Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Città di Castello: "Zilele familiei"

La invitația părintelui paroh al comunității române catolice din Città di Castello, pr. Cristian Burcă, în perioada 6-8 aprilie 2018, în parohia noastră au avut loc „Zilele familiei”, coordonate de către pr. Felician Tiba, responsabil în Dieceza de Iași cu pastorația familiilor.

Unul dintre subiectele dezbătute s-a bazat pe faptul că „la început Dumnezeu a creat omul...”, iar parintele Felician ne-a spus că, biologic vorbind, Dumnezeu ne-a ales pe fiecare din milioane de alte variante și a explicat atât tinerilor cât și soților cum Dumnezeu ne iubește și dorește să ne iubim.

O altă temă care a intrat în sufletele credincioșilor a fost cea cu privire la egalitatea în demnitate a soților. „Deși sunt diferiți, soții trebuie să se respecte reciproc, spunea părintele. Cu această idee încercăm să eliminăm competiția dintre soți și să prețuim persoana de lângă noi așa cum ne prețuiește Dumnezeu”.

În încheierea catehezelor, duminică, la sfânta Liturghie, părintele ne-a arătat noutatea pe care o propune papa Francisc în Amoris laetitia și anume, familia este văzută de către suveranul pontif ca reflex al Sfintei Treimi. Concret, Tatălui îi revine creația, așa cum soțului îi revine misiunea de a fi creator, de a fi cuceritor, de a veni în cadrul familiei cu diverse inițiative. Fiului, prin întrupare, prin sacrificiul crucii și înviere îi revine mântuirea noastră. Soția preia cumva în familie rolul lui Isus. Ea este chemată să se sacrifice: renunță la nume luându-l pe al soțului, renunță la frumusețea corpului acceptând să poarte sarcina, să nască și apoi să se ocupe personal de educația copilului, renunță de multe ori la timpul ei liber pentru a face curățenie, să spele și să pregătească mâncarea.

Iar copiilor le revine cumva rolul pe care îl are Duhul Sfânt, și anume acela de a însufleți, de a motiva, de a da sens lucrărilor părinților.

La capătul acestor zile minunate, putem spune că pr. Felician Tiba a fost ca un medicament sau mai bine zis ca un balsam pentru comunitate. Mulți s-au lăsat provocați de cuvintele auzite și s-au decis să-și schimbe modul de a înțelege familia. Pentru toate acestea, îi mulțumim pr. Cristian și pr. Felician pentru că ne-au oferit un astfel de dar. Multe mulțumiri și episcopilor din țară care, din câte se vede, susțin și prețuiesc familia ca pe principala resursă a Bisericii și a societății.

Daniela Giambi

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-8 aprilie: Città di Castello: "Zilele familiei"


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat