Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Mariella Enoc: Papa mi-a spus să fac posibilul și imposibilul pentru Alfie

De Sergio Centofanti

Spitalul pediatric "Bambino Gesù" din Roma s-a declarat pregătit deja de mult timp să-l primească pe Alfie Evans pentru a-l asista până la sfârșit. Copilul englez, de aproape doi ani, este afectat de o patologie neurologică degenerativă încă necunoscută și este internat la "Alder Hey Children's Hospital" din Liverpool. Medicii englezi ar vrea să scoată din priză aparatele care-l țin în viață pentru că - spun ei - este în "cel mai bun interes" al său. Părinții lui Alfie fac totul pentru a-l muta pe copil în altă parte. Și judecătorii englezi au spus nu până acum. Acum ultimul cuvânt revine Curții Supreme a Regatului Unit. Cu privire la inițiativele întreprinse de spitalul pediatric al papei, am intervievat-o pe președinta Mariella Enoc.

Președinte Enoc, ce face actualmente spitalul "Bambino Gesù" pentru cazul Alfie?

Între timp este corect de precizat că noi ne mișcăm din iulie anul trecut. În septembrie au mers medicii noștri și am repetat încontinuu disponibilitatea spitalului. Ieri l-am întâlnit pe tatăl lui Alfie, Thomas, și am putut să văd cu adevărat o mare determinare să-l facă să trăiască pe fiul lor. Atunci, am vorbit cu medicii noștri și am scris două scrisori. O scrisoare adresată tatălui, în care exprim dorința noastră de o colaborare strânsă cu medicii din spitalul englez față de care există, din partea tuturor colegilor, o foarte mare stimă, dar cerem să se facă o alianță împreună pentru a putea continua măcar un parcurs diagnostic, unde desigur totul va fi împărtășit, în timp ce noi menținem în viață copilul. Medicii noștri au făcut o notă de aprofundare, cu privire la prima pe care au făcut-o în septembrie, unde reafirmă dorința de a ne îngriji de copil, împărtășind mereu totul cu colegii englezi, și unde explică faptul că noi transportăm foarte mulți copii, deci nu putem nega ca să existe un risc minim, dar asta e valabil pentru orice copil... Noi putem ajuta și pentru transportul aerian. Deci totul este în mod natural suportat de spitalul "Bambino Gesù", nu este suportat de nimeni. Despre asta eu chiar am invocat o alianță cu medicii, cu spitalul și cu autoritățile engleze. Am dat și disponibilitatea mea și a unor colaboratori ai mei, dacă era necesar, să mergem la Liverpool să mergem să ducem direct gândirea noastră.

Ce îngrijire propune "Bambino Gesù" pentru Alfie?

Noi nu propunem nicio îngrijire. În acest moment copilul nu este vindecabil, copilul poate fi îngrijit... și conform conceptului nostru asta înseamnă să ne îngrijim de el. Deci, sigur nu vom face îndârjire terapeutică; medicii noștri au decis să pună copilului eventual un PEG pentru alimentare, și o traheotomomie pentru respirație, când asta va deveni absolut necesar... Și desigur s-ar putea aprofunda diagnoza. Multe boli necunoscute în acești ani, chiar rapid, au fost cunoscute, deci nu ne putem opri în fața voinței ca știința să continue parcursurile sale. Deci noi, în acest moment, nu avem o îngrijire. În timp ce pentru Charlie Gard exista o îngrijire experimentală, în acest moment, nu; și pentru că boala n-a fost încă diagnosticată exact.

După părerea dumneavoastră, există speranțe pentru această mutare?

Nu știu de ce, desigur, poziția noastră este una a celui care vrea să fie mai bun decât celălalt. Însă noi știm că nu cedăm niciodată și apoi când se decide că pruncul nu reușește însoțim lent moartea sa naturală.

Papa: să se facă posibilul și imposibilul pentru a-l aduce pe Alfie la "Bambino Gesù". Dumneavoastră ați avut ocazia să vorbiți și cu papa?

Nu, papa ieri m-a sunat de la Secretariatul de Stat, apoi am vorbit cu secretarul de stat și cu substitutul, cu care m-am ținut în contact și prin cele două scrisori pe care le-am trimis. Oricum, Sfântul Părinte m-a informat să fac posibilul și imposibilul, mi-a spus el, pentru ca pruncul să vină la "Bambino Gesù". Asta e ceea ce papa mi-a spus imediat după colocviul cu Thomas. Deci, era ceea ce făceam... Să spunem că ieri am încercat să fac asta în maniera cea mai activă posibilă. Ceea ce puteam să fac era să scriu două scrisori și apoi să ofer disponibilitatea noastră.

(După www.vaticannews.va/it, 19 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Papa Francisc la întâlnirea cu Thomas Evans, 18 aprilie 2018:


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat