Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Amoris laetitia, scrisoarea episcopilor lombarzi

De Andrea Tornielli

„Ni se cere să fim mai mult păstori și părinți, educatori și frați, în împărtășirea cu bărbații și femeile din timpul nostru a trudei de a fi creștini astăzi”. Așa scriu episcopii din Lombardia în scrisoarea „Să mergem, familii!”, dedicată receptării exortației Amoris laetitia și adresată preoților, familiilor și comunităților din Biserica lombardă. Un text scurt, care amintește că atenția față de căsătorie și față de familie a fost mereu „îndrăgită” de episcopatul din regiune care a dedicat o scrisoare acestei teme în 2001, în care se citea: „Îi cerem Duhului Sfânt ca să ne inspire gesturi și semne profetice care să arate clar tuturor că nimeni nu este exclus de la milostivirea lui Dumnezeu, că nimeni nu este abandonat de Dumnezeu niciodată, ci numai și întotdeauna căutat și iubit. Conștiința că suntem iubiți face posibil imposibilul”.

După ce a sugerat să se primească toată bogăția documentului papal, care cere să fie citit și studiat în întregime, fără abordări grăbite, episcopii lombarzi explică demararea unui „intens parcurs de formare a formatorilor, care va culmina în săptămâna de vară programată în iulie”. În scrisoare, episcopii afirmă că „în fața scăderii numărului de nașteri și a tuturor problemelor culturale și sociale care sunt la originea ei, mărturia familiilor creștine care acceptă provocarea de a da naștere ca o oportunitate de creștere este astăzi calea cea mai promițătoare. De aceea va trebui să perfecționăm și mai bine inițiativele noastre pastorale pentru a-i ajuta pe adolescenți și pe tineri să descopere bucuria iubirii, tratând tematici referitoare la afectivitate, sexualitate, vocație matrimonială și de părinți”. Toate acestea însă „nu vor avea rezultat bun decât cu colaborarea voastră, preoți și familii, consacrați și consacrate, comunități care în teritoriu mărturisiți direct provocarea conjugării vieții și credinței, punând în contact concretețea experienței familiale și energia care vine din viața creștină”.

Cât privește capitolul al optulea, despre însoțirea, discernământul și integrarea familiilor „rănite”, episcopii din Lombardia afirmă că „în mod sigur complexitatea acestor situații este astăzi mai accentuată față de trecut și ne impune să nu întârziem în tăceri inactive”, invitând „să se țină cont de situațiile reale ale familiilor și să ne ocupăm de însoțirea fiecărei persoane de a face acei pași care îi sunt posibili în mod concret”.

„Drumul pe care ca Biserică vrem să continuăm să-l parcurgem – scriu păstorii lombarzi – este cel al frumuseții iubirii trăite în familie, chiar și având conștiința dificultăților și fragilităților prezente astăzi, în fața cărora numai lumina adevărului și medicamentul milostivirii pot, împreună, să dea alinare și forță. Toate comunitățile creștine trebuie ajutate să crească în această conștiință și capacitate de primire și însoțire”.

Scrisoarea se oprește după aceea asupra misiunii grele pe care Amoris laetitia o încredințează preoților, „chemați să facă un discernământ spiritual serios, nu grăbit și nici rigid în presupusa aplicare de norme și cazuistici”. „Înțelegem – scriu prelații lombarzi – unele motive de dificultate și posibila greutate a unora, dar vream să vă mărturisim seninătatea și comuniunea pe care o trăim între noi episcopii, și cu privire la această temă”.

„A perfecționa arta discernământului – explică ei – având încredere în har și în Biserică, înseamnă a nu reduce niciodată chestiunea la un «da» sau un «nu» imediate, și cu atât mai puțin generale, pentru a oferi mai degrabă oportunități concrete de creștere în credință, de verificare atentă a evenimentului existențial, de drum spre experiența deplină a vieții în Cristos. De fapt, credem că invitația de a discerne, a însoți și a integra situațiile de fragilitate, pe de o parte corespunde celei mai bune tradiții de caritate pastorală a slujitorilor Bisericii, pe de altă parte dezvoltă ulterior intuițiile fericite din Familiaris consortio și dă o temă de actualizare și dialog pentru a ști să se răspundă în mod adecvat la noile provocări care se prezintă, îmbogățind ceea ce a obținut progresiv învățământul teologic și pastoral în drumul post-conciliar”.

„Nu se schimbă – avertizează episcopii – învățătura morală a Bisericii cu privire la raportul dintre gravitatea obiectivă a unui rău și imputabilitatea sa efectivă față de conștiința persoanei, în concretețea devenirii sale. Ni se cere să fim mai mult păstori și părinți, educatori și frați, în împărtășirea cu bărbații și femeile din timpul nostru a trudei de a fi creștini astăzi”.

Cât privește criteriile de discernământ, episcopii amintesc că Amoris laetitia recomandă „să se analizeze cu atenție diferitele situații, dezvoltarea lor în timp, responsabilitățile față de toate persoanele implicate și acele multe posibile aspecte, care cer aprofundare, în lumina idealului pe care evanghelia îl propune pentru căsătorie și familie”. Și citează „interpretarea corectă” pe care însuși Francisc a atestat-o în mesajul său de aprobare a documentului aplicativ al episcopilor din regiunea pastorală Buenos Aires (Argentina), „asumat de papa însuși, împreună cu scrisoarea sa de răspuns, ca magisteriu autentic”. În acel document „se amintește pe bună dreptate că «nu este oportun să se vorbească despre permisiune de a merge la sacramente, ci despre un proces de discernământ însoțiți de un păstor», care are mereu misiunea de a evalua și prezența eventualelor condiționări ale conștiinței și alte circumstanțe care atenuează responsabilitatea și vinovăția. A pretinde «promptuare» mai determinate și cazuistice pentru discernământ ar trăda ștafeta înaltă pe care am primit-o, și pe care o putem onora în schimb cu o înțeleaptă împărtășire de experiențe”.

Pentru episcopii lombarzi „invitația la o pastorație a discernământului nu slăbește deloc legătura vie a Bisericii cu strălucirea adevărului, care rămâne referință obiectivă pentru o corectă judecată a conștiinței și că atenția față de circumstanțele subiective concrete este patrimoniu constant al celei mai bune practici penitențiale, fără a cădea deloc într-un soi de «etică a situației»”.

Episcopii lombarzi reafirmă oportunitatea „ca, în fiecare dieceză, slujirea obișnuită a parohilor și preoților și slujirea lucrătorilor pastorali să fie însoțită de un serviciu diecezan, subsidiar și permanent, la care să se poată adresa pentru a avea orientări și ajutor, în așa fel încât să se răspundă adecvat și nu superficial la exigențele unui discernământ, căruia nu-i sunt străine aspecte umane și spirituale delicate, sacramentale și canonice”.

În sfârșit, cât privește „eventuala depășire a «diferitelor forme de excludere practicate actualmente în domeniul liturgic, pastoral, educativ și instituțional» pentru divorțați recăsătoriți, precizăm că este vorba despre materie reglementată actualmente cu caracter național”. De aceea Conferința Episcopală Lombardă vrea să contribuie „la formarea de orientări împărtășite în Biserica italiană”.

(După Vatican Insider, 8 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat