Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Sfinții care se pot întâlni

În "Gaudete et exsultate"

De Catherine Aubin

"Undeva am citit: «Dumnezeu există, eu l-am întâlnit!». Asta după aceea! Lucrul mă surprinde! Că Dumnezeu există, este în afara discuției! Dar că l-a întâlnit cineva înaintea mea, asta chiar că mă surprinde! Pentru că eu am avut privilegiul de a-l întâlni pe Dumnezeu chiar în momentul în care mă îndoiam de El! Într-un sătuc din Lozère, părăsit de oameni. Treceam prin fața vechii biserici și am intrat... Și acolo am rămas orbit... de o lumină intensă... insuportabilă! Era Dumnezeu... Dumnezeu în persoană... Dumnezeu care se ruga! Mi-am spus: Cui se roagă? Oare se roagă pe sine însuși? Nu! Îl ruga pe om. Mă ruga pe mine! Spunea: «O, omule! Dacă exiști, dă-mi un semn!». Am spus: «Dumnezeul meu, iată-mă aici!». El a spus: «Minune! O apariție umană!». I-am spus: «Dar, Dumnezeul meu... cum poți să te îndoiești de existența omului, dat fiind că tu ești cel care l-ai creat?». Mi-a spus: «Da... dar este așa de mult timp de când nu mai vedeam unul în biserica mea... încât m-am întrebat dacă nu era o fantezie!». I-am spus: «Iată-te asigurat, Dumnezeul meu!». Mi-a spus: «Da! Acum voi putea să le spun acolo sus: omul există, l-am întâlnit»" (Raymond Devos).

Exortația apostolică a papei Francisc ne invită să-l parafrazăm sau să-l completăm pe acest mare umorist francez, adăugând: "Un om, un om sfânt, există, eu l-am întâlnit". Gaudete et exsultate ne oferă clarificări despre ceea ce face sfântă persoana aceasta sau aceea, fie ea bărbat sau femeie. Dar nimic nu înlocuiește contactul direct cu un martor, un misionar sau o persoană umilă și bucuroasă. Fie ea căsătorită, celibatară, divorțată, neputincioasă, văduvă, recăsătorită, homosexuală, femeie de afaceri sau fără locuință fixă, sau chiar victimă a abuzurilor. Cum se manifestă sfințenia lor specifică și unică? Aleargă se dilată și se răspândește în sufletele lor simple și înfrânte (Margherita Porete, Oglinda sufletelor simple). Ca și cum, în fiecare moment, viețile lor ar fi inspirate și inspiratoare, ca și cum deciziile lor ar fi mereu luate în funcție de un Altul sau de alții, ca și cum ar fi posedate de umilință, de bucurie, de compasiune, de milostivire, și ca și cum nimic n-ar mai avea importanță.

Acești sfinți ignorați, trecuți neobservați, aproape invizibili, trăiesc cu bucurie și forță interioară o fericire, propria lor fericire, pe care n-au ales-o în mod necesar, ci care li s-a impus prin forța vieții lor. De exemplu, acea mamă de familie pe care o cunosc, văduvă de câteva luni, cu șapte copii, bunică a circa douăzeci de nepoți și străbunică a strănepoților al căror număr s-a pierdut. Fericirea sa este simplă: "Fericiți cel care, ca tatăl fiului risipitor, știe să aștepte, să vegheze și să se roage, și să alerge pentru a-l îmbrățișa pe cel care se întoarce mortificat, dărâmat și dezorientat" (cf. Lc 15,20). Am văzut-o acționând așa cu cineva. Din gura ei nu iese niciodată un cuvânt rău, ci numai cuvinte de recunoștință, de înțelegere, de iertare și de deschidere. Nu există din partea sa nicio judecată, ci alegerea reînnoită în fiecare zi de a încerca să înțeleagă acea situație negativă sau distructivă. Casa sa pierdută printre câmpiile din Champagne este deschisă, în adevăratul sens al cuvântului. Nu încuie cu cheia ușa, nici pe cea a inimii sale. Trăind cu ei mai multe zile, am putut să împărtășesc simplul moment de dimineață: împreună am citit textele de la Liturghia zilei, așa, fără comentarii, apoi am recitat o decadă de rozariu având în mijloc nume de persoane aflate în dificultate de aproape sau de departe, tot fără comentarii. Acolo era secretul sfințeniei sale, în acea căutare continuă și zilnică de coerență între ceea ce era vestit dimineața în Cuvânt și trăirea din timpul zilei. Nimic complicat, numai o simplitate bucuroasă mereu în fază de adaptare și de deschidere.

Cealaltă martoră care mă face să-mi vină voința de a umbla în această sfințenie este o călugăriță bătrână, a cărei fericire se înscrie în fiecare por al inimii sale, al trupului său și al privirii sale. Fericirea sa este: "Fericite prostituatele și vameșii pentru că ne vor preceda în împărăția cerului" (cf. Mt 21,31). Din nou, nimic n-o diferențiază exterior de ceilalți: această dimensiune de milostivire și de compasiune o exprimă cu atitudini și gesturi aproape invizibile și impregnate de mare dulceață. Nu o închide niciodată pe aceasta sau pe aceea într-o judecată, într-o acuză sau o decizie definitivă. În fiecare zi privirea sa vede dincolo de aparențe, ca și cum ochii săi ar fi devenit cei ai lui Cristos pe cruce când îi spune tâlharului: "Astăzi vei fi cu mine în paradis". În viața sa, această femeie a avut multe responsabilități și a mers mereu în întâmpinarea unor situații sau persoane dificile, ajutând, punând în pericol reputația sa și reușind adesea și aproape întotdeauna să-i facă să câștige iubirea (sau paradisul...).

Închei cu Jean Vanier. Iată un om care ar fi putut să devină un politician, un filozof sau și un eminent profesor universitare. Fericirea care mă face să văd prin activitatea sa este: "Fericit cel care-l primește pe Duhul Sfânt și se lasă trimis" (cf. In 20,22). Vanier este dulceața, bucuria profundă, ascultarea, angajarea fără lăudăroșenie printre cei mai mici, este simțul umorismului, este înțelegerea profundă a situațiilor, este îndrăzneala inspirată a care a inspirat atâtea și atâtea persoane printre cei mai nevoiași. În el nu există nicio ostentație, nicio lecție de morală, nici mari discursuri, ci gesturi și cuvinte care vin dintr-o inimă locuită de Forța Duhului Sfânt și de atitudini care ar fi putut să apară aproape ridicole în ochii lumii, dar care au devenit profetice pentru toată omenirea.

În ultima exortație apostolică se citește: "fiecare sfânt este o misiune" (Gaudete et exsultate, 19), fiecare om este o misiune; este și un misionar. De fapt, o misiune fără misionar riscă să fie un aramă sunătoare. Ceea ce-l face pe misionar "atrăgător" sunt fericirea, fața, privirea sau un cuvânt al lui Cristos pe care el îl întrupează până la capăt, în fiecare zi, fără a face zgomot și cu bucurie. Când avem norocul de a întâlni unul dintre acești bărbați sau una dintre aceste femeie, ei produc în noi un soi de zdruncin al pământului și al inimii. De fapt ne lucrează și ne mișcă, ne fascinează și ne atrag, ne luminează și ne tulbură. Atunci ne este dat să trăim o neplăcere sănătoasă: "Există o singură tristețe în viață, aceea de a nu fi sfinți".

(După L'Osservatore Romano, 14 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat