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat