Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Pentru a naviga în această lume

Exortația apostolică "Gaudete et exsultate"

De Ferdinando Cancelli

"Oricine ai fi tu, tu care simți că în fluxul acestei lumi plutești printre vânturi și furtuni în loc să mergi sigur pe uscat, nu-ți lua ochii de la strălucirea acestei stele - scria sfântul Bernard de Clairvaux referindu-se la Marie - dacă nu vrei să fi luat de furtuni".

După ce terminăm lectura exortației apostolice a papei Francisc Gaudete et exsultate despre chemarea la sfințenie în lumea contemporană ne dăm seama că avem în mâini un document de ținut mereu aproape, un soi de ghid practic pentru navigare pentru a nu pierde direcția și a nu ajunge să fim distruși de valurile lumii. Sfințenia este la îndemână, ne spune Francisc, și toți pot să ajungă la ea deși nu singur și cu condiția de a nu o a considera ceva ieftin.

Echipajul care ne va ajuta de-a lungul călătoriei, cea a întregii noastre vieți pământești, și compusă de cei care care ne-au precedat, sfinții din toate epocile, canonizați pe pământ sau în cer: "Între ei - scrie papa - poate să fie chiar mama noastră, o bunică sau alte persoane apropiate", nu numai marii sfinți pe care am învățat să-i cunoaștem din istoria milenară a Bisericii. O mare mângâiere derivă din faptul de a citi în exortație că, deși de învață să nu ne mulțumim "cu o existență mediocră, diluată, inconsistentă" sau "lâncedă", acești însoțitori de călătorie nu au avut mereu o viață perfectă și, "chiar și în mijlocul imperfecțiunilor și căderilor, au continuat să meargă înainte".

Numele meu de oblat benedictin este Pietro Mario, deci figura sfântului Petru îmi este foarte dragă, mereu apropiată: și totuși, mi-am spus de atâtea ori, pescarul din Galileea era și un om necioplit, gata să scoată sabia din iubire, victimă a fricii în fața unei slujitoare care îl arăta în public, chiar capabil să-l certe pe Isus! Însă forța sa, forța noastră trebuie să fie aceea, până la urmă, de a nu ne simți autosuficienți, de a nu ne lua privirea de la Domnul care ne conduce cu un har care precede și depășește orice inițiativă a noastră, de a fi capabili - repetă papa - să îndurăm umiliri pentru a ajunge la adevărata umilință.

"Clasa de mijloc a sfințeniei", acea ceată de suflete care, cum spunea sfânta Tereza Benedicta a Crucii, a influențat "evenimentele decisive ale istoriei lumii" fără a apare în cărțile de istorie, va fi călăuza noastră în evitarea valurilor mai periculoase. "Totul se umple de cuvinte, de plăceri epidermice și de zgomote la o viteză crescândă"; și totuși - subliniază Francisc - "dacă trăim agitați, aroganți în fața altora, ajungem obosiți și epuizați" și răsucim harta nautică fără a găsi ruta care ar trebui să ne ducă din nou acasă făcându-ne să intrăm în noi înșine.

De cât ori în timpul vizitelor la domiciliu am văzut soții foarte obosite datorită asistenței date soților bolnavi și totuși purtătoare a unei păci profunde, complet încredințate și încrezătoare! De câte ori fericirile despre care scrie papa arătându-le ca un drum sigur pentru sfințeniei mi s-au materializat în fața ochilor în camera unui pacient, întrupate de persoane foarte simple care m-au lăsat fără suflare prin măreția lor!

Prin "rugăciune, meditarea Cuvântului lui Dumnezeu, celebrarea Liturghiei, adorația euharistică, Reconcilierea sacramentală, faptele de milostenie, viața comunitară și angajarea misionară" vom găsi forța de muta timona și de a conduce împotriva curentului viața noastră, nu din spirit de contradicție, ci pur și simplu din iubire față de Dumnezeu. Papa Francisc ne amintește și că "viața creștină este o luptă permanentă" și că există o "ființă personală care ne chinuiește", care "este în mijlocul nostru" pentru a ne face să rătăcim drumul, "pentru a distruge viața noastră, familiile noastre și comunitățile noastre": diavolul. Ar fi eroare foarte gravă să se creadă că e vorba de un mit și să se uite realitatea sa: pierderea unei priviri contemplative și capabile de o viziune metafizică este prima milă spre acea ceață capabilă să ascundă stânci și bancuri de nisip preludiu pentru naufragiu într-o lume "volubilă și agresivă".

Cea spre sfințenie, în companie bună, nu va fi însă o călătorie plictisitoare sau tristă așa cum ar vrea cineva să ne facă să credem: sfântul Toma Morus, sfântul Vincențiu de Paoli sau sfântul Filip Neri au arătat - ne amintește papa Francisc - fața ușoară și capabilă de umorism care este semn al adevăratei bucurii creștine nedespărțită vreodată de curajul și de "elanul evanghelizator care lasă un semn în lume", de acea splendidă atenție față de amănuntele care, asemenea celor două monede ale văduvei, fac să strălucească în simplitate viețile celor mici.

Îmi revine în minte impresia pe care am avut-o când, vizitând micul sat Dorgali, am întâlnit din întâmplare casa natală a fericitei Maria Gabriella Sagheddu pe care exortația o citează aproape la început: încadrată între alte căsuțe asemănătoare într-un mic cătun tipic sard, luminată de sus de un soare implacabil, un mic număr pe un zid un pic scorojit. Ce sunt toate acestea față de "gloria" lumii? Riscul este acela de a trece mai departe fără a vedea, de a pierde ceea ce se ascunde privirilor superficiale și anesteziate: "Domnul cere totul și ceea ce oferă este viața adevărată, fericirea pentru care am fost creați".

(După L'Osservatore Romano, 13 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat