Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Angelo Gugel: "Eu, majordom pentru trei papi, vă relatez o «minune» a lui Wojtyła"

De Andrea Tornielli

Angelo Gugel, de acum în pragul celor 83 de ani ai săi, începe să relateze câteva episoade din lunga sa viață alături de papi. Foarte discretul și foarte rezervatul "adjutant de cameră" originar din Miane, în Veneto, fost jandarm pontifical la sfârșitul pontificatului lui Pius al XII-lea, a lucrat la Guvernatorat în timpul pontificatului lui Paul al VI-lea și în 1978 în mod surprinzător a ajuns să fie "majordomul" lui Ioan Paul I. De atunci nu a mai părăsit apartamentul pontifical, slujind neîntrerupt, după meteoritul Luciani, pe succesorul său Karol Wojtyła timp de 27 de ani și rămânând în funcție, cu toate că a ajuns la vârsta pensionării, și în primele luni de pontificat al lui Benedict al XVI-lea. Succesorul său ca majordom în casa papei a fost Paolo Gabriele, protagonistul primului Vatileaks. Și în acele luni dificile mulți din Vatican au amintit și au regretat stilul impecabil al lui Gugel, care acum a dat un lung interviu la Corriere della Sera, relatând câteva episoade din viața sa alături de papi, pornind de la un har primit prin mijlocirea lui Ioan Paul al II-lea, pe care Gugel l-a sprijinit pe camioneta descoperită în după-amiaza zilei de 13 mai 1981, când gloanțele trase de Alí Agca l-au condus pe pontiful polonez aproape de moarte.

"Minunea" primită de Gugel se referă la soția sa, Maria Luisa Dell'Arche, cu care s-a căsătorit în 1964. "Prima noastră fetiță s-a născut moartă. Am făcut vot - relatează adjutantul de cameră - să punem ca al doilea nume Maria tuturor copiilor pe care Sfânta Fecioară ni-i va da. Au venit trei: Raffaella, Flaviana și Guido. A patra se numește Carla Luciana Maria în cinstea lui Karol și a papei Luciani. S-a născut în 1980 prin mijlocirea lui Wojtyła". În timpul acestei ultime sarcini, explică Gugel, "au apărut probleme foarte grave la uter. Ginecologii de la Policlinica Gemelli, Bompiani, Forleo și Villani, excludeau că sarcina va putea continua. Într-o zi, Ioan Paul al II-lea mi-a spus: «Astăzi am celebrat liturghia pentru soția dumneavoastră». La 9 aprilie Maria Luisa a fost dusă în sala de operație pentru naștere cezariană. La ieșire, doctorul Villani a comentat: «Cineva sigur s-a rugat mult». Pe certificatul de naștere a scris «ora 7.15», clipa în care liturghia de dimineață a papei era la Sanctus. La micul dejun, sora Tobiana Sobotka, superioară a călugărițelor care slujeau în Palatul Apostolic, l-a informat pe pontif că s-a născut Carla Luciana Maria. «Deo gratias», a exclamat Wojtyła. Și la 27 aprilie a voit să o boteze el în capela privată".

Gugel a amintit după aceea cum a fost ales ca "majordom" al papei Luciani. "A fost episcopul meu la Vittorio Veneto. O cunoștea pe mama mea și pe soția mea. L-a hirotonit preot pe cumnatul meu, părintele Mario Dall'Arche. În timpul Conciliului i-am fost șofer la Roma și a venit la cină acasă la noi. L-am salutat în ajunul conclavului. El a glumit: «Îmi face urările pentru ca să-mi mântuiesc sufletul?»". Însă Gugel nu se gândea că patriarhul de Veneția avea să iasă îmbrăcat în alb din acel conclav din vara romană caldă din 1978. "Așa încât - povestește el - la 26 august (adică ziua în care Ioan Paul I a fost ales, nr) am mers la familia mea în vacanță la Miane. La 3 septembrie, surorile de la azil au primit un telefon de la Camillo Cibin, șeful Jandarmeriei: «Spuneți-i lui Gugel să se întoarcă imediat la Roma cu o haină neagră». Am alergat să-mi cumpăr una la Farra di Soligo și m-am dus repede în Vatican. Papa Luciani m-a primit așa: «Dumneavoastră sunteți în slujba mea. În orice moment voi muri, veți ocupa același post pe care-l aveați înainte»".

Gugel amintește: "În prima duminică, după Angelus, i-am spus: Sfinte Părinte, ați văzut câți oameni în piața Sfântul Petru? A răspuns: «Vin pentru că papa e nou». Ținea discursuri liber. «Este așa de greu de vorbit și de scris în mod simplu», mi-a destăinuit". Credinciosul adjutant de cameră, care noaptea se întorcea să doarmă acasă cu familia, în afara Vaticanului, povestește cum și-a luat rămas-bun în seara în care Luciani a murit. După ce i-a servit cina, "mi-am luat rămas-bun la 20.30: «Noapte bună, Angelo, ne vedem mâine». Am ajuns ziua următoare la 7.00. Zăcea în pat. M-am prosternat să-i sărut mâinile. Corpul era călduț încă". Dar Gugel se declară îndurerat auzind vorbindu-se de comploturi și de omucidere: "Este o prostie. În după-amiaza precedentă decesului papa nu se simțea bine. Eu însuși i-am adus o pastilă înainte de a se odihni. La cină a mâncat foarte puțin. Îmi amintesc că la masă a vorbit cu secretarii săi despre Pregătirea la moarte, cartea sfântului Alfons Maria de' Liguori".

Imediat după alegerea lui Ioan Paul al II-lea, Gugel a fost rechemat să-l slujească pe papa. "După ce au trecut două zile de la alegere, substitutul de la Secretariatul de Stat, Giuseppe Caprio, a telefonat la 11.30 la Guvernatorat spunând: «Domnul Gugel să se prezinte în apartamentul privat al papei așa cum este îmbrăcat». Am urcat la ultimul etaj al Palatului Apostolic. Picioarele îmi tremurau. Erau numai prelați polonezi, eram unicul care vorbeam italiană". Și tocmai această caracteristică l-a transformat pe majordom și în adjutant pentru pronunțarea corectă a primelor discursuri papale. "Am rămas blocat când în dimineața zilei de 22 octombrie 1978, înainte de a merge în piața Sfântul Petru pentru începerea solemnă a pontificatului, Sfântul Părinte m-a chemat în biroul său și mi-a citit omilia pe care avea s-o rostească puțin mai târziu: «Nu vă fie frică! Deschideți, ba chiar, deschideți larg porțile lui Cristos! Nu vă fie frică! Cristos știe ce este înăuntrul omului. Numai El știe!». Mi-a cerut să-i semnalez pronunțările greșite și cu creionul își nota unde să coboare accentele. După două luni, întâlnindu-i pe foștii mei colegi de la Jandarmerie, a ieșit cu o frază care m-a lăsat cu gura căscată: «Dacă greșesc accentul vreunui cuvânt, 50 la sută este vina lui Angelo», și mi-a zâmbit".

Gugel a povestit și experiența sa personală cu privire la exorcismul celebrat de Ioan Paul al II-lea la audiența generală în piața Sfântul Petru: "Eram și eu acolo. O tânără blestema cu spumă la gură. Glasul era de cavernă. Un episcop a fugit de frică. Sfântul Părinte se ruga în latină, fără să-și piardă firea. La sfârșit i-a atins capul și imediat fața posedatei de diavol s-a destins într-o expresie de pace. L-am văzut făcând un ritual analog într-un mic salon din Aula Nervi, tot după o audiență".

Cu privirile la ieșirile în incognito ale papei Wojtyła, Gugel a povestit: "Să spunem că nu toate acelea pe care le făceam să apară în ziare. Sfântul Părinte adora munții din Abruzzo. Când Sandro Pertini în 1984 s-a unit cu noi pentru o excursie pe Adamello, în zborul de la Villafranca la Trentino am descoperit că îi era frică de elicopter. La refugiu, comesenii insistau pentru ca președintele să rostească numele felului de mâncare pe care-l pregătiseră proprietarii: strozzapreti (= sugrumător de preoți). Nimic de făcut, ba chiar s-a supărat. Nu voia să fie lipsit de respect față de papa". Credinciosul majordom a adăugat că în 27 de ani nu l-a auzit niciodată pe Ioan Paul al II-lea "să ceară ceva" la masă, pentru că "mânca ceea ce găsea". Și a confirmat că papei îi plăcea să pună parmigiano și pe salata.

Momentul care i-a rămas mai imprimat în amintirea adjutantului de cameră a fost cel al morții sfântului Ioan Paul al II-lea. "La 2 aprilie 2005, toată familia a fost admisă să-și ia rămas bun de la Karol Wojtyła care murea. Ultima care a venit a fost Carla Luciana Maria. Imediat ce a intrat în cameră, papa s-a trezit din ațipire, a deschis larg ochii și i-a zâmbit. Ca și cum i-ar fi spus: «Te recunosc, știu cine ești»".

Cu Benedict al XVI-lea, Gugel a rămas adjutant de cameră timp de nouă luni, dar era rechemat din când în când la serviciu. "Deja împlinisem 70 de ani. În Vatican este vârsta pensionării. A fost rechemat în ocazii deosebite. Am stat cu Sfântul Părinte la Castel Gandolfo toată luna august din anul 2010. La sfârșit i-am spus că m-am simțit ca în familie. A răspuns: «Dar dumneavoastră sunteți mereu în familie!»". Despre succesorul său ca majordom, Paolo Gabriele, protagonist al primului Vatileaks, care a fotocopiat și a difuzat o mare cantitate de documente de la biroul papei, Gugel spune: "Mă așteptam la asta. Mi se ceruse să-l instruiesc. Dar nu mi se părea că era interesat să învețe".

În sfârșit, foarte credinciosul și foarte rezervatul majordom papal povestește că s-a întors să-l viziteze pe papa Ratzinger: "L-am văzut foarte lucid. Picioarele au slăbit. Este constrâns să celebreze liturghia stând așezat".

(După Vatican Insider, 23 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat