Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Faraoani: Funeraliile părintelui Iosif Mareș

Înmormântarea părintelui Iosif Mareș - care a trecut la Domnul în ziua de 12 aprilie, în apartamentul unde locuia în Bacău - a avut loc sâmbătă, 14 aprilie 2018, la Faraoani, localitatea sa natală.

Trupul neînsuflețit al părintelui Iosif a fost depus în biserica "Sfântul Anton de Padova" din Faraoani în după-amiaza zilei de joi, 12 aprilie. Joi și vineri s-au celebrat sfinte Liturghii cu requiem pentru sufletul părintelui, la care au participat mai mulți preoți, fii ai satului, precum și mulți credincioși.

Sfânta Liturghie de înmormântare, care a început la ora 10.30 cu o procesiune de la casa parohială, a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Au participat 66 de preoți, un diacon și mulți credincioși din Faraoani, din localitățile învecinate și chiar din străinătate, din comunitățile unde a activat părintele Iosif de-a lungul anilor.

Dintre cei 18 colegi de serie ai părintelui Iosif, hirotoniți de ep. Petru Pleșca la 24 iunie 1975, au participat la Liturghia de înmormântare a pr. Mareș șapte dintre cei 10 colegi rămași în viață: pr. Alois Bișoc, Martin Cabalaș, Valeriu Ciorbă, Marian Fechetă, Alois Ilieș, Francisc Șerban, Francisc Trefaș; cei trei care nu au putut fi prezenți sunt: Mihai Dascălu, Iosif Cobzaru, Ulderic Cociangă, iar opt deja au trecut la Domnul (Heinrich Ostrowschi - 1977, Anton Gal - 1992, Mihai Bejan - 1999, Anton Ghiurcă - 2010, Mihai Văcaru - 2015, Iosif Zediu - 2016, Iosif Matei și Iosif Mareș - 2018).

La intrarea în biserică, erau sprijinite de perete nouă coroane. În fața catafalcului, o fotografie din tinerețea părintelui era flancată de două lumânări mari, un desen cu un potir cu sfânta Euharistie, și alte două lumânări mai mici. Jos, era o jerbă de flori. Iar la căpătâiul părintelui străjuia lumânarea pascală, simbol al credinței în învierea de apoi, și crucea de lemn, simplă, având gravat numele pe care l-a purtat oficial părintele de când a fost adoptat de Austria, țară a cărei cetățean devenise: "Aici odihnește robul lui Dumnezeu pr. Josef Maresch, născut: 02 ianuarie 1950, decedat: 12 aprilie 2018. Odihnească-se în pace!"

La începutul sfintei Liturghii, pr. Romeo Neculai, cancelar la Episcopia Romano-Catolică de Iași, a prezentat pe scurt viața părintelui Iosif, apoi toți cei prezenți s-au unit în rugăciunea Oficiului pentru cei răposați, pentru ca Domnul să-l fericească pe părintele Iosif pentru tot binele pe care l-a făcut în slujirea lui Dumnezeu și a Bisericii, ca preot. Apoi toți cei prezenți au participat la celebrarea sfintei Liturghii pentru sufletul părintelui Iosif.

Pr. Valeriu Ciorbă, coleg al părintelui și paroh de Chetriș, a ținut cuvântul de învățătură. Pornind de la textul evanghelic al apariției lui Cristos înviat ucenicilor care mergeau la Emaus, părintele a subliniat credința în Isus înviat care umple de speranță și bucurie viața creștinului. A scos în evidență, totodată, ce înseamnă să fii slujitor și să te dăruiești cu toată ființa slujirii lui Dumnezeu și aproapelui. Apoi predicatorul a vorbit despre valoarea suferinței în viața preotului, mai ales că în ultimii ani părintele Iosif a cunoscut din plin suferința și boala.

Predica rostită de pr. Valeriu Ciorbă (versiunea audio):

La sfârșitul sfintei Liturghii, domnul Ștefan Antal, un fost coleg de școală al părintelui Iosif, a evocat momente frumoase din viața părintelui, a dat mărturie despre exemplul pe care l-a dat părintele și despre marea lui iubire față de comunitatea natală.

Părintele Felix Măriuț, parohul comunității Faraoani, luând cuvântul la amvon, înainte de a prezenta detaliile organizatorice despre procesiunea la cimitir și praznicul care a urmat, a amintit dorința pe care părintele Mareș i-a exprimat-o încă de la sfârșitul lunii februarie: "Dragă părinte paroh, îți înmânez testamentul meu și vreau să am parte de o înmormântare cu demnitate". Părintele paroh a adăugat: "Mi-a spus să le transmit mai ales confraților preoți următorul lucru, că Pământul sau cimitirul este plin de oameni grăbiți și foarte importanți". Amintind că părintele Mareș a donat bisericii din Faraoani presepiul de Crăciun, părintele paroh a redat din testamentul părintelui Mareș următoarea propoziție: "Am iubit și iubesc această comunitate și oamenii din ea", ca apoi părintele Măriuț să se adreseze cu emoție în glas celor prezenți: "Sper ca și în amintirea dumneavoastră să rămână mereu în gândurile și în rugăciunile dumneavoastră".

Ultimele cuvinte în amintirea părintelui răposat au fost rostite de episcopul Aurel Percă. Preasfințitul a transmis din partea PS Klaus Küng, episcopul Diecezei de St. Pölten din Austria, unde părintele Mareș a slujit între anii 1989 și 2013, mulțumirile pentru slujirea pe care a făcut-o în acea dieceză. A adăugat: "Împreună cu Preasfințitul episcop Petru mulțumim rudelor, dar și acestui sat care l-ați dăruit slujirii Bisericii. A slujit în mai multe locuri, așa cum și apostolii au mers în mai multe părți ducând buna veste, Evanghelia".

După celebrarea sfintei Liturghii, părintele Iosif a fost condus pe ultimul drum într-o procesiune impresionantă spre cimitir. Tineri și adulți îmbrăcați în costum popular au purtat coroanele și icoanele, însoțindu-l în rugăciune pe ultimul drum pe părintele Iosif, care a fost așezat lângă fratele său, părintele Petru Mareș, unde așteaptă învierea morților și viața fără de sfârșit.

În biserica parohială din Vestenthal (Austria), ultima parohie unde a fost paroh părintele Mareș, se va celebra o Liturghie în amintirea părintelui răposat, joi, 19 aprilie 2018, la ora locală 19.30.

Au rămas în urma sa cele câteva cărți pe care le-a publicat: "Mică enciclopedie catolică" (2018 - publicată anterior cu titlul "Caleidoscop catolic", în 2013, reeditată); "Un drum neobișnuit" (2016, o mini-autobiografie); "Pașaportul credinței mele" (2014); "Cunoașterea de sine și trăirea creștină" (2012, ediția a II-a în 2013); "Itinerar catolic" (2011, reeditată în 2012 și 2015 - lucrare la care a mai avut completări, rămase în variantă manuscris, la sfârșitul anului 2017; urmând să fie publicate online "in memoriam"). O parte dintre predicile și cercetările sale despre viața Bisericii Catolice și câteva evenimente din viața sa le-a publicat, cu sprijinul tehnic al subsemnatului, pe blogul www.iosifmares.blogspot.ro, începând din anul 2009, când încă era paroh la Vestenthal (Austria).

"Cred în învierea morților! Cred în viața veșnică" sunt cuvintele pe care părintele Mareș s-a îngrijit să-i fie dăltuite în piatra monumentului funerar care îi va sta la căpătâi lui și fratelui Petru, cu care împarte locul de odihnă până când Isus va veni a doua oară pe pământ, iar cei morți vor învia. Monumentul, simplu, de culoare cărămizie, în formă pătrată, străjuit în stânga de un stâlp din marmură albă, cu motive romboidale amintind de celebra "Coloană a infinitului", are pe față dinspre mormânt gravat un rozariu, aranjat în formă de inimă, având în centru sfânta Treime, iar pe cealaltă față are dăltuite, în partea stângă, simbolul Preoției, un P tăiat cu un X, iar în partea dreaptă, un spic de grâu intersectat cu o mlădiță de viță, purtând rod un strugure, ducându-l pe privitor cu gândul la cuvintele lui Isus: "Cine va mânca din această hrană, nu va flămânzi în veci" și "Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele"... La fel a făcut și părintele Iosif Mareș: a acceptat chemarea lui Isus la Preoție și s-a hrănit din pâinea vieții, străduindu-se să fie o mlădiță rodnică.

Requiescat in pace!

Ovidiu Bișog

* * *

Un album foto a fost publicat pe blogul care va rămâne "in memoriam" pr. Iosif Mareș: www.iosifmares.blogspot.ro.

* * *

A trecut la Domnul pr. Iosif Mareș


 

lecturi: 119.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat