Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Exerciții spirituale pentru tineri

"La drum cu Isus" - aceasta a fost tema exercițiilor spirituale pentru tineri ținute la Casa "Maica Speranța" din Barticești, în perioada 4-6 aprilie 2018, ca o continuare a sărbătorii Paștelui și s-au axat pe figura celor doi discipoli de la Emaus care l-au recunoscut pe Isus la frângerea pâinii (cf. Lc 24,13-35). Totul s-a desfășurat într-o atmosferă senină, de prietenie și bucurie. Au participat 20 de tineri din mai multe localități: Barticești, Târgu Neamț, Luizi-Călugăra, Roman, Horgești, Fundu Răcăciuni, Ciucani, Bârgăoani și Bălușești. Ei au fost însoțiți și ajutați de pr. Fernando FIM, pr. Iosif FIM, sr. Cecilia SIM, sr. Emernziana SIM și sr. Alina SIM.

Zilele de exerciții spirituale s-au deschis cu un joc de cunoaștere invitând fiecare tânăr să spună câteva cuvinte despre sine. După prânz a avut loc introducerea în tema fixată, o mică pauză, o primă meditație care a condus la meditația personală și împărtășirea în grup. Apoi am plecat spre biserica parohială unde am participat la sfântă Liturghie.

Seara am vizionat diferite filmulețe cu privire la viața Maicii Speranța, dar și apropiate cu tema meditată.

A doua zi am început-o cu recitarea Laudelor. Tinerii au avut parte de două meditații: "Isus li se alătură pe drum" și "Unde îl recunosc discipolii pe Domnul cel înviat". Pr. Iosif și pr. Fernando au ajutat pe cei prezenți să înțeleagă mai bine cum Domnul înviat este prezent într-un mod nou în viața lor, invitându-i să descopere că Isus însuși este în mijlocul lor, lângă ei, și să treacă de la cunoaștere la a recunoaște și a-i adresa invitația: "Rămâi cu noi, Doamne!"

După prima meditație am plecat către Păstrăveni vizitând "Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap" unde se află aproape 200 de beneficiari.

Privirile pline de lumină, bucurie, îmbrățișările călduroase, prietenoase ne-au umplut inimile de fericire, speranță și în același timp am văzut în acești tineri și adulți prezența lui Isus și am realizat mai bine ce însemnă a fi sănătos, a avea o familie și a mulțumi în fiecare zi Domnului pentru tot ceea ce avem.

Seara, după sfânta Liturghie, unul dintre cele mai importante momente a fost adorația euharistică în care am simțit în mod deosebit prezența lui Isus, iar gestul de a ne apropia de Sfânta Scriptură, "Cuvântul lui Dumnezeu", și de a o săruta, a fost simțit de tineri ca o transpunere a momentului când apostolul Ioan și-a așezat capul pe pieptul lui Isus sau ca discipolii de la Emaus care au simțit inima lor arzând când Isus le vorbea pe drum și le explica Scripturile.

Nu au lipsit jocurile și voia bună.

Ultima zi a fost puțin mai diferită față de celelalte, deoarece se simțea nostalgia despărțirilor, dar asta nu i-a împiedicat pe tineri să asculte ultima cateheză, "Din beneficiari în evanghelizatori", prin care au fost invitați să fie și ei purtători ai veștii celei bune. După o scurtă meditație personală au împărtășit în grup gândurile, ideile și angajamentele pe care vor încerca să le pună în practică în viața de zi cu zi. Aproape toate concluziile au avut o idee comună și anume: de a duce în ambientele lor bucuria trăită în aceste zile, bucuria întâlnirii cu Cristos cel înviat și dorința de a se revedea la Ziua Tineretului la Săbăoani și, de ce nu, în alte momente în timpul anului (o ieșire la iarbă verde, o zi de formare...).

Aceste zile de har s-au încheiat cu sfânta Liturghie animată de tineri și care împreună cu noi au mulțumit bunului Dumnezeu pentru clipele minunate petrecute în timpul acestor exerciții spirituale, dar și pentru toate harurile spirituale primite.

Slujitoarele și Fiii Iubirii Milostive

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-6 aprilie: Barticești: Exerciții spirituale pentru tineri


 

lecturi: 81.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat