Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Ziua Mondială de Rugăciuni pentru Vocații 2018: Să ascultăm chemarea Domnului!

Duminica a IV-a a Paștelui (22 aprilie 2018), Duminica Bunului Păstor, ne amintește încă o dată că Isus este viu și acționează în mijlocul nostru. Nimeni nu ne cunoaște inima mai bine decât Cristos, păstorul cel bun, și de aceea el știe și înțelege îngrijirea de care fiecare dintre noi are nevoie. El este "păstorul cel bun" care apără, călăuzește și își hrănește turma. El cunoaște oile sale și este dispus să-și dea viața pentru fiecare dintre ele.

Glasul bunului păstor îl cheamă pe fiecare creștin în parte, dar în această duminică ne gândim mai ales la preoți, călugări, călugărițe..., adică la cei pe care el îi cheamă pentru o misiune specială în Biserică. Pentru astfel de vocații suntem invitați să ne rugăm. De fapt, papa Francisc, în mesajul său pentru ziua acestui an, ne amintește că fiecare creștin are o chemare! Să răspundem! Pentru aceasta "este nevoie să ne predispunem la o ascultare profundă a Cuvântului său și a vieții, să dăm atenție chiar și detaliilor cotidianității noastre, să învățăm să citim evenimentele cu ochii credinței și să ne menținem deschiși la surprizele Duhului".

În fiecare zi, în fiecare clipă, și prin intermediul celor mai variate mediații, evenimente și persoane, Dumnezeu se face prezent în viața noastră. Nu putem să îmbătrânim așteptând să răspundem: El a venit deja; să învățăm să îl recunoaștem, să îi distingem vocea, să îi descifrăm cuvintele, să îi înțelegem chemarea profundă, și mai ales să conștientizăm acea iubire cu care, ca nimeni altul, ne iubește.

Isus știe ce misiune i-a încredințat Tatăl; noi o cunoaștem pe a noastră? Fiecare are vocația proprie, un drum cât se poate de personal, unic! Să lăsăm Cuvântul Domnului să ne interpeleze; să-l întrebăm pe Cristos, bunul păstor, la ce ne cheamă. El și-a dat viața pentru omenire și ne-a arătat dragostea pe care Dumnezeu o are pentru noi. Ziua Mondială de Rugăciuni pentru Vocații vorbește tocmai despre această iubire, pentru că vocația pe care Dumnezeu i-o oferă omului este expresia aceleiași iubiri, a unei iubiri care se dăruiește, care este oferită cu generozitate absolută.

În luna octombrie, la Roma, va fi celebrat Sinodul Episcopilor dedicat tinerilor și în special relației dintre tineri, credință și vocație. Această duminică este o oportunitate de a aprofunda chemarea noastră. Ceea ce vrea Dumnezeu de la noi, planul pe care îl are cu unul fiecare dintre noi și care este adevărata noastră cale spre fericire.

În lumea noastră, plină de zgomote, vocea lui Dumnezeu este deseori distorsionată. Grijile, și uneori tensiunile în mijlocul cărora trăim, nu ne permit să-o auzim clar. Există mult zgomot în afara noastră, dar și în inimile noastre. Prima datorie a noastră, ne spune papa Francisc în mesajul transmis cu această ocazie, este să învățăm să ascultăm, pentru că ascultarea, importantă în toate momentele vieții, este esențială în anii tinereții. Aceasta pentru că Dumnezeu "vine fără a face zgomot și fără a atrage atenția, și este posibil să-i percepem germenii numai atunci când, ca profetul Ilie, știm să intrăm în profunzimile sufletului nostru, lăsând ca el să se deschidă la suflul imperceptibil al adierii divine".

A doua mare datorie pe care o avem este discernământul spiritual. Procesul prin care persoana realizează în dialog cu Domnul, și ascultând vocea Duhului, alegerile fundamentale ale vieții sale. După cum ne-a amintit papa Francisc: "Fiecare creștin ar trebui să poată dezvolta capacitatea de «a citi înlăuntrul» vieții și de a percepe unde și la ce îl cheamă Domnul pentru a fi continuator al misiunii sale".

Iar a treia datorie a noastră este de "a trăi". Bucuria Evangheliei, care ne deschide întâlnirea cu Dumnezeu și cu frații noștri, "nu poate să aștepte încetinelile noastre și lenea noastră; nu ne atinge dacă rămânem să privim la fereastră, cu scuza de a aștepta mereu un timp propice; nici nu se împlinește pentru noi dacă nu ne asumăm chiar astăzi riscul unei alegeri. Vocația este astăzi!"

La ce ne cheamă Isus, bunul păstor? La a împărtăși aceeași iubire și aceeași grijă pe care el o are pentru oile sale; ele sunt familia sa, sunt totul pentru el. El le cheamă pe nume, le cunoaște, iar ele îl recunosc. El dorește să le adune și pe cele care nu sunt încă cu el. Aceasta este misiunea pe care a pregătit-o pentru noi, misiune pe care ne invită să o facem proprie.

Ne rugăm pentru vocații, recunoscând că sunt un dar și o misiune. Să ne lăsăm provocați de cuvintele papei Francisc: "Domnul continuă astăzi să cheme la urmarea lui. Nu trebuie să așteptăm să fim perfecți pentru a răspunde cu generosul nostru «iată-mă», nici să ne înspăimântăm de limitele noastre și de păcatele noastre, ci să primim cu inimă deschisă glasul Domnului. A-l asculta, a discerne misiunea noastră personală în Biserică și în lume și în sfârșit a o trăi în prezentul pe care Dumnezeu ni-l dăruiește".

Să-i cerem Domnului să nu lipsească vocațiile în Biserica sa, vocații de consacrare specială, așa cum sunt vocațiile la viața de preoție și la viață consacrată. Să ne rugăm să nu lipsească tineri care să se lase seduși de păstorul cel bun și care să-l urmeze mai îndeaproape.

Pr. Pius Petru Iancu
Oficiul pentru Vocații


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat