Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: Exerciții spirituale pentru surorile franciscane

La Valea Mare, în comunitatea "Neprihănita Zămislire" a Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, s-au desfășurat exerciții spirituale ținute de pr. Cristian Clopoțel, OFMConv, în perioada 4-11 aprilie 2018, tema propusă celor 19 surori fiind "Partea cea mai bună - discernământul în viața consacrată".

Am fost ajutate să parcurgem împreună un drum în care să înțelegem ce înseamnă discernământul ca fiind capacitatea de a face alegeri bune, de a deosebi binele de rău, de a distinge între bun și mai bun.

Părintele ne-a explicat ce înseamnă "discernământ" în Vechiul și Noul Testament. Dacă în Vechiul Testament înseamnă: decizie, verdict, hotărâre, poruncă prin care se reglementau relațiile cu Dumnezeu și cu aproapele, în Noul Testament înseamnă cercetare, judecare a realității în funcție de criteriul iubirii.

Pașii unui bun discernământ sunt: ascultarea, conștiința limitelor, umilința, atenția față de aproapele, dialogul cu Dumnezeu.

În itinerariul nostru ne-au "însoțit" femeile din sfintele evanghelii care, prin experiența lor de viață trăită cu Domnul, au ajuns să fie vindecate, eliberate, iertate, renăscute la o viață nouă. Toate acestea pentru că s-au lăsat întâlnite de cuvântul vieții, adică de persoana lui Cristos, dar și pentru că au perseverat în credință. Fiecare dintre noi am înțeles că discernământul adevărat se face la lumina Cuvântului lui Dumnezeu sub inspirația Duhului Sfânt.

În viața de zi cu zi suntem chemate să facem alegeri, să deosebim esențialul de relativ, să căutăm ceea ce ne unește și ce este prioritar în viața noastră, spunând împreună cu sfântul Paul: "Toate îmi sunt permise, dar nu toate îmi sunt de folos" (1Cor 10,23).

În concluzie putem spune că în discernământ plecăm mereu de la realitatea noastră în fața lui Dumnezeu, deci ea nu este o abilitate; nu are ca valoare acțiunile noastre, ci relația cu o persoană; nu e o selecție ci o creștere.

Drumul discernământului pornește de la singurătate și duce la comuniune, împlinire.

Sr. Adriana Miclăuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-11 aprilie: Valea Mare: Exerciții spirituale pentru surorile franciscane


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat