Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pașcani: Exerciții spirituale pentru cercetași

În perioada 5-8 aprilie 2018 cercetașii din centrele locale "Adormirea Maicii Domnului" Pildești, "Coborârea Duhului Sfânt" Adjudeni și "Sfânta Maria Regină" Coman au participat la exercițiile spirituale, ce au avut loc la mănăstirea "Cavanis" din Pașcani. Organizatori au fost Maria Avădăni și fratele Jesus Sagredo, iar îndrumătorul spiritual părintele Antonio-Elcio Alexio.

Tema centrală a fost "Timpul trece, darul rămâne! Viața cu Domnul este un mare dar". Astfel, am aprofundat noțiuni despre Biblie, acestea fiind corelate cu marile evenimente din întreaga istorie a omenirii. În prima seară am vizionat filmul "Fără arme pe linia întâi", iar cu ajutorul discuțiilor care au urmat, am reușit să înțelegem mai bine sensul vieții și al planului pe care Dumnezeu îl are cu noi. Iar pentru a învăța să-l descoperim pe Dumnezeu în toate lucrurile și experiențele trăite, fiecare zi din cadrul exercițiilor spirituale a presupus momente de rugăciune și celebrare euharistică, îmbinate cu activități cercetășești, cercuri de împărtășire a ideilor și examinarea conștiinței.

Părintele Elcio a reușit să atingă câteva puncte esențiale ale vieților noastre și să ne pună pe gânduri cu privire la relația fiecăruia dintre noi cu Dumnezeu, la relația cu sine și la responsabilitatea alegerilor noastre. Am mai meditat totodată la misiunea pe care fiecare dintre noi o are, la momentele în care l-am simțit pe Dumnezeu și la modul în care el ne-a răspuns în momentele de cumpănă. Pe lângă toate aceste puncte de reflecție, la progresul spiritual au contribuit și momentele de colocviu și spovadă, îndrumate de părintele Elcio Alexio, pr. Flavian Ciuciu și pr. Alois Hârja, care au reușit să răspundă deschis tinerilor cu privire la lucrurile cu care se frământă în viața de zi cu zi.

Un important impact l-au avut și discuțiile în grup, fiind o ocazie bună de a-i asculta pe ceilalți, de a descoperi și de a cunoaște. De asemenea, prin rugăciunea Taize, am reușit să ne interiorizăm și să medităm mai mult la relația noastră cu Dumnezeu. Un alt moment special a fost cel al rugăciunii "Căii Luminii", moment în care am răspândit lumina din noi înșine, parcurgând drumul lui Isus la înviere.

Așadar, cu ajutorul acestor zile pline de har am reușit să ne dăm seama de rolul important al lui Dumnezeu în viața noastră și să ne descoperim pe noi înșine. Totodată, mulțumim atât organizatorilor, cât și îndrumătorului spiritual, care ne-a primit cu mare căldură și ne-a oferit condiții prielnice pentru desfășurarea acestei activități.

Daria Mîrț

Impresii ale unor participanți:

"În cele patru zile petrecute la Pașcani, alături de alți cercetași și oameni inspiraționali, am lucrat la echilibrul meu interior și la recunoașterea lui Dumnezeu în orice creatură.

Sunt fericită că am avut parte de o astfel de experiență în care am meditat asupra propriei vieți și am aflat importanța liniștii zilnice.

Feluritele modalități de a ne ruga m-au impresionat, deși sunt cuvinte și cântece diferite, au aceeași destinație și aceasta este Dumnezeu.

În acest timp am avut ocazia să-i ascult pe cei din jurul meu, lăsând la o parte ego-ul care adesea-mi orbește privirea.

Liniștea și armonia pe care le-am trăit, le-am realizat de abia atunci când am ajuns acasă, astfel adeverindu-se cuvintele pe care ni le-a zis la finalul zilelor Fratele Jesus: «Exercițiile spirituale de abia acum încep!»" (Delia Benchea, Adjudeni)

"Am mers pentru prima dată la exerciții spirituale să văd cum este și dacă mă ajută cu ceva. Auzind că vom avea un program bazat mai mult pe rugăciune și liturghii am crezut că nu voi fi mulțumit. Dar s-a dovedit a nu fi așa cum am crezut.

Ajuns acolo, am avut bucuria de a-l cunoaște pe părintele Antonio Elcio, care s-a dovedit a fi un om primitor și de treabă. Meditațiile cu dânsul au fost foarte folositoare, iar poveștile sale au fost interesante. După meditațiile acestea, primeam întrebări pentru a face reflexie personala, aceste reflexii pe mine m-au ajutat foarte mult, căci am reușit să răspund unor întrebări la care până atunci nu aprofundasem așa de mult. Punerea în comun după fiecare reflexie a fost foarte folositoare, deoarece am auzit și răspunsurile altor persoane la întrebări, dar și unele povești din viața lor.

O altă parte frumoasă la exerciții spirituale a fost «Cercul împărtășirii» care se făcea noaptea înainte de culcare pe patrule. Sincer să o spun, acest moment a fost preferatul meu, punerea în comun a ideilor căpătate pe timpul zilei m-au făcut să mă străduiesc ca ziua următoare să fiu mult mai atent și să reușesc să le împărtășesc și celorlalți gândurile mele.

Sunt bucuros că am reușit să particip la exerciții spirituale și o voi mai face cu următoarea ocazie. Îi îndemn și pe cei care nu au fost să vină și să vadă cu este, pentru că fiecare persoană simte exercițiile spirituale în felul ei". (Lucian Iacob, Pildești)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-8 aprilie: Pașcani: Exerciții spirituale pentru cercetași


 

lecturi: 53.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat