Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Hirotonirea ca preot a unui diacon român din Iași

Duminică, 22 aprilie 2018, cu ocazia a celei de-a LV-a Zi Mondiale de Rugăciune pentru Vocații, papa Francisc a hirotonit 16 diaconi, în bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, printre aceștia numărându-se și diaconul român Francisc Lăcătuș, persoană consacrată în Mica Operă a Divinei Providențe (Don Orione).

Ca pregătire pentru acest important moment, dar și ca o mărturie vocațională s-a ținut, cu o seară înainte, un moment de adorație, în Parohia "Ognissanti" din Roma, pregătit de către studenții Institutului Teologic Orionin. La acest moment au fost prezenți, deopotrivă, tineri și adulți din parohie, prieteni, colegi din timpul studenției și membri ai familiei părintelui diacon.

La Liturghia de hirotonire au participat mulți membri ai comunității catolicilor români din Roma, însoțiți de păstorii lor, membri ai comunităților orionine și confrați. S-au remarcat în mod deosebit părinții și rudele noului sfințit părinte, care au purtat cu mândrie portul tradițional românesc chiar în inima Vaticanului. Printre cei prezenți, atât la Liturghia de hirotonire, cât și la prima Liturghie a pr. Francisc, s-a aflat și ES Liviu Petru Zăpârțan, ambasadorul român pe lângă Sfântul Scaun.

În omilia sa, Sfântul Părinte a vorbit despre misiunea preotului și, adresându-se direct prezbiterilor ce urmau să fie consacrați, a insistat: "Și aici mă opresc pentru a vă cere: vă rog, nu încetați să fiți milostivi. Gândiți-vă la păcatele voastre, la mizeriile voastre pe care Isus le iartă. Fiți milostivi".

În seara aceleași zile, părintele nou sfințit a celebrat prima sfântă Liturghie, în parohia orionină "Ognissanti", locul unde acesta va activa pentru următorii ani. De altfel, acesta a fost și motivul pentru care i s-a acceptat cererea de a fi hirotonit de către Sfântul Părinte, întrucât, ca episcop al Romei, acesta hirotonește doar candidați care provin din seminariile Diecezei de Roma.

Pr. Francisc Lăcătuș s-a născut la Iași, la 25 mai 1987, și în același oraș începe drumul său de formare, în Seminarul "Don Orione". După anii de liceu, cu profil teologic (Liceul "Vasile Lupu"), frecventează, pentru doi ani de zile, cursurile de filozofie în cadrul Institutului Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Încheie noviciatul, prin depunerea voturilor simple, și continuă formarea sa intelectuală, frecventând cursurile de teologie de prim grad și apoi de master, specialitatea "Pastorația Tinerilor", ale Universității Pontificale Saleziene. La 12 martie 2017, prin profesiunea perpetuă, devine membru deplin al Operei "Don Orione", ca, mai apoi, la 7 octombrie 2017, să fie sfințit diacon, împreună cu alți patru confrați, de către ÎPS Ioan Robu. După 15 ani în Mica Operă a Divinei Providențe, a fost sfințit preot de către papa Francisc, la 22 aprilie 2018.

Cătălin Ioan Gașpal

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 aprilie: Vatican: Hirotonirea ca preot a unui diacon român din Iași


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat