Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pedagogia întoarcerii

Tinerii, credința și sacramentul Spovezii

În fața noilor generații există o "responsabilitate enormă" care apasă asupra lumii adulților și îndeosebi asupra comunității ecleziale: este aceea de a da un răspuns credibil și eficace "inimii tinerilor" care "cere, strigă să fie educată să întâlnească binele, adevăratul și frumosul, să învețe să le recunoască și să le urmeze". Este avertismentul lansat de monseniorul Krzysztof Nykiel, regent al Penitențiariei Apostolice, la încheierea întâlnirii ținute la 26 și 27 aprilie 2018 la Palatul Cancelariei despre tema "Spovada tinerilor, credința, discernământul vocațional".

Convertire și reconciliere sunt cuvintele-cheie utilizate de prelat pentru a ajunge să dea un răspuns complet la neliniștile și la fragilitățile tinerilor. De fapt, în aceste cuvinte se exprimă rolul pe care ar trebui să-l aibă Biserica în contextul contemporan. O Biserică aptă să vestească Evanghelia în manieră așa de incisivă încât să-l invite la convertire pe cel care ascultă, care "simțindu-se străpuns la inimă, ca discipolii de la Emaus, se deschide prin puterea Duhului la ascultarea credinței"; o Biserică aptă și să-și lărgească brațele și să fie semn și instrument de reconciliere, făcându-se "martoră a iubirii lui Cristos".

Încercând să încheie lucrările întâlnirii, monseniorul Nykiel a amintit diferitele intervenții care, în funcție de diferitele aspecte (sociologic, antropologic, artistic, pastoral, teologic, sacramental), au tratat urgența care reiese din lumea tineretului: de fapt, "dacă tinerii cer fraternitate și comunitate, relații autentice și sănătoase, societatea stimulează tot mai mult spre afirmarea individualismului și a singurătății, complice fiind și succesul răspândit și necontrolat al noilor social media care îi pune într-o realitate virtuală iluzorie". Și, amintind ceea ce au exprimat tinerii înșiși în documentul final al recentei reuniuni pre-sinodale, a subliniat cum ei "nu reușesc mereu să lege viața cu simțul transcendentului".

Urmând linia intervențiilor, regentul Penitențiariei Apostolice a intrat în detaliul temei reconcilierii. O reconciliere, a spus el amintind de Ioan Paul al II-lea, care trebuie să aibă trei pilaștri: mărturia, Scriptura și sacramentele.

Înainte de toate, a amintit el, trebuie să fim conștienți că "tinerii cer martori autentici: bărbați și femei în măsură să exprime cu pasiune credința lor și relația lor cu Isus". Alături de credibilitate, a adăugat el, este apoi importanța limbajului folosit: "în contextul actual de criză de modele și de procese tradiționale de transmitere a credinței, diferitele exprimări artistice, împreună cu galaxia limbajului multimedial folosit corect, pot să se reveleze locuri pentru a răspunde la întrebările de sens". Însă mărturia principală care trebuie dată tinerilor este "cea a iubirii": trebuie însușită "pedagogia întoarcerii" prin care Domnul "nu încetează niciodată să dorească să ne întoarcem la El". Apoi trebuie mărturisită iubirea lui Cristos care "mângâie, ridică din nou, corectează și sprijină, care dăruiește speranță pentru viitor pentru că este certitudine că nu suntem singuri".

Cunoașterea acelui Cristos a cărui întâlnire se propune trebuie să fie susținută, după aceea, de o întoarcere la Scriptură. De fapt, este mereu actuală întrebarea tânărului bogat din Evanghelie: "Învățătorule, ce trebuie să fac ca să dobândesc viața veșnică?". Și "mereu și numai Cristos e cel care oferă răspunsul deplin și rezolutiv".

O cale "privilegiată de evanghelizare", a subliniat monseniorul Nykiel, este sacramentul spovezii. Acolo tânărul are în sfârșit "oportunitatea de a fi ascultat". Acolo, mai ales, tânărul poate parcurge un adevărat drum de discernământ vocațional: "o spovadă umilă, sinceră și frecventă ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine și să înțelegem cine suntem realmente, cât de mult ne iubește Dumnezeu și cât de intens dorește fericirea noastră, respectând libertatea noastră și așteptând da-ul nostru spus voinței sale".

Iată așadar invitația finală de a valoriza sacramentul reconcilierii de a face din el un instrument privilegiat de dialog cu tinerii. De fapt, numai "o experiență adevărată de reconciliere întărește inima în ceea vrea cu adevărat", și un tânăr se va simți valorizat "numai știind că va putea mereu să se ridice din nou și să ridice din nou".

(După L'Osservatore Romano, 29 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat