Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ratzinger împlinește 91 de ani, "sărbătoare" în familie cu urările lui Francisc

De Salvatore Cernuzio

O sărbătoare rezervată câtorva intimi, "într-un climat liniștit și familial", mult diferită de cea de anul trecut pentru cei 90 de ani în timpul căreia, printre halbele de bere, coșurile de Bretzel și dulciuri, veniseră circa cincizeci de invitați și chiar Schuetzen, în costum tipic, ca să cânte melodii tradiționale bavareze. Joseph Ratzinger a celebrat astfel luni după-amiază, 16 aprilie 2018, cei 91 de ani ai săi, în "Mater Ecclesiae", fostă mănăstire în inima Grădinilor Vaticane, devenită reședința sa din 2 mai 2013 după istorica renunțare la slujirea petrină.

În onoarea papei emerit a cântat fanfara muzicală a Gărzii Elvețiene care a interpretat câteva bucăți, așa cum prezintă Sala de Presă vaticană afirmând, printre altele, că "în această dimineață devreme, papa Francisc a oferit sfânta Liturghie pentru Benedict al XVI-lea și după aceea i-a trimis urările sale personale".

La sărbătoarea din Grădinile Vaticane era fratele mai mare al lui Joseph Ratzinger, monseniorul Georg, 94 de ani, venit pentru această ocazie din Bavaria, care în lunile trecute provocase unele preocupări cu un interviu în care susținea că Benedict ar fi afectat de o "boală paralizantă", cu riscul ca să ajungă și la inimă (ipoteză dezmințită după aceea de Sfântul Scaun). În afară de el erau prezenți cei mai apropiați colaboratori ai papei emerit: surorile Memores Domini și prefectul Casei Pontificale, Georg Gänswein, secretarul său particular. Care, la ora 17.00, a mers în Filmoteca vaticană unde a fost prezentată avanpremiera documentului "Benedict al XVI-lea, ora adevărului" îngrijit de Javier Martinez Brocal și Antonio Olivié, produs de Rome Reports, în colaborare cu Tv2000 și Fundația Ratzinger, și cu patronajul Fundației Ramon Tallaj Urena.

Papa Benedict "mi-a spus să vă aduc saluturile sale", a spus celor prezenți Gänswein, de peste un deceniu alături de Ratzinger. Nelipsită referința la condițiile sale de sănătate: "Sunt întrebat adesea cum se simte. Capul se simte foarte bine. Este clar că forțele la 91 de ani nu sunt așa de multe, s-au diminuat, s-au redus, dar este cu bună dispoziție, în pace cu sine. Și, mai ales, cum spun mereu, este în companie bună".

Arhiepiscopul german a repetat aceleași cuvinte la telecamerele de la Tg2000, telejurnalul de la Tv2000, adăugând că Benedict al XVI-lea a început ziua sa de naștere "cu liturghia, astăzi mai solemnă și îmbogățită cu mai multe cântece. Și a fost celebrată în latină așa cum se întâmplă de fiecare dată când este prezent fratele. Apoi a luat micul dejun și imediat după aceea un cântec frumos care pentru el este mereu important". "Dimineața - a adăugat el - a continuat privind poșta. Memores i-au pregătit un prânz frumos. A făcut și o mică plimbare și după-amiază a recitat Rozariul".

Înainte de a pleca de la Filmoteca vaticană, prefectul Casei Pontificale a asigurat să-i ducă pontifului emerit o copie dvd a documentarului (transmis în această seară de ITv2000) care, în mai puțin de o oră, reparcurge în mod complet și ordonat cronologic nu numai cei opt ani de pontificat al papei bavarez, ci și întreaga sa viață. De la tinerețea în iubita sa Germanie, la studiile în teologie și munca desfășurată în timpul Conciliului al II-lea din Vatican; apoi cei 23 de ani ca prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, în strâns contact cu Ioan Paul al II-lea căruia i-a urmat pe scaunul lui Petru în 2005.

Printre muzici de film sau intermezzo de Mozart și Bach, fragmente filmate și reluări chiar inedite (ca salutul adresat foștilor colaboratori foarte emoționați de la Congregația pentru Doctrina Credinței, odată devenit papă, sau despărțirea de vecinii apartamentului din Borgo Pio printre aplauzele credincioșilor, turiștilor și comercianților), documentarul arată etapele importante ale pontificatului: discursurile importante în sediul Națiunilor Unite sau la Westminster Hall, dialogul cu tinerii în timpul ZMT de la Köln, Sydney și Madrid, unde, în mijlocul furtunii, a ales să taie discursul său dar nu să renunțe la adorația euharistică. Apoi călătoriile în Africa și Orientul Mijlociu, etapele dificile de după Regensburg și ale scandalului pedofiliei. Până la renunțare, eveniment extraordinar în istoria milenară a Bisericii catolice.

Totul însoțit de amintirile și de comentariile persoanelor mai apropiate de el: fratele Georg; părintele Federico Lombardi, fost director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun și actual președinte al Fundației Ratzinger; Maria Eugenia Ossanddon, profesor de istoria Bisericii la Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce"; prietenul arhiepiscop de Viena, cardinalul Christoph Schönborn; James Corkery, profesor de teologie la Gregoriana și Stephan Horn, secretar la Regensburg.

Un "dar frumos", a comentat monseniorul Gänswein. Unul dintre multele care - așa cum se află - au ajuns la papa emerit în cursul zilei împreună cu flori și mesaje de felicitare din toate părțile lumii.

(După Vatican Insider, 16 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat