Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Însemnătatea ecumenică a exortației apostolice Gaudete et exsultate

De Marcelo Figueroa

Exortația apostolică Gaudete et exsultate este un document care poate să fie definit de însemnătate ecumenică în sensul cel mai larg și precis al cuvântului. Înainte de toate pentru că lasă să se întrevadă drumul său spiritual personal, care îl apropie de toți. După aceea pentru că abundența de citate din Scriptură situează reflecțiile sale într-un cadru spiritual creștin de fapt interconfesional. Și în al treilea rând pentru că el cheamă persoane și comunități din toată lumea la o sfințenie concretă, laică și pragmatică.

Dacă ar trebui să răspundem la întrebarea despre cât timp i-a luat lui Bergoglio să scrie acest text ar trebui să răspundem: cei aproape cincizeci de ani de preoție. Francisc vorbește despre experiența sa de sfințire creștină și ne permite să cunoaștem călăuzele sale spirituale. Așa se întâmplă când scrie că trebuie să ne confruntăm cu propriul adevăr invadat de Domnul (cf. nr. 29); sau reflectă asupra chemării lui Dumnezeu de a fi sfinți care se realizează fără frică pentru că umanitatea noastră și slăbiciunea noastră sunt ajutate de harul eliberator al Duhului Sfânt (cf. nr. 34); sau și asupra sfințeniei care atinge rănile umane pentru a le recunoaște lor demnitate (cf. nr. 98).

Textul scoate în evidență în capitolul al treilea cum rugăciunea și acțiunea se împletesc în fericirile evanghelice, în timp ce capitolul al patrulea sunt prezentate elementele sfințeniei: suportare, răbdare, blândețe, bucurie, simț al umorismului, îndrăzneală, fervoare, rugăciune. Ținând cont mereu de istoria propriei vieți și recunoscând în ea semnele milostivirii lui Dumnezeu.

Cât privește însemnătatea sa ecumenică, abundența de citate, mai ales din evanghelii, face în așa fel încât cititorii necatolici ai textului, precum călătorii din Emaus, să simtă că le arde inima în explicarea Scripturilor. După aceea, la început este dedicat un întreg paragraf ecumenismului și chemării la sfințenie a unui singur popor al lui Cristos: "Sfințenia este fața cea mai frumoasă a Bisericii. Dar și în afara Bisericii catolice și în locuri foarte diferite, Duhul trezește «semne ale prezenței sale, care-i ajută pe înșiși discipolii lui Cristos». Pe de altă parte, sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a amintit că «mărturia adusă lui Cristos până la vărsarea sângelui a devenit patrimoniu comun al catolicilor, ortodocșilor, anglicanilor și protestanților»", definită de același pontif "o moștenire care vorbește cu un glas mai puternic decât factorii de dezbinare" (nr. 9).

Întregul document este o chemare la o viață sfântă în termeni universali și zilnici: "Pentru a fi sfinți nu este necesar a fi episcopi, preoți, călugărițe sau călugări. De multe ori avem ispita de a crede că sfințenia este rezervată celor care au posibilitatea de a menține distanțele de ocupațiile obișnuite, pentru a dedica mult timp rugăciunii. Nu este așa. Toți suntem chemați să fim sfinți trăind cu iubire și oferind fiecare propria mărturie în ocupațiile de fiecare zi, acolo unde se află" (nr. 14). Până la periferiile față de care pontiful însuși se recunoaște originar, debitor și misionar: "Pentru aceasta, dacă vom îndrăzni să mergem în periferii, acolo o vom găsi" pentru că "Isus ne precede în inima acelui frate, în trupul său rănit, în viața sa asuprită, în sufletul său întunecat. El este deja acolo" (nr. 135).

(După L'Osservatore Romano, 12 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat