Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (15 aprilie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În centrul acestei a treia duminici a Paștelui este experiența trăită de discipoli, toți împreună, cu Cel Înviat. Acest lucru este evidențiat îndeosebi de Evanghelie care ne introduce încă o dacă în cenacol, unde Isus se manifestă apostolilor, adresându-le acest salut: "Pace vouă!" (Lc 24,36). Este salutul lui Cristos Înviat, care ne dă pacea: "Pace vouă!". Este vorba fie despre pacea interioară, fie despre pacea care se stabilește între persoane. Episodul relatat de evanghelistul Luca insistă mult asupra realismului Învierii. Isus nu este o fantomă. De fapt, nu este vorba despre o apariție a sufletului lui Isus, ci despre prezența sa reală cu trupul înviat.

Isus își dă seama că apostolii sunt tulburați când îl văd, că sunt descumpăniți pentru că realitatea învierii este de neconceput pentru ei. Cred că văd o fantomă; însă Isus înviat nu este o fantomă, este un om cu trup și suflet. Pentru aceasta, ca să-i convingă, le spune: "Priviți mâinile și picioarele mele - le arată rănile -, căci eu sunt! Pipăiți-mă și vedeți: duhul nu are carne și oase cum mă vedeți pe mine că am!" (v. 39). Și pentru că asta nu pare să fie îndeajuns ca să învingă necredința apostolilor, Evanghelia spune și un lucru interesant: era așa de mare bucuria pe care o aveau înăuntru încât această bucurie nu puteau s-o creadă: "Nu, nu-i posibil! Nu poate fi așa! Atâta bucurie nu este posibilă!". Și Isus, pentru a-i convinge, le-a spus: "Aveți aici ceva de mâncare?" (v. 41). Ei i-au oferit pește prăjit; Isus îl ia și îl mănâncă în fața lor, pentru a-i convinge.

Insistența lui Isus asupra realității învierii sale luminează perspectiva creștină cu privire la trup: trupul nu este o piedică sau o închisoare a sufletului. Trupul este creat de Dumnezeu și omul nu este complet dacă nu este unire de trup și suflet. Isus, care a învins moartea și a înviat cu trupul și sufletul, ne face să înțelegem că trebuie să avem o idee pozitivă despre trupul nostru. El poate să devină ocazie sau instrument de păcat, însă păcatul nu este provocat de trup, ci de slăbiciunea noastră morală. Trupul este un dar minunat al lui Dumnezeu, destinat, în unire cu sufletul, să exprime în plinătatea chipul și asemănarea Lui. Prin urmare, suntem chemați să avem mare respect și grijă față de trupul nostru și față de trupul celorlalți.

Fiecare ofensă sau rană sau violență făcută trupului aproapelui nostru este un ultraj făcut lui Dumnezeu creatorul! În mod deosebit, gândul meu se îndreaptă spre copiii, spre femeile, spre bătrânii maltratați în trup. În trupul acestor persoane noi găsim trupul lui Cristos. Cristos rănit, batjocorit, calomniat, biciuit, răstignit... Isus ne-a învățat iubirea. O iubire care, în învierea sa, s-a demonstrat mai puternică decât păcatul și decât moartea, și vrea să-i răscumpere pe toți cei care au experimentat în trupul lor sclaviile din timpurile noastre.

Într-o lume în care de prea multe ori prevalează prepotența împotriva celor mai slabi și a materialismului care sufocă spiritul, Evanghelia de astăzi ne cheamă să fim persoane capabile să privim în profunzime, pline de uimire și de bucurie mare pentru că l-am întâlnit pe Domnul înviat. Ne cheamă să fim persoane care știu să culeagă și să valorizeze noutatea de viață pe care El o seamănă în istorie, pentru a o orienta spre cerurile noi și spre pământul nou. Să ne susțină pe acest drum Fecioara Maria, față de a cărei mijlocire maternă ne încredințăm cu încredere.

_______________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori!

Astăzi, la Vohipeno, în Madagascar, este proclamat fericit martirul Lucian Botovasoa, tată de familie, martor coerent al lui Cristos până la dăruirea eroică a vieții. Arestat și ucis pentru că a manifestat voința sa de a rămâne fidel față de Domnul și față de Biserică, reprezintă pentru noi toți un exemplu de caritate și de tărie în credință.

Sunt profund tulburat de actuala situație mondială, în care, în pofida instrumentelor aflate la dispoziția comunității internaționale, cu greu se concordă o acțiune comună în favoarea păcii în Siria și în alte regiuni ale lumii. În timp ce mă rog neîncetat pentru pace și invit toate persoanele de bunăvoință să facă la fel, apelez din nou la toți responsabilii politici, pentru ca să prevaleze dreptatea și pacea.

Cu durere am primit știrea despre uciderea celor trei bărbați răpiți la sfârșitul lui martie la granița dintre Ecuador și Columbia. Mă rog pentru ei și pentru rudele lor și sunt aproape de iubitul popor ecuadorian, încurajându-l să meargă înainte unit și împăciuit, cu ajutorul Domnului și al Preasfintei Sale Mame.

Încredințez rugăciunii voastre persoanele, precum Vincent Lambert, din Franța, micul Alfie Evans, din Anglia, și altele din diferite țări, care trăiesc, uneori de mult timp, în stare de infirmitate gravă, asistate medical pentru nevoile primare. Sunt situații delicate, foarte dureroase și complexe. Să ne rugăm pentru ca fiecare bolnav să fie mereu respectat în demnitatea sa și îngrijit în mod potrivit condiției sale, cu aportul comun al rudelor, medicilor și al celorlalți lucrători sanitari, cu marele respect față de viață.

Vă salut cu afect pe voi toți, pelerini care provin din Italia și din atâtea părți ale lumii: familiile, grupurile parohiale, școlile, asociațiile. Salut îndeosebi credincioșii din California; precum și pe cei din Arluno, Pontelongo, Scandicci, Genova-Pegli și Vibo Valentia; pe copiii de la Școala "Fiicele lui Isus" din Modena și grupul "Prietenii lui Paul al VI-lea" din Pescara.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat