Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Traian: Comunicarea în familie, comunicarea între soți

În zilele de 21 și 22 aprilie 2018, la Centrul "Gaudium et Spes", de la Traian, a avut loc o întâlnire specială cu familiile. Este vorba despre o inițiativă a Oficiului pentru Pastorația Familiei care vizează vestirea evangheliei căsătoriei și a familiei.

Printre invitații speciali s-au numărat: Florin Constantin, unul dintre membrii fondatori ai grupului de umor Divertis; surorile Patricia-Georgiana și Luiza-Maria Lauș, interprete de folclor din zona Iași; poeta Daniela Bulai-Martișcă, precum și două surori de la Surorile Franciscane Misionare de Assisi.

Sunt unul dintre soții care au participat pentru prima dată la un astfel de eveniment și pentru că pr. Felician Tiba, cel care a coordonat întreaga activitate, m-a văzut atât de entuziasmat, m-a rugat să înșir ceva dintre trăirile mele de la Traian, trăiri pe care vi le împărtășesc fără ezitare și cu multă plăcere.

Imediat după prânz, într-un cadru solemn și plin de încărcătură emoțională, după ce pr. Felician a făcut o prezentare succintă a programului celor două zile, primul care ne-a împărtășit din experiența sa a fost domnul Florin Constantin, cunoscut nouă de la grupul "Divertis". Am văzut în el nu doar un umorist, așa cum ne obișnuisem de la televizor, ci înainte de toate am văzut un om, un om modest, foarte modest pentru nivelul la care a ajuns, cu un mod atât de plăcut în a vorbi încât ne-a captat pe toți încă din primele "14" secunde. Sunt secundele care sunt necesare pentru a caracteriza un om, așa cum avea să ne spună.

Am învățat de la el că a comunica este specific omului creat de Dumnezeu, că a comunica în familie, soțul cu soția, este mult mai important decât a evita comunicarea, ceea ce inevitabil ar duce la conflict.

"Nu e nevoie de mult pentru a iniția un conflict - a spus domnul Florin - dar e nevoie de atât de mult timp ca să-l depășești..., încât e mai bine ca, ajuns acasă, dacă ai găsit vasele nespălate, decât să începi să sondezi de ce, cum de... să te apuci să le speli singur, evitând astfel, de multe ori, adevărate «spectacole»".

După o adevărată pleiadă de adevăruri presărate cu glume bine venite, spuse de domnul Constantin, a fost rândul celor două surori, Patricia-Georgiana și Maria-Luiza Lauș, să ne scoată din "papuci", în sensul că efectiv ne-au ridicat de pe scaune și ne-au îndemnat la dans. Rolul lor a fost acela de a ne ajuta să depășim "astenia" de primăvară, gândul că ne așteaptă un an agricol și să-l preamărim pe Dumnezeu pentru frumusețea naturii și a omului exprimate prin cântecul popular.

După momentul artistic, în stilu-i caracteristic, a venit rândul părintelui Felician Tiba. Cu o conferință despre comunicarea între soți, a reușit să ne țină "fără răsuflare" aproape o oră. "Familia, spunea părintele, are la bază un certificat de căsătorie, nu unul de război, de aceea, așa cum pentru a construi o casă este nevoie de comunicare între proiectant, executant și beneficiar, la fel este nevoie de comunicare și între soți, care sunt chemați să construiască casa simbolică, viața lor, viața de familie. Soții trebuie să comunice totul, dar nu toate. A comunica nu înseamnă a îngrădi libertatea celuilalt, pentru că celălalt nu este proprietatea ta, ci darul pe care Dumnezeu ți l-a făcut. În consecință, liber este cel care iubește și se lasă iubit, comunică acela care știe să iubească și să se lase iubit. Comunicarea înseamnă iubire, înseamnă a iubi.

Au urmat Liturghia, cina și din nou un moment de neuitat: Aproape fiecare dintre participanți a primit un bilețel cu o provocare. În mod liber a răspuns doar cine a considerat că poate să o facă, așa încât am avut ocazia să ne îmbogățim încă o dată și cu experiențele celor care au renunțat la două zile din viața lor oferindu-și bucuria de a participa la o astfel de întâlnire.

După ce l-am lăudat împreună pe Dumnezeu în capelă prin rugăciunea de seară, ne-am dus obosiți la culcare. Aceasta a fost prima zi...

Duminică, încă de dimineață ne-am dat întâlnire din nou în capelă, unde l-am binecuvântat din nou pe Dumnezeu pentru ziua pe care ne-a dat-o și l-am rugat să ne călăuzească cu milă prin ea.

După micul dejun, doamna Daniela Bulai-Martișcă, alături de pr. Felician Tiba, au prezentat cartea "Când inima se roagă", a poetei pildeștence, o carte de poezii, rod al contemplării lui Dumnezeu și a naturii care înconjoară cu atâta farmec. La final doamna Bulai-Martișcă a împărțit autografe tuturor celor care au luat cartea.

Ziua a continuat cu prezentarea Congregației "Surorile Franciscane Misionare de Assisi", de către sr. Monica Antal și sr. Silvia Bejan, din comunitatea din Hălăucești.

Și pentru ca surpriza să fie și mai mare, înainte de Liturghie ne-a sunat PS Petru Gherghel, încurajându-ne pe drumul nostru de familie, exprimându-și prețuire și bucuria că sunt astfel de inițiative, rugându-ne să stăm alături preoților și episcopilor prin rugăciunea și sacrificiile pe care le face în familiile noastre zi de zi.

A urmat Liturghia, celebrată de pr. Felician Tiba, la spovadă fiind pr. Adrian Faraoanu, gazda noastră pentru cele două zile.

"Bunul păstor - spunea părintele Felician la predică - nu este doar Isus, așa cum nu este doar preotul, ci suntem cu toții. Mai ales soții, ei sunt chemați să fie «Bunul păstor» unul pentru celălalt, să se primească unul pe celălalt pe umăr și unul să ducă povara celuilalt..."

Pe toată perioada desfășurării celor două zile, de copii s-au ocupat două educatoare, respectiv Adriana Găiceanu și Marcelina Antal.

În sinteză, au fost două zile pline de haruri, zile în care toți cei care au participat s-au reîncărcat cu necesarul pentru a duce mai departe cu bucurie viața de familie.

E bine că sunt astfel de zile, e bine că Biserica vine în întâmpinare familiei. Și dacă ținem cont că erau prezente familii din aproape toate parohiile diecezei, înseamnă că preoții sunt alături de familie și o sprijină, că acel anunț pe care îl fac pentru a prezenta astfel de inițiative este de fiecare dată bine venit și bine înțeles. Iată că familia răspunde...

Mihai Ignat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-22 aprilie: Traian: Comunicarea în familie, comunicarea între soți


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat