Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Luncani: Prima serie de exerciții spirituale

Prima serie de exerciții spirituale cu preoții din Dieceza de Iași, 9-13 aprilie 2018, s-a încheiat la mănăstirea carmelită de la Luncani. Au participat 25 de preoți care au fost însoțiți pr. Marcelin Rotaru. Personaje din Sfânta Scriptură au fost lumina inspiratoare care i-a ajutat pe preoții prezenți să intre în lumea lui Dumnezeu și să astfel cunoască mai bine propria misiune și identitate.

Locul ales pentru aceste zile de exerciții cu siguranță a contribuit ca participanți să intre în relație cu Dumnezeu prin liniștea care domină în acest așezământ, ascultând de dimineață devreme cântecul păsărilor din pădure, momente lungi de tăcere și de rugăciune personală.

Au fost zile de profundă comuniune fraternă între preoții prezenți și acest lucru s-a putut vedea pe chipurile lor pe toată perioada acestor zile.

Părintele Isidor Dîscă, decan de Bacău, la sfânta Liturghie de încheiere a mulțumit preoților prezenți și părintelui predicator, în numele episcopilor noștri. Și-a exprimat bucuria și mulțumirea că în acest an au putut să aleagă acest loc care este foarte favorabil pentru zile de exerciții spirituale.

Câteva idei concluzive care au contribuit la creșterea spirituală a participanților:

- Eficiența în slujire are loc atunci când există între noi comuniune și colaborare. Astfel noi nu suntem în competiție unul cu altul, ci ne completăm unul cu altul, pentru creșterea și răspândire împărăției lui Dumnezeu. Dumnezeu te poate folosi și chiar vrea să te folosească indiferent de vârstă sau capacități umane sau intelectuale. Asta înseamnă să lăsăm ca harul său să lucreze în noi și prin noi.

- Preotul îl face vădit pe Dumnezeu, este în slujba împărăției sale. Pentru el Dumnezeu este în centru, el este cel mai important. Poporul vine după. El trebuie să fie pe plac Domnului și nu oamenilor.

- Sfințenia este ca un foc care arde și purifică în jurul său. Ea este puterea lui Dumnezeu cu care acționează în preot și prin preot. Nu se transmite ereditar, dar fiecare o are ca un dar al Domnului și este chemat să o cultive, să o mențină mereu aprinsă.

- Preotul este un străjer. În primul rând el este străjerul propriei sale vieți. Trebuie să vegheze asupra sufletului său pentru ca să fie capabil să vegheze asupra turmei încredințate lui, de Dumnezeu.

- Preotul este trimis să proclame adevărul, chiar dacă acest lucru îl va face să sufere pentru acest adevăr; mai bine să suferim noi din cauza adevărului decât să sufere adevărul din cauza noastră.

Comunitatea carmelită de la Luncani se simte onorată să primească grupuri de preoți în exerciții spirituale și mulțumește participanților pentru prietenia și colaborarea de care au dat dovadă pentru ca totul să fie spre binele celor care îl iubesc pe Dumnezeu.

Pr. Mihai Augustin Folner, OCarm.


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat