Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel. Scrisoare pastorală

"În drum spre Sinodul episcopilor 2018
și spre Întâlnirea Mondială a Tineretului din Panama 2019"

Dragi tineri, dragi prieteni,

În centrul atenției voastre stă acum sinodul dedicat tinerilor din luna octombrie a acestui an, cu tema: "Tinerii, credința și discernământul vocațional".

Papa Francisc dorește să vă facă mai întâi să înțelegeți cât de importanți sunteți pentru Biserică și pentru lumea de azi, iar apoi, prin întâlnirile presinodale, prin scrisorile, predicile și catehezele sale, să vă convingă de adevărul că doar Cristos și Biserica vă pot realmente ajuta să descoperiți care este sensul vieții voastre și de ce valori aveți nevoie pentru o tinerețe împlinită și cu adevărat fericită.

Folosind un limbaj pe înțelesul vostru, cu imagini desprinse din viața cotidiană, Sfântul Părinte vrea să vă lămurească de faptul că din programul unei vieți reușite nu poate să lipsească niciodată Dumnezeu, oricât de străin v-ar apărea la un moment dat ori de neînțeles într-o situație sau alta a vieții. El vă invită cu iubire părintească să vă dați seama de ceea ce poate Dumnezeu realiza cu voi și cu viețile voastre. Prezența lui în programul vostru de zi cu zi, includerea lui în gândurile și planurile voastre nu poate și nu trebuie să fie doar o alegere facultativă, ci una necesară. Drumul spre sinodul din octombrie - sinodul vostru, sinodul cu voi și despre voi - se apropie de sfârșit.

Am celebrat împreună, în Duminica Floriilor, Ziua Mondială a Tineretului la nivel local. Ne-am rugat împreună pentru voi și pentru viitorul vostru. Ne-am gândit la dificultățile cu care vă confruntați în timpurile actuale. În ziua de 5 mai vom avea întâlnirea noastră diecezană, pe care o vom celebra la Săbăoani. Aș vrea să vă faceți timp pentru această sărbătoare, nu doar pentru că e întâlnirea voastră cu mine, episcopul vostru, ci și pentru că aveți ocazia să vă întâlniți și să interacționați cu alți tineri, să cunoașteți alte chipuri, alte feluri de a trăi sau practica credința și pentru că - ce minunat ar fi! - puteți redescoperi farmecul întâlnirii cu Isus. El este "cel care singur cunoaște inima voastră", cum v-a asigurat cândva sfântul papă Ioan Paul al II-lea și cum avea să adauge vrednicul său urmaș, papa emerit Benedict al XVI-lea, că același Isus e "cel care nu vrea să vă ia nimic, ci să vă dăruiască totul".

Papa Francisc v-a transmis, pentru Ziua Tineretului de anul acesta, un mesaj cu un titlu încurajator: "Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu". Aceste cuvinte le puteți reciti în primul capitol al Evangheliei după sfântul Luca. Îndemnul "Nu te teme..." este cel pe care un înger sau altcineva apropiat vouă vi l-ar putea adresa în multele situații și conjuncturi dificile pe care le trăiți. E firesc să avem temeri sau frici. Unele sunt ocazionale, altele ne însoțesc poate luni sau ani; unele sunt întemeiate, altele sunt mai mult sau mai puțin închipuite de noi. Ne este teamă că nu suntem iubiți, că nu putem iubi îndeajuns de bine; ne este teamă că Dumnezeu nu ne va ajuta și viața noastră s-ar putea derula fără o direcție clară; ne este frică de nerealizări profesionale sau de un viitor necunoscut.

Imaginați-vă, dragi tineri, că însăși această tânără din Nazaret, Maria, ca o prietenă bună se îndreaptă spre voi și, privindu-vă pe fiecare în ochi, cu prețuire și afecțiune, vă adresează aceste cuvinte! Gândiți-vă că ea face acest lucru într-un mod personalizat, adaptat fiecăruia dintre voi, pe măsura fricilor care străbat mințile și sufletele voastre! E adevărat că de multe ori Dumnezeu poate fi foarte misterios în planul pe care îl concepe cu viața unuia sau altuia; că el poate pretinde lucruri cărora nu le vezi imediat rostul; că te lasă să experimentezi situații sau să întâlnești oameni care nu lasă cele mai frumoase urme în viața ta; că permite să te simți uneori singur sau că nu reacționează "prompt" la rugăciunile pe care i le adresezi cu insistență. Însă e la fel de adevărat că el îi are pe toți în privirea sa părintească, așa încât orice viață, orice destin se află sub atenția lui, sub grija lui iubitoare.

Dragi tineri, este un lucru sigur că cine alege să-l caute, să-l asculte în tăcere, să-i vorbească, indiferent cu ce cuvinte, acasă sau în Biserică, acela îi simte prezența, însoțirea și susținerea în orice situație. Ce frumos este ca asemenea tânărului Samuel, a tinerei Fecioare din Nazaret, a apostolilor și mai ales a lui Ioan, tânărul apostol pe care Isus îl iubea cu o iubire specială, să învățați să cultivați totuși o singură teamă: aceea de Dumnezeu. Constatăm cu tristețe că este o mare carență a timpului nostru faptul că lipsește teama de Dumnezeu, de Isus, care nu a venit să ne înspăimânte sau să ne ia ceva, ci să ne dea însutit și înmiit. E atât de grăitoare afirmația din Cartea Proverbelor, reiterată și în alte părți ale Bibliei: "Teama de Domnul este începutul înțelepciunii" (Prov 1,7; cf. Sir 1,1-18). Cât de mult bine vă face această teamă în a vă elibera de toate celelalte temeri care străbat atât de des sufletele voastre tinere!

Mă bucur să vă amintesc că ne-a fost dat un exemplu de curaj și tărie în persoana tinerei din Nisiporești, Veronica Antal, a cărei beatificare o vom celebra anul acesta în septembrie. Ea, la vârsta de 22 de ani, în fața celui care voia să o dezonoreze, a demonstrat o putere eroică, acceptând să-și piardă mai degrabă viață decât nevinovăția și curăția. Forța ei provenea din unirea zilnică cu Isus și din rugăciunea ei predilectă, Rozariul. O mare bucurie că se nasc și în satele noastre mărturisitori și sfinți!

Luând în considerare și celelalte cuvinte ale îngerului: "Pentru că ai aflat har la Dumnezeu", simțim că în ele se ascunde un adevărat argument împotriva fricii. "Harul" nu este o noțiune din limbajul vostru cotidian. El este un dar pe care Dumnezeu îl face oricui, pe care vi-l face și vouă, chiar fără a fi conștienți de el. El se manifestă în atâtea feluri! În unul e răbdarea în situații în care alții și-ar fi pierdut-o de mult, în altul e ajutorul necondiționat arătat celorlalți; în unul este dispoziția de a se ruga pentru alții, în altul e lupta fermă pentru dreptate și adevăr în ambientul social etc.

În tânăra Fecioară din Nazaret, pe care o admirăm și căreia îi cântăm atât de frumoase cântece în luna mai, avem cu toții - dar mai ales voi, dragi tineri - un exemplu care a reușit să învingă teama și să-și înțeleagă vocația.

Vă invit să dați curs chemării Sfântului Părinte, să primiți încurajarea noastră și a asistenților voștri spirituali și invitația de a participa cu mult interes și zel tineresc la celebrarea Zilei Diecezane a Tineretului de la Săbăoani.

Dumnezeu să vă ofere tot ce-i mai frumos pentru sufletele voastre! Să vă facă să înțelegeți care este vocația voastră și, în puterea credinței pe care o împărtășiți, să știți mereu să discerneți ce e bun și de valoare pentru prezentul și viitorul vostru, pentru trupul și sufletul vostru.

Isus, prietenul și idealul vostru, să vă facă instrumente vii care cântă lauda lui Dumnezeu (cf. Ef 1,12).

Petru Gherghel,
episcopul vostru

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat