Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Simpozionul "Gherăești - vatră jertfelnică a României"

Sâmbătă, 21 aprilie 2018, Primăria și Consiliul Local al comunei Gherăești, în colaborare cu Parohia Romano-Catolică "Trupul și Sângele Domnului", Parohia Ortodoxă "Adormirea Maicii Domnului", Biblioteca Comunală "PS Petru Gherghel - Episcop" și Școala Gimnazială din Gherăești, au organizat simpozionul "Gherăești - vatră jertfelnică a României", manifestare care s-a înscris în programul cultural-artistic ce marchează 100 de ani de la evenimentul Marii Uniri din anul 1918.

La acest eveniment au luat parte PS Petru Gherghel, însoțit fiind de părintele Fabian Doboș și de părintele Robert Râtan, părintele Valentin Băltoi, consilier cultural și reprezentant al ÎPS Ioachim Băcăoanul, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, părintele Florin Țuscanu, vicepreședinte al Asociației Cultul Eroilor - filiala Neamț, domnul primar al comunei Gherăești, Pavel Bereșoaie, părintele paroh Daniel Ghitiu, părintele paroh Liviu Lupu, părintele paroh Eugen Lucaci, părintele vicar Valerică Ciobanu, personalități culturale, oficiali militari în rezervă, reprezentați ai instituțiilor locale și numeroși gherăeșteni, care au dorit să aducă un omagiu eroilor care au căzut în războiul pentru întregirea țării. Simpozionul a fost moderat de către domnul Aurel Brumă, scriitor și publicist, și s-a desfășurat în sala Centrului de Cultură și Creație al comunei Gherăești.

Simpozionul s-a deschis cu un cuvânt de salut din partea domnului primar Pavel Bereșoaie, care subliniat faptul că această manifestare reprezintă omagiul pe care cei din prezent îl aduc celor care s-au jertfit pe front pentru a forma România Mare, acelor soldați care au răspuns prompt apelului făcut de regele Ferdinand în august 1916: "Soldați! Războiul sfânt începe!".

După primirea oaspeților, doamna director a Școlii Gimnaziale din Gherăești, Laura Bărgăoanu, a prezentat un mic orizont al datelor și faptelor de vitejie ale străbunilor noștri, accentuând prețioasa lecție pe care soldații eroi ne-au lăsat-o: aceea de a nu uita dragostea față de popor și față de țară.

Domnul Miluță Aniculăesei, colonel în rezervă, a adresat un cuvânt audienței, vorbind despre contribuția importantă a soldaților din zona Romanului, adusă în operațiunile militare întreprinse de armata română în perioada anilor 1916-1919, și despre faptul că soldații români, având o puternică credință în Dumnezeu, au reușit să înfrunte situații foarte dificile și primejdioase.

Această speranță în Domnul a fost menținută și de prezența preoților în rândul soldaților, părintele Florin Țuscanu expunând rolul pe care preoții militari l-au avut în Primul Război Mondial.

Părintele Fabian Doboș, membru al Departamentului de Cercetare istorică al Episcopiei de Iași, a prezentat o lucrare apărută la Editura "Presa Bună", intitulată "Eroii gherăeșteni din Primul Război Mondial", care dorește transmită generațiilor din prezent o icoană a curajului oștenilor din Gherăești.

Atmosfera simpozionului a fost destinsă printr-un scurt recital de cântece de cătănie, susținut de grupul coral "Flori de Măr" din Râșca, județul Suceava, coordonat de către doamna Mihaela Grădinariu, după care a urmat un moment artistic, de omagiere a eroilor și a patriei, pregătit către elevii Școlii Gimnaziale din Gherăești, coordonați de către doamna bibliotecar Roxana Bereșoaie, și un dans folcloric susținut de tinerii gherăeșteni din ansamblul "Lunca Moldovei".

La sfârșitul simpozionului PS Petru Gherghel a adresat un cuvânt celor prezenți la această manifestare, prin care a dorit să transmită faptul că gândul de a ne întoarce în timp, de a-i aminti și comemora pe cei care și-au dat viața pentru patrie și popor, nu este doar un simplu semn de aducere-aminte, ci o datorie și o onoare pe care trebuie să le-o aducem eroilor, pentru că, datorită lor, noi, cei din prezent, avem o țară și un nume între popoare.

Părintele Valentin Băltoi a transmis gherăeștenilor cuvântul de salut și de prețuire din partea ÎPS Ioachim Băcăoanul.

Întreaga manifestare s-a încheiat cu un Requiem, celebrat de PS Petru Gherghel, la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, din centrul localității, după care a urmat o agapă frățească, împreună cu toți participanții la simpozion.

Cinste eroilor noștri, cinste celor ce nu uită lecția înaintașilor noștri!
Cinste și onoare eroilor din Gherăești!

Michail Iulian Echert

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 aprilie: Simpozionul "Gherăești - vatră jertfelnică a României"

* * *

Eroii din Primul Război Mondial (IX): Gherăești


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat