Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Convorbire telefonică între papa Francisc și patriarhul Chiril: "Oprirea vărsării de sânge din Siria"

De Andrea Tornielli

Papa Francisc și patriarhul ortodox de Moscova, Chiril, au vorbit la telefon pentru a dialoga despre Siria. Patriarhul a destăinuit asta jurnaliștilor în reședința sa de la Peredelkino, așa cum afirmă agenția Tass. Chiril a afirmat că Biserica Ortodoxă Rusă vrea să continue dialogul cu Sfântul Scaun pentru "a opri vărsarea de sânge din Siria". "Am întreprins această inițiativă - a spus Chiril - conștienți că creștinii nu pot să rămână indiferenți în fața a ceea ce se întâmplă în Siria. Dialogul nostru a fost un clar dialog de pace".

Așa cum ne amintim, la puține zile după alegere, în 2013, Francisc a instituit o zi de post și rugăciune pentru a înlătura atacul occidental în Siria și a scris o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin. Siria, împreună cu alte situații din Orientul Mijlociu, a fost de mai multe ori citată în lunga declarație comună pe care pontiful argentinian și patriarhul rus au semnat-o împreună la Havana, în timpul primei și istoricei lor întâlniri care a avut loc în februarie 2016.

La paragraful al zecelea din acea declarație se citește: "În Siria și în Irak violența a provocat deja mii de victime, lăsând milioane de persoane fără adăpost și fără resurse. Îndemnăm comunitatea internațională să se unească pentru a pune capăt violenței și terorismului și, în același timp, să contribuie prin dialog la o restabilire rapidă a păcii civile. Este esențial de a asigura un ajutor umanitar pe scară largă populațiilor martirizate și atâtor refugiați din țările învecinate".

După ce a cerut eliberarea multelor persoane răpite, printre care mitropoliții de Alep, Paul și Ioan Ibrahim, sechestrați în luna aprilie 2013, papa și patriarhul rus au scris: "Înălțăm rugăciunile noastre către Cristos, Mântuitorul lumii, pentru restabilirea păcii în Orientul Mijlociu care este "rodul dreptății" (cf. Is 32,17), pentru ca să se întărească conviețuirea fraternă între diferitele populații, Biserici și religii care sunt prezente acolo, pentru întoarcerea refugiaților în casele lor, vindecarea răniților și odihna sufletului nevinovaților uciși. Ne adresăm, cu un apel fervent, tuturor părților care pot să fie implicate în conflicte pentru ca să arate bunăvoință și să se așeze la masa tratativelor".

Într-un interviu recent la Vatican Insider, ambasadorul rus la Sfântul Scaun, Alexander Avdeev, a vorbit despre raporturile bune dintre catolicii și ortodocșii ruși: "Cele două Biserici s-au întâlnit la conferința de la Viena pentru a celebra cei doi ani de la întâlnirea din Havana între papa și patriarhul Chiril. Există multe proiecte pentru viitor. Există dialogul teologic, un dialog de cooperare culturală și există inițiative pentru a-i ajuta pe migranți și pe săraci. Și există și problema importantă a ajutoarelor date Siriei".

Și a relatat despre proiectul comun pe care-l vede în colaborare Sfântul Scaun și Patriarhia de Moscova: "Au stabilit un proiect important pentru reconstruirea edificiilor de cult catolice și ortodoxe distruse de teroriști. Împreună cu patriarhul de Antiohia au stabilit o listă de 37 de biserici care trebuie să fie reconstruite împreună grație finanțării Fundațiilor catolice și ortodoxe. Este prima dată în istorie când este făcută o asemenea inițiativă între cele două Biserici ale noastre. Se studiază și un proiect pentru a îmbunătăți funcționarea unor spitale din Siria, care vor fi ajutate cu formarea personalului medical, cu medicamente și ajutor economic".

(După Vatican Insider, 14 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat