Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

"Ziua armeană" a papei, inaugurată în Vatican statuia sfântului Grigore de Narek

De Iacopo Scaramuzzi

În aceea pe care el însuși a definit-o o "zi armeană", papa Francisc a inaugurat, puțin după-amiază, o statuie de bronz în Grădinile Vaticane care-l reprezintă pe eroul culturii armene, sfântul Grigore de Narek, după ce l-a primit dimineața în Palatul Apostolic, pe președintele Serzh Sargsyan și pe patriarhii din țara caucaziană care s-a convertit la creștinism în secolul al IV-lea.

În cursul "colocviilor cordiale" pe care șeful de stat le-a avut cu papa și, după aceea, cu cardinalul Pietro Parolin și cu monseniorul "ministru de externe" al Sfântului Scaun, Paul Richard Gallagher, "a fost exprimată satisfacție vie pentru relațiile bune existente între Sfântul Scaun și Armenia", anunță Sala de Presă vaticană. "S-a afirmat că inaugurarea statuii sfântului Grigore de Narek, învățător al Bisericii, în Grădinile Vaticane este ocazie pentru a promova ulterior aceste relații, precum și cele dintre Biserica armeană apostolică și Biserica catolică. În continuarea acestei întâlniri - se mai citește - s-a făcut referință la contextul politic regional, dorindu-se ca soluționarea situațiilor de conflict și au fost atinse alte teme de actualitate internațională, precum și condiția creștinilor și minorităților religioase, în special în teatrele de război".

Pontiful argentinian l-a ridicat pe sfântul Grigore de Narek la demnitatea de învățător al Bisericii universale la 12 aprilie 2015 cu scrisoarea apostolică anunțată în ziua liturghiei speciale celebrate la "Sfântul Petru" pentru credincioșii de rit armean. Cu acea ocazie, Jorge Mario Bergoglio a amintit de altfel "genocidul" de la începutul secolului al XX-lea, comemorat de armeni la 24 aprilie, folosirea explicită a termenului contestată de Turcia care a provocat protestele din Ankara și retragerea temporară a propriului ambasador pe lângă Sfântul Scaun. Proteste reafirmate după aceea - fără retragerea ambasadorului - când papa a folosit din nou termenul "genocid" în timpul vizitei în Armenia din iunie 2016. Ideea de a oferi Cetății Vaticanului și lui Francisc statuia de bronz inaugurată astăzi s-a format chiar cu ocazia vizitei papei, când președintele Sargsyan i-a dăruit papei argentinian o miniatură de bronz a sfântului Grigore de Narek cu dorința de a o putea vedea instalată într-o zi la mărime naturală în Grădinile Vaticane.

La ceremonia sobră de astăzi în spatele Palatului Jandarmeriei, care a durat un sfert de oră după amiază, au fost de față însuși președintele Sargsyan, patriarhul Bisericii apostole armene Karekin al II-lea, catholicos al tuturor armenilor, și catholicos-ul ortodox de Cilicia, Aram I. După rugăciunile papei (în italiană), ale lui Aram I (în engleză) și ale lui Karekin al II-lea (în armeană), în prezența printre alții a cardinalilor Leonardo Sandri, prefect al Congregației Bisericilor Orientale, și Giuseppe Bertello, președinte al Guvernatoratului Vatican, a fost dezvelită statuia de bronz de doi metri a sculptorului David Erevatsi, cu care Francisc s-a întreținut pe scurt la încheierea ceremoniei.

În cursul dimineții, papa i-a primit pe cei trei mari reprezentanți armeni. Îndeosebi, audiența acordată președintelui, care a durat 24 de minute (de la 10.06 la 10.30), cea lui Aram I, de acum după întâlnirea din Grădinile Vaticane, a durat circa douăzeci de minute (de la 11.41 la 12.04), în timp ce audiența acordată lui Karekin al II-lea a durat aproape 40 de minute (de la 10.52 la 11.29). "It's an armenian day", este o zi armeană, a comentat papa la încheierea dimineții.

Catholicos-ul tuturor armenilor i-a dăruit pontifului o carte despre biserica din Narek: "Aceasta - a spus papa prin traducerea unui traducător la ceea ce era prezentat de cronicarii admiși la momentele publice ale întâlnirii - este mănăstirea din Narek, nu mai există, a fost distrusă în Turcia".

Aram I i-a dăruit papei o cruce placată în aur "simbol al poporului armean", în timp ce președintele Sargsyan i-a dăruit lui Francisc un model al bisericii "Sfânta Gaiané" (630), "importantă pentru unirea creștinilor din Armenia". În momentul prezentării delegațiilor, cu ambii patriarhi a venit cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, însoțit cu Karekin al II-lea de secretarul dicasteriului, monseniorul Brian Farrell, și cu Aram I de monseniorul Gabriel Quicke.

Grigore de Narek a fost un poet, un călugăr, un teolog, un filozof, un mistic și un sfânt (951-1010). Este considerat - se citește într-o notă a ambasadei armene pe lângă Sfântul Scaun publicată de Sala de Presă vaticană - o figură centrală, aproape eroică, din istoria Armeniei pentru că a modelat gândirea orientală creștină. În anumite privințe, din punct de vedere intelectual, poate să fie comparat cu un Dante Alighieri și pentru aceasta este considerat de studioși o punte excepțională între Orient și Occident. Titlul de învățător al Bisericii a fost acordat în virtutea doctrinei sale eminente și a sfințeniei vieții.

Opera de bronz a fost realizată într-o topitorie din Republica Cehă și a fost posibilă grație sprijinului financiar al ambasadorului armean pe lângă Sfântul Scaun, Mikayel Minasyan, și al lui Arthur Dzhanibekyan. Au fost făcute două exemplare, unul pentru Grădinile Vaticane și celălalt destinat pentru grădinile de la Catholicossatul din Etchmiadzin. "Arta - explică ambasada armeană - devine astfel un mesaj de fraternitate capabil să unească Biserici surori".

După dimineața din Vatican, președintele armean a mers pentru micul dejun la vila magistrală a Ordinului de Malte, pe Aventino, primit de fratele Giacomo Dalla Torre de la Tempio din Sanguinetto, unde era prevăzută semnarea unui acord de cooperare. În cursul vizitei, suveranul Ordinului de Malte și al Republicii Armenia au semnat un acord de cooperare pe o durată de zece ani, al cărui obiectiv este întărirea activităților medicale și sociale desfășurate de Ordinul de Malta în teritoriul armean. Printre acestea, orfelinatul din Svartnotz, care se îngrijește de peste o sută de copii, centrul medical de la Dilijan pentru îngrijirea și prevenirea tuberculozei, institutul școlar pentru copii cu probleme de auz și sprijinul pe care Ordinul nostru îl dă spitalului din Etchmiadzin.

În trecut, se citește într-o notă a Ordinului, voluntarii s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe refugiații armeni în timpul primului război mondial, iar în 1988, pentru a ajuta victimele cutremurului care a provocat 25 de mii de victime. "Legătura dintre Armenia, cea mai veche națiune creștină, și Ordinul de Malta, unul dintre cele mai vechi ordine călugărești catolice, merg dincolo de aspectele umanitare și sociale, care rămân desigur o prioritate, și cuprind și vechile noastre tradiții cum ar fi angajarea comună pentru tutelarea minorității creștine din Orientul Mijlociu", a explicat locotenentul marelui maestru, fratele Giacomo Dalla Torre. "Amintesc în acest sens participarea Ordinului la comemorările pentru centenarul genocidului armean din 2015 la Yerevan și, cu câteva zile înainte, la celebrările în cursul cărora Sanctitatea Sa Papa Francisc a vorbit pentru prima dată despre exterminarea armenilor ca despre primul genocid din secolul al XX-lea". Președintele armean, la rândul său, a subliniat că "vizita de astăzi reprezintă dorința reciprocă de a menține ridicat nivelul de dialog. Angajarea umanitară a Ordinului de Marta în lume este demnă de cel mai înalt elogiu. Prin promovarea valorilor împărtășite se poate apăra lumea de răspândirea sentimentelor de xenofobie".

În agenda lui Sargsyan este prevăzută și o întâlnire cu cei mai mari reprezentanți ai statului italian, angajați în aceste ore în consultări pentru formarea unui nou guvern: președintele Republicii, Sergio Mattarella, președintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati, și președintele Camerei, Roberto Fico.

(După Vatican Insider, 5 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat