Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Mons. Gustavo Carrara: "Cu săracii să îmbrățișăm viața"

De Mons. Gustavo Carrara, episcop auxiliar de Buenos Aires

Marți, 10 aprilie 2018, s-a desfășurat la Buenos Aires prima zi de dezbatere despre avort, într-o comisie a Congresului național. Ultimul care a luat cuvântul a fost Gustavo Carrara, preot din "villas miserias" și acum episcop auxiliar al capitalei argentiniene. Publicăm integral, cu o traducere a noastră, intervenția sa: face actuală pagina din exortația Gaudete et exsultate care vorbește despre viața care trebuie să se nască și despre orice viață și după naștere.

Bună seara, în primul rând aș vrea să spun mulțumesc pentru posibilitatea de a fi aici și pentru lucrarea care se desfășoară pentru a asculta cu atenție fiecare intervenție. A mea va încerca să urmeze spiritul documentului pe care l-am elaborat cu preoții din villas, la 16 martie: "Cu săracii să îmbrățișăm viața".

1. Când este negat dreptul cel mai elementar - dreptul de a trăi - toate drepturile umane sunt agățate de un fir. Pentru că orice opțiune pentru demnitatea umană are nevoie de baze care să nu fie puse în discuție, dincolo de orice circumstanță. Altminteri, această opțiune devine foarte fragilă. Pentru că dacă apare vreo scuză pentru a elimina o viață umană nevinovată, vor apare mereu motive pentru a exclude din această lume unele ființe umane care deranjează. Vor apare circumstanțele.

2. Când o femeie umilă din cartierele noastre merge să-și facă prima ecografie nu va spune: "Vin să văd cum se simte embrionul sau cocoloșul de celule", ci spune: "Vin să văd cum se simte copilul meu". Am putea să ne întrebăm: ce soliditate poate să mai aibă apărarea unei vieți umane? O lege poate defini când poate fi ea eliminată sau nu? În ce anume se va putea sprijini o lege care spune: nu este legitim să se ia viața unei ființe umane când are peste trei luni, dar poate fi ucisă când are câteva ore mai puțin. Dacă o lege poate defini în ce moment poate să fie eliminată o viață umană, atunci totul este supus nevoilor circumstanțiale, comodităților celor care au mai multă putere sau modelor culturale ale momentului.

3. Dacă vrem să definim sau să evaluăm persoana umană prin dezvoltarea pe care o are, atunci intrăm în logica aceea care susține că există ființe umane de "primă" sau "a doua" alegere. De multe ori privim la țările puternice și "dezvoltate" din lumea noastră. În multe dintre ele, avortul este legalizat. Și, în multe cazuri, copiii care se vor naște cu sindromul Down sunt rebutați. Cât de mult îi învață acești copii pe cei care au atrofiat capacitatea lor de a iubi! Logica puternicilor, a celor tari, care decid cu privire la cel care are mai puține posibilități, este logica dominantă în lumea noastră de astăzi. Și asta, într-un fel, se mută asupra problemei nașterii unei fetițe sau a unui băiețel.

4. Unele afirmații din alte sectoare sociale - credem că acesta este unul dintre ele - îi iau pe săraci ca justificare pentru argumentele lor. Nu se cunoaște cultura majorității femeilor sărace. Pentru ele, copiii sunt comoara cea mai mare sau unica, și nu sunt "altceva" printre multele posibilități pe care lumea de astăzi le oferă. Asta explică pentru ce așa de multe femei sărace fac orice și lucrează peste tot pentru a-și putea crește copiii. Pentru sensibilitatea lor este deosebit de tragic a avorta și de obicei experimentează asta ca o profundă umilire, ca o negare a celor mai intime inclinații ale lor. Dacă se vrea să se ajute cu adevărat, primul lucru de făcut în cartierele noastre este combaterea sărăciei cu determinare și în asta statul are cele mai bune instrumente. Cu acei 30% de săraci - în spatele cărora sunt fețe și istorii - există discuții care ar trebui să fie prioritare. Dacă în loc de a înfrunta aceste probleme sociale serioase alegem să atentăm împotriva vieții care trebuie să se nască, nu facem altceva decât să adăugăm moarea la această panoramă sumbră.

5. Mamele care suferă situații dramatice trebuie însoțite și ajutate în timpul sarcinii lor, așa cum fac multe vecine care ajută în situații dificile, când nu există nimeni altul decât ele; sau ca aceste comunități care se organizează în cartierele noastre și de exemplu merg în "ranchadas" (locuri unde se adăpostesc săraci și cei fără locuință, n.r.) pentru a-i însoți pe cei care trăiesc pe stradă și întâlnesc fete care sunt singure și însărcinate, le asigură un loc și continuă să fie aproape de ele, îngrijindu-se de cele două vieți. Și aici urmează o intuiție foarte profundă: nu este uman a favoriza un slab împotriva unuia mai slab.

6. Desigur că propunerea unei vieți demne nu se termină cu nașterea fetiței sau a băiețelului. Au nevoie de căldura unei familii-comunități, au nevoie să se hrănească bine, de o grădină și de o școală, să aibă acces la îngrijiri medicale adecvate, au nevoie ca locurile de întâlnire să fie spații sănătoase și fericite în care să poată arăta potențialul lor, și așa mai departe. Și dacă în țara noastră cea mai mare parte a săracilor sunt copii și adolescenți, ar trebui deci să fie privilegiați.

7. Noi ca lume adultă, în special dacă ocupăm roluri de responsabilitate și putere decizională, trebuie să pornim pe cărarea austerității vieții noastre înseși. Noi care ocupăm posturi de conducere, nu putem să ignorăm nedreptățile din lumea noastră și din țara noastră, nu putem să fim cei care sărbătoresc, cheltuiesc fericiți și reduc viețile lor la noutățile consumului, în timp ce fetele și băieții săraci privesc.

8. Ca popor suntem capabili să țintim mai sus și să susținem un respect mai profund față de demnitatea celor slabi. Chiar dacă ar putea să nu pară soluția cea mai pragmatică, noi argentinienii putem rezolva problemele fără a smulge viața unui nevinovat înainte ca ea să se poată apăra. Am putea să facem diferența. Nu este inofensiv a deschide poarta avortului. O logică de moarte va provoca mai multă moarte și tristețe.

(După Vatican Insider, 11 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat