Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Curs pentru lectori și animatori ai cântului liturgic

Sâmbătă, 21 aprilie 2018, în Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău a avut loc o zi de formare pentru lectori și animatorii liturgici pentru Decanatele de Bacău și de Traian din 34 de parohii.

Numărul cursanților a fost impresionant, fiind prezente peste 250 de persoane. Este de remarcat varietatea acestora ca vârstă. Au predominat tinerii, au fost prezenți și copii precum și numeroși adulți. Sunt de apreciat în mod deosebit soții care au participat împreună. Au fost prezente multe cupluri. Au participat și persoane consacrate.

La ora 9.30 părintele decan de Bacău, Isidor Dâscă, a deschis întâlnirea cu rugăciunea de început și salutul Preasfințitului Petru Gherghel. Părintele Daniel Iacobuț a subliniat importanța slujirii lectorului și datoria acestuia de a se pregăti corespunzător atât spiritual cât și tehnic. Părintele Eduard Patrașcu a exemplificat modul de pregătire pe textul din Mc 4,1-9: "Parabola semănătorului".

Printre ideile comunicate amintim:

  • Dumnezeu scrie Biblia în viețile noastre.

  • Creștinul practicant este pentru unii din anturajul său, ultima șansă prin care Dumnezeu spune oamenilor că-i iubește.

  • Lectorul este slujitorul lui Dumnezeu, este instrumentul prin care el vorbește fiilor săi. Este, în același timp, slujitorul comunității deoarece proclamă acesteia cuvântul viu al lui Dumnezeu. Lectorul este complicele lui Cristos.

În partea a doua a programului s-a lucrat pe ateliere. Fiecare grup a primit un text din Biblie și s-a cerut participanților să răspundă la întrebările:

  • Despre ce vorbește textul?

  • Care sunt cuvintele și frazele cheie?

  • Cum pot proclama cât ma bine textul?

În partea de încheiere participanții și-au exprimat bucuria de a pleca îmbogățiți, de a fi înțeles misiunea și responsabilitatea lectorului, de a ști cum să se pregătească corespunzător pentru a proclama cuvântul lui Dumnezeu. Au sugerat soluții pentru stăpânirea emoțiilor în față comunității, s-au făcut propuneri pentru următoarele ediții de pregătire a lectorilor.

După ce preoții formatori au tras concluziile, iar părintele decan Isidor Dâscă a mulțumit formatorilor și cursanților, programul zilei s-a încheiat în biserică. Aici s-a rostit rugăciunea lectorului și părintele decan a dat binecuvântarea de încheiere.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru darul acestei zile de formare!

Redacția Biserica și viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 aprilie: Bacău: Curs pentru lectori și animatori ai cântului liturgic


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat