Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 25 aprilie 2018

Cateheze despre Botez - 3. Forța de a învinge răul

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Continuă reflecția noastră despre Botez, tot în lumina Cuvântului lui Dumnezeu.

Evanghelia îi luminează pe candidați și provoacă adeziunea de credință: "Botezul este în mod cu totul deosebit «sacramentul credinței», pentru că marchează intrarea sacramentală în viața de credință" (Catehismul Bisericii Catolice, 1236). Și credința este dăruirea de noi înșine Domnului Isus, recunoscut ca "izvor de apă [...] pentru viața veșnică" (In 4,14), "lumină a lumii" (In 9,5), "viață și înviere" (In 11,25), așa cum învață itinerarul parcurs, și astăzi, de catecumenii care sunt de acum aproape de a primi inițierea creștină. Educați de ascultarea lui Isus, de învățătura sa și de lucrările sale, catecumenii retrăiesc experiența femeii samaritene însetate de apă vie, a orbului din naștere care-și deschide ochii la lumină, a lui Lazăr care iese din mormânt. Evanghelia poartă în sine forța de a-l transforma pe cel care o primește cu credință, smulgându-l din stăpânirea celui rău pentru ca să învețe să-l slujească pe Domnul cu bucurie și noutate de viață.

La izvorul baptismal nu se merge niciodată singuri, ci însoțiți de rugăciunea întregii Biserici, așa cum amintesc litaniile sfinților care preced rugăciunea de exorcism și ungerea pre-baptismală cu uleiul catecumenilor. Sunt gesturi care, încă din antichitate, îi asigură pe cei care urmează să fie renăscuți ca fii ai lui Dumnezeu că rugăciunea Bisericii îi asistă în lupta împotriva răului, îi însoțește pe calea binelui, îi ajută să se sustragă de la puterea păcatului pentru a trece în împărăția harului divin. Rugăciunea Bisericii. Biserica se roagă și se roagă pentru toți, pentru noi toți! Noi Biserică ne rugăm pentru alții. Este lucru frumos a ne ruga pentru alții. De câte ori nu avem nicio nevoie urgentă și nu ne rugăm. Noi trebuie să ne rugăm, uniți cu Biserica, pentru alții: "Doamne, eu îți cer pentru cei care sunt în nevoie, pentru cei care nu au credință...". Nu uitați: rugăciunea Bisericii mereu este în desfășurare. Dar noi trebuie să intrăm în această rugăciune și să ne rugăm pentru tot poporul lui Dumnezeu și pentru cei care au nevoie de rugăciuni. Pentru aceasta, drumul catecumenilor adulți este marcat de exorcisme repetate rostite de preot (cf. CBC, 1237), adică de rugăciuni care invocă eliberarea de tot ceea ce desparte de Cristos și împiedică unirea intimă cu El. Și pentru copii i se cere lui Dumnezeu să-i elibereze de păcatul strămoșesc și să-i consacre locuință a Duhului Sfânt (cf. Ritualul Botezului copiilor, nr. 56). Copiii. A ne ruga pentru copii, pentru sănătatea spirituală și trupească. Este un mod de a-i ocroti pe copii cu rugăciunea. Așa cum atestă Evangheliile, Isus însuși i-a combătut și i-a alungat pe diavoli pentru a manifesta venirea împărăției lui Dumnezeu (cf. Mt 12,28): victoria sa asupra puterii celui rău lasă spațiu liber stăpânirii lui Dumnezeu care îmbucură și reconciliază cu viața.

Botezul nu este o formulă magică, ci un dar al Duhului Sfânt care îl abilitează pe cel care-l primește "să lupte împotriva duhului răului", crezând că "Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său ca să zdrobească puterea satanei și să-l conducă pe om din întuneric la lumina împărăției sale" (cf. Ritualul Botezului copiilor, nr. 56). Știm din experiență că viața creștină este supusă mereu ispitei, mai ales ispitei de a se despărți de Dumnezeu, de voința sa, de comuniunea cu El, pentru a recădea în lațurile seducțiilor lumești. Și Botezul ne pregătește, ne dă forță pentru această luptă zilnică, și lupta împotriva diavolului care - cum spune sfântul Petru - ca un leu încearcă să ne devoreze, să ne distrugă.

În afară de rugăciune, este apoi ungerea pe piept cu uleiul catecumenilor, care "primesc vigoare pentru a renunța la diavol și la păcat, înainte de a se apropia de izvor și a se renaște la viață nouă" (Binecuvântarea uleiurilor, Premise, nr. 3). Datorită proprietății uleiului de a pătrunde în țesuturile corpului purtând acolo binefacere, luptătorii antici obișnuiau să se ungă cu ulei pentru a tonifica mușchii și pentru a scăpa mai ușor de prinderea adversarului. În lumina acestui simbolism creștinii din primele secole au adoptat obiceiul de a unge trupul candidaților la Botez cu uleiul binecuvântat de episcop[1], cu scopul de a semnifica, prin acest "semn de mântuire", că puterea lui Cristos Mântuitorul întărește pentru a lupta împotriva răului și a-l învinge (cf. Ritualul Botezului copiilor, nr. 105).

Este obositor a lupta împotriva răului, a scăpa de înșelăciunile sale, a relua forță după o luptă epuizantă, dar trebuie să știm că toată viața creștină este o luptă. Însă trebuie să știm și că nu suntem singuri, că Maica Biserică se roagă pentru ca fiii săi, renăscuți prin Botez, să nu cadă în cursele celui rău ci să-l învingă prin puterea Paștelui lui Cristos. Întăriți de Domnul Înviat, care l-a înfrânt pe principele acestei lumi (cf. In 12,31), și noi putem repeta cu credința sfântului Paul: "Toate le pot în cel care mă întărește" (Fil 4,13). Noi toți putem învinge, putem învinge toate, dar cu forța care îmi vine de la Isus.

________________

APEL
pentru Summit-ul inter-coreean

Vinerea următoare, 27 aprilie, la Panmunjeom se va ține un Summit inter-coreean, la care vor lua parte liderii din cele două Corei, domnul Moon Jae-in și domnul Kim Jong Un. Această întâlnire va fi o ocazie propice pentru a demara un dialog transparent și un parcurs concret de reconciliere și de fraternitate regăsită, cu scopul de a garanta pacea în peninsula coreeană și în lumea întreagă.

Poporului coreean, care dorește cu ardoare pacea, asigur rugăciunea mea personală și apropierea întregii Biserici. Sfântul Scaun însoțește, susține și încurajează orice inițiativă utilă și sinceră pentru a construi un viitor mai bun, în vederea întâlnirii și a prieteniei dintre popoare. Celor care au responsabilități politice directe le cer să aibă curajul speranței făcându-se "artizani" ai păcii, în timp ce îi îndemn să continue cu încredere drumul întreprins pentru binele tuturor. Și de vreme ce Dumnezeu este Tatăl tuturor și Tată al păcii, vă invit să-l rugăm pe Tatăl nostru, pe Dumnezeu, Tată al tuturor, pentru poporul coreean, fie cei care sunt în sud fie cei care sunt în nord.

Recitarea rugăciunii "Tatăl nostru".

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Notă:
[1] Iată rugăciunea de binecuvântare, expresivă a semnificației acestui ulei: "O, Dumnezeule, sprijin și apărarea a poporului tău, binecuvântează acest ulei în care ai voit să ne dăruiești un semn al puterii tale divine; dăruiește energie și vigoare catecumenilor care vor primi ungerea cu el, pentru a luminați de înțelepciunea ta, să înțeleagă mai profund Evanghelia lui Cristos; susținuți de puterea ta, să asume cu generozitate angajamentele vieții creștine; făcuți vrednici de adopția ca fii, să guste bucuria de a se renaște și de a trăi în Biserica ta": Binecuvântarea uleiurilor, n. 21.


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat