Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (22 aprilie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Liturgia din această a patra duminică a Paștelui continuă în intenția de a ne ajuta să redescoperim identitatea noastră de discipoli ai Domnului Înviat. În Faptele Apostolilor, Petru declară deschis că vindecarea ologului, săvârșită de el și despre care vorbește tot Ierusalimul, a avut loc în numele lui Isus, pentru că "în nimeni altul nu este mântuire" (4,12). În acel om vindecat este fiecare dintre noi - acel om este figura noastră: noi toți suntem acolo -, sunt comunitățile noastre: fiecare se poate vindeca de multele forme de infirmitate spirituală pe care le are - ambiție, lene, orgoliu - dacă acceptă să pună cu încredere propria existență în mâinile Domnului Înviat. "În numele lui Isus Cristos Nazarineanul - afirmă Petru - stă acesta înaintea voastră vindecat" (v. 10). Dar cine este Cristos care vindecă? În ce constă faptul de a fi vindecați de El? De ce anume ne vindecă? Și prin ce atitudini?

Răspunsul la toate aceste întrebări îl găsim în Evanghelia de astăzi, unde Isus spune: "Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun își dă viața pentru oi" (In 10,11). Această autoprezentare a lui Isus nu poate fi redusă la o sugestie emotivă, fără niciun efect concret! Isus vindecă prin faptul de a fi păstor care dă viața. Dându-și viața pentru noi, Isus spune fiecăruia: "viața ta valorează așa de mult pentru mine încât pentru a o mântui mă dau în întregime pe mine însumi". Tocmai această oferire a vieții sale îl face Păstor bun prin excelență, Cel care vindecă, Cel care ne permite să trăim o viață frumoasă și rodnică.

Partea a doua a aceleiași pagini evanghelice ne spune cu ce condiții poate Isus să ne vindece și poate să facă viața noastră bucuroasă și rodnică: "Eu sunt păstorul cel bun - spune Isus -. Eu le cunosc pe ale mele și ale mele mă cunosc pe mine așa cum mă cunoaște Tatăl și eu îl cunosc pe Tatăl" (v. 14-15). Isus nu vorbește despre o cunoaștere intelectivă, nu, ci despre o relație personală, despre predilecție, despre tandrețe reciprocă, reflexie a aceleiași relații intime de iubire dintre El și Tatăl. Aceasta este atitudinea prin care se realizează un raport viu cu Isus: a ne lăsa cunoscuți de El. Să nu ne închidem în noi înșine, să ne deschidem Domnului, pentru ca El să mă cunoască. El este atent la fiecare dintre noi, cunoaște în profunzime inima noastră: cunoaște calitățile noastre și defectele noastre, proiectele pe care le-am realizat și speranțele care au dezamăgit. Dar ne acceptă așa cum suntem, și cu păcatele noastre, pentru a ne vindeca, pentru a ne ierta, ne conduce cu iubire, pentru ca să putem străbate cărări chiar prăpăstioase fără a rătăci calea. Ne însoțește El.

La rândul nostru, noi suntem chemați să-l cunoaștem pe Isus. Asta implică o întâlnire cu El, o întâlnire care să trezească dorința de a-l urma abandonând atitudinile autoreferențiale pentru a porni pe drumuri noi, indicate de Cristos însuși și deschise spre orizonturi vaste. Când în comunitățile noastre se răcește dorința de a trăi raportul cu Isus, de a asculta glasul său și de a-l urma cu fidelitate, este inevitabil ca să prevaleze alte moduri de a gândi și de a trăi care nu sunt coerente cu Evanghelia. Maria, Mama noastră, să ne ajute să maturizăm o relație tot mai tare cu Isus. Să ne deschidem lui Isus, pentru ca să intre înlăuntrul nostru. O relație mai tare: El a înviat. Astfel putem să-l urmăm toată viața. În această Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, Maria să mijlocească pentru ca mulți să răspundă cu generozitate și perseverență Domnului care cheamă să se lase toate pentru Împărăția sa.

_______________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori!

Sunt preocupat pentru ceea ce se întâmplă în aceste zile în Nicaragua, unde, ca urmare a unui protest social, au existat ciocniri care au provocat și câteva victime. Exprim apropierea mea în rugăciune de acea țară și mă unesc cu episcopii cerând ca să înceteze orice violență, să se evite o inutilă vărsare de sânge și problemele deschise să fie rezolvate pașnic și cu simț de responsabilitate.

Așa cum aminteam puțin mai înainte, în această a patra duminică a Paștelui se celebrează în toată Biserica Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații. Tema este: "A asculta, a discerne, a trăi chemarea Domnului". Să-i mulțumim Domnului pentru că El continuă să trezească în Biserică istorii de iubire față de Isus Cristos, spre lauda gloriei sale și în slujba fraților. Astăzi, îndeosebi, să-i mulțumim pentru noii preoți pe care i-am hirotonit puțin mai înainte în bazilica "Sfântul Petru". Și să cerem Domnului ca să trimită mulți lucrători buni să lucreze în ogorul său, precum și să înmulțească vocațiile la viața consacrată și la căsătoria creștină. Așa cum spuneam, am hirotonit astăzi șaisprezece preoți. Dintre acești șaisprezece, patru au venit aici pentru a vă saluta și a da binecuvântarea cu mine. [4 preoți noi se arată la fereastră lângă papa]

Vă salut din inimă pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări, îndeosebi pe cei care provin din Setúbal, din Lisabona, din Cracovia, și Surorile Pie Discepole del Divino Maestro venite din Coreea.

Salut pelerinii din Castiglione d'Adda, Torralba, Modica, Cremona și Brescia. Corul parohial din Ugovizza; tinerii de la Mir din Gazzaniga, Pollenza și Cisano sul Neva.

Urez tuturor o duminică frumoasă; și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat