Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coreea, episcopul Lazzaro You: "După summit se deschide o nouă eră"

De Paolo Affatato

"Gaudete et exsultate. Iată expresia care exprimă astăzi sentimentele inimii noastre. Mi-a venit imediat în minte exortația papei Francisc. Iată ce voi spune preoților, laicilor, călugărilor și tinerilor mâine când voi celebra o Euharistie de mulțumire, pentru a da laudă lui Dumnezeu și a-l invoca să dăruiască pacea peninsulei coreene". Episcopul Lazzaro You Heung-sik, care conduce dieceza de Daejeon și este responsabil al Comisiei pentru problemele sociale în Conferința Episcopală Coreeană, vorbind la Vatican Insider nu ascunde emoția, după întâlnirea istorică dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele sud-coreean Moon Jae-in, ținută astăzi la Panmunjom, în zona demilitarizată din Coreea de Sud. Pentru prima dată, după războiul din 1950-1953, un lider nord-coreean a trecut de "cortina de bambus", cum au definit istoricii granița care se întinde de-a lungul paralelei 38°.

Astăzi Biserica din Coreea poate să cânte magnificat: "Urmărind summit-ul la televizor, emoția a fost puternică și credincioșii sunt încă emoționați. Am recitat un Pater-Ave-Gloria, i-am mulțumit lui Dumnezeu și am împărțit binecuvântarea. Suntem fericiți pentru că se deschide o nouă eră: este mărturia că Dumnezeu face lucrări minunate și surprinzătoare, că Domnul este prezent în istoria Coreei", relatează el.

Gesturile și cuvintele rostite de cei doi lideri sunt încurajatoare și lasă deschisă perspectiva unui dialog care va continua și care va produce roade concrete: "Există două obiective declarate: dezarmarea nucleară și semnarea unui adevărat tratat de pace, pentru a înlocui armistițiul semnat în 1953. Astăzi aceste două obiective sunt nu numai posibile ci necesare, sunt obligatorii și vor da concretețe acestei întâlniri", afirmă episcopul, observând valul de optimism care străbate națiunea.

E suficient să ne întoarcem cu mintea în urmă cu puține luni, când în Asia orientală suflau vânturi de război și când escaladarea tensiunii militare era la stele, pentru a recunoaște "mâna lui Dumnezeu" asupra acestei întâlniri". Și pentru a da merit președintelui sud-coreean, catolicul Moon, care "n-a încetat niciodată să creadă în această posibilitate, a continuat să construiască punți de dialog, a intrat în joc și și-a dedicat întreaga sa influență politică pentru a obține acest rezultat important", notează Lazzaro You.

Comunitățile creștine din Coreea, de toate confesiunile, au însoțit întâlnirea cu rugăciunea neîntreruptă. Și vor continua să susțină cu rugăciunea drumul dialogului și al păcii, promovând inițiative de schimb și cooperare cu Nordul, "pentru a contribui la crearea reconcilierii autentice", adaugă el.

Este important de amintit lexicul care este în vogă astăzi: "A folosi cuvinte ca pace, dialog, iertare, reconciliere este drumul pentru a genera o reapropiere între frați, membri ai unui singur popor", amintește prelatul de la Daejeon. "Papa Francisc ne invită să mergem spre celălalt, să «ieșim», să nu rămânem în fotoliu: astfel astăzi ducem Vestea Bună a păcii și a iubirii fraților aflați în dificultate: sărăcia și foamea sunt o realitate tristă în Nord", și este așadar "datoria noastră să le întindem o mână", conclude el.

Fără a nega că edificarea păcii în Orient este responsabilitate împărtășită a statelor suverane, a ONU și a actorilor precum Statele Unite și China, Biserica din Coreea remarcă faptul că "creștinii sunt chemați să fie pacificatori și să dea o mărturie de credință" și afirmă fără temeri responsabilitatea specifică a comunităților creștine în "a lucra împreună pentru pacea și reconcilierea în peninsula coreeană", cu un ochi deosebit spre creștinii prezenți în Coreea de Nord. Implicându-i în această operă tinerele generații din Coreea de Nord și de Sud, Biserica catolică se va face promotoare pe lângă guvernele din Seul și Pyongyang a noi inițiative de a construi pacea în peninsula coreeană.

Pe fundal, în cuvintele episcopilor coreeni, abordarea papei Roncalli: "Dumnezeu ne îndeamnă să dezrădăcinăm convingerea greșită că pacea poate să fie garantată de armele nucleare sau de militarizare. Dimpotrivă, acestea măresc riscul de război. Vrem să amintim principiul exprimat în Pacem in terris de Ioan al XXIII-lea: adevărata pace se poate construi numai în încrederea reciprocă, nu bazându-se pe arsenale", au scris ei recent.

Biserica din Coreea este animată de o lectură providențială a istoriei sale: cu 5 milioane de persoane care mărturisesc credința catolică, această comunitate a celor botezați este conștientă că misiunea lui Cristos "nu este să realizeze un mare proiect cu caracter uman, ci să împlinească voința lui Dumnezeu, încrezându-se total în Providența sa, care vrea mântuirea tuturor popoarelor", explică părintele Augustin Han, preot coreean. Cu această perspectivă, deschiderea unui nou canal de dialog față de Coreea de Nord devine "încredere necondiționată în acțiunea lui Dumnezeu în istoria omenirii. Și El, cum spune psalmul, va completa lucrarea sa".

(După Vatican Insider, 27 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat