Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bârnova: Pr. Anton Dancă la 55 de ani de preoție

Duminică, 22 aprilie 2018, numită și Duminica Bunului Păstor, pr. Anton Dancă a celebrat sfânta Liturghie în parohia nou înființată din Bârnova, mulțumind lui Dumnezeu pentru cei 55 de ani de preoție. A concelebrat pr. Pavel Beșleagă, paroh de Bârnova. Credincioșii, bucuroși de mărturia concretă a vieții părintelui, i-au cântat și i-au urat mulți ani, dăruindu-i flori.

Parohia din Bârnova a fost înființată în luna august 2017, având 83 de familii dornice și tinere de a aparține parohiei proprii și, cu ajutorul lui Dumnezeu, de a începe lucrările unei biserici.

La ora 10, sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Anton, ținând și cuvântul de învățătură, unde a dorit să sublinieze cât de importantă este vocația la sfânta preoție și la viața consacrată, urmându-l pe Isus Cristos, păstorul suprem. Redăm câteva idei de la predică:

A-l cunoaște pe Isus - Oile mele mă cunosc pe mine - înseamnă a-l iubi mai mult. Așa cum îl cunoaște și-l iubește Tatăl? Tatăl îl cunoaște și-l iubește dumnezeiește, cu toată ființa lui. Eu, om fiind, chip și asemănare cu Dumnezeu, trebuie să-l cunosc și să-l iubesc cu toată ființa mea. În acest scop, Isus mă îmbracă cu dumnezeirea sa ca să-l pot iubi cu toată ființa mea.

Isus îmi spune: Eu sunt. Prin aceste cuvinte îmi arată originea sa divină: Eu sunt cel ce sunt, cum s-a descoperit Dumnezeu lui Moise la Muntele Horeb în tufișul care ardea și nu se consuma. În primul rând trebuie să-l cunosc și să-l iubesc așa cum Este, Dumnezeu ca și Tatăl.

Cristos sau Mesia cuprinde atributele de profet, preot și rege. Știm și credem.

Bunul păstor este profet.

El cunoaște oile sale cu o cunoaștere perfectă, dumnezeiască: precum mă cunoaște Tatăl și eu cunosc pe Tatăl, așa cunosc oile mele. Apoi, ca profet este inspirat de Duhul Tatălui și vorbește în numele lui Dumnezeu pentru prezent și pentru viitor; prevestește că va fi o singură turmă și un singur păstor. Oile, adică oamenii, trebuie să se molipsească de smerenia Păstorului: Ele vor asculta glasul meu. Profetul pune în gardă pe oameni de a nu se lăsa înșelați de păstorii năimiți care fac din meseria lor o închinare la altarul Mamonei, fiindcă sunt ipocriți când se arată că se roagă, că postesc, că dau de pomană numai ca să-i aplaude lumea.

Bunul păstor este preot.

Preotul, așa cum spune autorul Scrisorii către Evrei: Este luat dintre oameni, pus pentru oameni în relațiile cu Dumnezeu, ca să ofere daruri și sacrificii pentru păcate. Isus este marele preot menit cultului pentru oameni, ca ei, eliberați de păcate, să fie plăcuți lui Dumnezeu. Așa i-a spus arhanghelul Gabriel lui Iosif: Isus va mântui poporul său de păcatele sale. Păstorul cel bun este jertfa preoției sale: își dă viața pentru oile sale. Nu numai că are curajul să-și dea viața pentru oile sale, ci are chiar tăria de a primi viața din nou în Duhul Sfânt. Prin urmare: jertfa de bunăvoie prin moarte deschide calea învierii ca premiu, atât pentru sine cât și pentru oile sale.

Bunul păstor este rege.

Regele Isus slujește și se jertfește ca oamenii să ajungă la Dumnezeu Tatăl. Mai am și alte oi care nu sunt din staulul acesta. Și pe acelea trebuie să le aduc; va fi o singură turmă și un singur păstor.

Bunul păstor își bazează puterea regală numai pe iubire. Aceasta este porunca primită de la Tatăl: să-i aducă pe oameni la împărăția sa, în staulul ceresc, numai prin iubire.

Isus vrea ca Petru, pe care l-a ales să fie la cârma turmei sale de pe pământ, adică a Bisericii, să-i urmeze exemplul, să se molipsească de iubirea și de umilința sa, de aceea îl întreabă: Simon, fiul lui Ioan, mă iubești mai mult decât aceștia? El i-a zis: Da, Doamne, tu știi că te iubesc. El i-a spus: Paște mielușeii mei! El i-a zis iarăși, a doua oară: Simon, fiul lui Ioan, mă iubești? El i-a spus: Da, Doamne, tu știi că te iubesc. I-a zis: Paște oile mele! I-a zis a treia oară: Simon, fiul lui Ioan, mă iubești? Petru s-a întristat pentru că i-a zis a treia oară: Mă iubești? și i-a spus: Doamne, tu știi toate, tu știi că te iubesc. Isus i-a zis: Paște oile mele!

Este adevărat, oamenii de azi, chiar și creștinii cei mai fervoroși, se simt jigniți cât le spui că sunt ca niște oi fără păstor, ca oaia proastă, ca oaia rătăcită. Isus spune că este păstorul celor umiliți. Cei mai mulți creștini preferă să li se spună că sunt blânzi ca niște mielușei. Și lui Isus îi place termenul de miel. Încredințează lui Petru în primul rând mielușeii: Paște mielușeii mei! Mă întreb dacă nu este o aluzie la acei credincioși care se împărtășesc zilnic, și se simt mai atașați de păstorii lor, când le spune la sfânta Liturghie: Iată Mielul lui Dumnezeu, iată-l pe acela care ia asupra sa păcatele lumii; fericiți cei chemați la masa Mielului, și ei îi spun cu umilință: Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperișul meu, dar spune numai un cuvânt și se va tămădui sufletul meu. Mielul lui Dumnezeu este Domn peste sufletele noastre.

Să ne împărtășim cu Mielul lui Dumnezeu cât mai des, zilnic, ca să ajungem ca oi în staulul Bunului Păstor din împărăția cerului și să-i spunem veșnic: Doamne, tu știi că te iubesc; și vreau să te iubesc veșnic.

La mulți și binecuvântați ani, părinte Anton Dancă!

Pr. Pavel Beșleagă


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat