Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Arhiep. Scola: "Încă ne apărăm de deșteptătorul lui Francisc"

De Andrea Tornielli

"Pentru noi, europenii, alegerea papei Francisc a fost ca un pumn în stomac, un deșteptător. Nu știu cât ne-am însușit acest deșteptător reprezentat de pontificat sau cât de mult încă ne apărăm...". Arhiepiscopul emerit ambrozian Angelo Scola participă la prezentarea cărții lui Massimo Borghesi, Jorge Mario Bergoglio. O biografie intelectuală (ed. Jaca Book) organizată de Centrul Cultural din Milano. Alături de el, în afară de autorul volumului, este locțiitor la vicepreședinția Comisiei Pontificale pentru America Latină, Guzman Carriquiry Lecour. Este una dintre primele ieșiri ale cardinalului, după ce a lăsat conducerea diecezei. Și este și ocazia, grație volumului lui Borghesi, pentru a spulbera ceea ce Scola definește "legendele metropolitane" despre papa Bergoglio, gândirea sa, formarea sa teologică.

Carriquiry, care a avut un rol fiind mediator între Borghesi și papa pentru ca autorul să obțină cele patru înregistrări audio în care Bergoglio răspunde la întrebările profesorului, începe amintind "abundența de publicații" care se referă la actualul pontif, o așa abundență încât adesea este greu să se distingă și să se "ierarhizeze" diferitele contribuții. Nu ezită să trimită săgeți cu privire la "supra-expunerea mediatică" a papei și "la autoreferențialitatea" multor contribuții, care tind "să dezlipească figura sa de poporul lui Dumnezeu", făcând din el aproape un super-erou. Tentative de sens diferit și uneori opus, care au ca efect acela de a privi la degetul care arată luna în loc de a privi luna, adică la persoana și la personalitatea pontifului în loc de a privi la mesajul său.

"Cartea lui Borghesi - a continuat el - se dezlipește clar de toată această supraabundență de titluri și contribuții și ajută să se cunoască mai bine personalitatea sa, nu numai intelectuală". Carriquiry a amintit că "papa Francisc nu are pretenția de a se defini «teolog»" și că mesajul său reușește să treacă grație "gramaticii simplității, care nu este niciodată simplism", pentru că "se concentrează pe esențial". Rădăcinile acestui mod de a pune lucrurile, evident în documentul programatic al pontificatului, exortația Evangelii gaudium, trebuie căutate în documentul final de la Aparecida, redactat la sfârșitul întâlnirii episcopatului latinoamerican la sanctuarul marian cel mai important din Brazilia în 2007.

În sfârșit, locțiitorul la vicepreședinția Comisiei Pontificale pentru America Latină, de origini uruguayene dar care a petrecut mare parte din viața sa lucrând în Curia Romană, a amintit "nesăbuința acelor ambiente care-l privesc de sus în jos pe «papa latinoamerican»", cu aceeași atitudine a celor care la începutul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea priveau cu suficiență la "papa polonez".

Luând cuvântul, cardinalul Scola a subliniat înainte de toate importanța volumului gros al lui Borghesi - deși plângându-se cu un zâmbet datorită corpului tipografic ales, "un pic prea mic pentru cel care are vârsta mea" - și l-a definit "o acțiune dificilă și complexă" cu "un rezultat prețios pentru Biserica universală". Cel al lui Francisc, a explicat arhiepiscopul emerit de Milano, însușindu-și imaginea folosită de mai multe ori de pontif, "este un pontificat poliedric, și magisteriul său este unul poliedric". Scola a spus că lucrarea lui Borghesi ajută "la depășirea anumitor legende metropolitane" și a subliniat că gândirea lui Francisc "este o gândire foarte solidă". "Trebuie spulberată o prejudecată - a continuat el - conform căreia un gânditor catolic, mai ales un teolog, trebuie să fie obligatoriu un academician. Ne este așa".

Papii teologici sunt o excepție în seria succesorilor apostolului Petru și în orice caz, a explicat Scola, "nu este necesar ca o gândire puternică să vină de la un academician". După aceea cardinalul s-a oprit asupra noutății reprezentate de primul papă latinoamerican care cu modul său de a mărturisi credința îi implică și pe cei de departe cu o deschidere la 360 de grade "care trece mult prin gesturi și imagini, și nu numai prin cuvinte, așa cum în schimb suntem obișnuiți noi europenii", moștenitori ai viziunilor intelectualiste. Și aici Scola a pus o întrebare cu privire la primirea pontificatului la cinci ani de la alegerea lui Francisc, care a reprezentat "un pumn în stomac, sau mai bine zis un deșteptător pentru noi". "Nu știu cât de mult ne-am însușit acest deșteptător, sau cât de mult încă ne apărăm de provocarea pe care-o reprezintă". Cu atitudini care în loc să ia în serios mărturia papei, convertirea pastorală pe care a cerut-o întregii Biserici, sunt în schimb de apărare și uneori încearcă să reducă pontificatul sau să-l încastreze în categoriile comode ale latinoamericanului care nu înțelege Europa, în loc să se lase puși în discuție.

Cardinalul a amintit apoi că în anii cincizeci și șaizeci viitorii membri ai Societății lui Isus erau educați la studiul aprofundat al unor importanți gânditori, bine găsiți în cartea lui Borghesi, precum Erich Przywara, Henri de Lubac, Gaston Fessard și Romano Guardini. "Formarea papei Francisc - a explicat Scola - este una non-academică, dar pentru asta nu este mai puțin solidă". Arhiepiscopul emerit de Milano a conchis apoi dând câteva exemple ale influenței acestor autori dintre cei mai citați în carte, amintind că tema polarității și a "gândirii tensionante" îndrăgită de Bergoglio, pe care o preia de la Fessard și de la Guardini, propunând imaginea unei Biserici inclusive, înglobante și capabile să țină împreună polii opuși fără a-i anula. Și a amintit și că începând din anii nouăzeci, arhiepiscopul de atunci Bergoglio a cunoscut și textele părintelui Luigi Giussani.

În mulțumirea sa finală, Borghesi a povestit pe scurt câteva din rezultatele călătoriei sale prin gândirea maeștrilor după care s-a format Bergoglio. Formarea intelectuală a viitorului papă permite "să se înțeleagă privirea complexă și poliedrică ce conduce actualul pontificat. Format la școala iezuiților, a celor francezi în mod deosebit, Bergoglio a asimilat mesajul sfântului Ignațiu prin lectura, «dialectică și mistică» în același timp, a unuia dintre cei mai ageri filozofi din secolul al XX-lea: Gaston Fessard. De aici vine ideea catolicismului drept «coincidentia oppositorum» care-l duce la întâlnirea cu antropologia polară a lui Romano Guardini și cu gândirea celui mai relevant intelectual catolic latinoamerican din a doua jumătate a secolului al XX-lea: Alberto Methol Ferré".

Printre exemplele citate în volum este cel referitor la "raportul dintre har și libertate, dintre acțiune divină și umană", pe care îl "demonstrează că este viu numai ca întrebare și nu ca o formulă «perfectă»: este vorba despre o convingere care va fi în centrul gândirii lui Bergoglio. Critica sa adusă «doctrinarismului», dogmatismului abstract, pietrificării Revelației, își trag originea de aici: din ideea că credința, înainte de a fi un răspuns, este o întrebare, o deschidere a inimii spre o Prezență de har. Această întrebare trebuie să fie trăită, trebuie să devină experiență, verificare a unei relații reale, între om și Dumnezeu, în scenariul istoriei".

Din întâlnirea milaneză, în afară de invitația clară la citirea cărții, a reieșit mai ales o modalitate autentic eclezială de a se raporta la papa (la actualul ca și la toți ceilalți), pornind nu de la prejudecată sau de la evaluarea personală despre acest sau acel aspect al pontificatului, ci de la privirea de credință, așadar de la întrebarea cu privire la pasul pe care-l cere Duhul Sfânt fiecăruia să-l facă luând în serios mărturia și magisteriul succesorului lui Petru.

(După Vatican Insider, 20 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat