Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: A IX-a ediție a Olimpiadei naționale de religie pentru cultul catolic

A IX-a ediție a Olimpiadei naționale de religie pentru cultul catolic s-a desfășurat în perioada 2-5 aprilie 2018, fiind găzduită de Episcopia Greco-Catolică "Sfântul Vasile cel Mare" București. Din Dieceza de Iași au participat 50 de elevi, 8 profesori însoțitori și 5 profesori în comisia centrală. Lotul național diecezan s-a întors cu 7 diplome Premiul I, 7 diplome Premiul II, 5 diplome Premiul III, 6 mențiuni și 1 diplomă premiul special.

Deschiderea oficială a Olimpiadei s-a făcut la catedrala greco-catolică "Sfântul Vasile cel Mare" din București unde a fost celebrată în rit bizantin sfânta Liturghie a darurilor sfințite de către PS Mihai Frățilă împreună cu preoții de rit latin.

La Teatrul "Țăndărică" au fost adresate discursuri de bun venit din partea membrilor din Comisia de organizare: PS Mihai Frățilă, sr. Maria Fedoca în calitate de secretar, domnul inspector general Vasile Timiș din partea Ministerului Educației Naționale în calitate de președinte executiv și lect. univ. dr. pr. Emil Moraru, prodecan al Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității București, în calitate de președinte.

Proba scrisă a Olimpiadei s-a desfășurat la Liceul greco-catolic "Timotei Cipariu" din București. Programul pregătit pentru aceste zile a cuprins activități și vizite de interes cultural și religios. Elevii și profesorii însoțitori au avut posibilitatea de a participa la sfânta Liturghie în rit latin la catedrala romano-catolică "Sfântul Iosif" și în rit bizantin la mănăstirea "Sfânta Familie" a Congregației "Frații Sfântului Ioan", de a vizita Muzeul Național de Artă al României, secția de artă sacră, și de a vedea monumente istorice din oraș.

Profesorii din comisia centrală din Dieceza de Iași au mers la Centrul Asociației "Don Orione" din Voluntari, jud. Ilfov, unde pr. Valeriano a prezentat activitatea centrului care constă în asistență paleativă, consiliere psihologică, onoterapie (terapia cu măgăruși), asistența medicală și îngrijirea bătrânilor și a copiilor cu autism. În Palatul episcopal din cadrul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București împreună cu lect. univ. dr. pr Emil Moraru, profesorii au văzut documentele ce au aparținut fericitului Vladimir Ghica, au participat la sfânta Liturghie în capela unde și fericitul martir Anton Durcovici s-a rugat pentru credința poporului și au vizitat Facultatea de Teologie Romano-Catolică.

Olimpiada de religie s-a încheiat cu un moment festiv la biserica greco-catolică "Adormirea Maicii Domnului", unde Preasfințitul Mihai Frățilă și sr. Maria Fedoca au acordat premii și diplome elevilor.

Mulțumiri cordiale tuturor celor care au susținut și organizat acest eveniment religios și cultural!

Elevii premianți din dieceza noastră sunt:

  • la disciplina religie

    • clasa a VII-a: Premiul I - Delia-Marina Sascău, Școala Gimnazială Târgu Trotuș; Premiul III - Luiza-Ștefania Muscalu, Școala Gimnazială Mogoșești-Siret; Mențiune - Carina Monica Chelaru, Școala Gimnazială nr. 1 Pildești, Adrian Ștefan Ștefănache, Școala Gimnazială "Anastasie Panu" Huși.

    • clasa a VIII-a: Premiul I (nota 10) - Irina Iancu, Școala Gimnazială nr. 10 Bacău; Premiul II - Maria-Elena Crivăț, Școala Gimnazială "M. Sadoveanu" Galați; Premiul III - Robert-Maximilian Tomozii, Școala Gimnazială Ploscuțeni; Mențiune - Flavian Constantin, Școala Gimnazială Mogoșești-Siret; Premiul special - Alina Burcă, Școala Gimnazială nr. 1 Pildești.

    • clasa a IX-a: Premiul I - Cristian Țicloș, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău; Premiul III - Andreea-Diana Doboș, Liceul Teoretic "V. Alecsandri" Săbăoani; Mențiune - Petronela Aiojoaie, Colegiul Pedagogic "V. Lupu" Iași, Lorena-Gabriela Pandelea, Colegiul Național "Cuza Vodă" Huși.

    • clasa a X-a: Premiul I (nota 10) - Tong-Maria Pan, Colegiul Național "E. Racoviță" Iași; Premiul II - Valentina-Gabriela Porondi, Colegiul Național "Gheorghe Vrânceanu" Bacău; Premiul III - Lucia Stoian, Colegiul Național "Cuza Vodă" Huși.

    • clasa a XI-a: Premiul I (nota 10) - Larisa-Monica Farțadi, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău; Premiul II - Mihaela-Gabriela Tansanu, Colegiul Național "M. Sadoveanu" Pașcani.

    • clasa a XII-a: Premiul II - Ingrid Budău, Colegiul Național "V. Alecsandri" Galați; Mențiune - Adriana Farcaș, Colegiul Național "Gheorghe Vrânceanu" Bacău.

  • la discipline teologice

    • clasa a IX-a: Premiul I - Alin-Iosif Divile, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău; Mențiune - Eduard Bereșoae, Colegiul Pedagogic "V. Lupu" Iași.

    • clasa a X-a: Premiul I - Gheorghe Andrei Carasevici, Colegiul Pedagogic "V. Lupu" Iași; Premiul II - Cristian Dămătărc, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău; Mențiune - David-Marius Balan, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman.

    • clasa a XI-a: Premiul II - Radu Cojocaru, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău.

    • clasa a XII-a: Premiul II - Marius-Petrișor Gherghel, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău; Premiul III - Daniel Ciobanu, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman.

Felicitări elevilor și profesorilor îndrumători!

*

Impresii

  • "Etapa națională a olimpiadei de religie pentru cultul catolic 2018 a reprezentat pentru mine o nouă experiență minunată, o nouă oportunitate de a călători, de a-mi face noi prieteni și de a-mi aprofunda cunoștințele în domeniul religios. Locul din acest an, și anume bine-cunoscutul București, mi-a deschis larg porțile către numeroase locuri frumoase, printre care și Muzeul Palatului Cotroceni, Muzeul Național de Artă și parcul Cișmigiu, puncte turistice frumoase de pe harta României pe care mă bucur că am reușit să le vizitez. De asemenea, pe parcursul călătoriei, am cunoscut noi persoane și am legat noi prietenii, având parte de experiențe memorabile de care îmi voi aduce aminte cu zâmbetul pe buze. Așadar, rezumând pe scurt tot ceea ce simt la finalul acestei etape, pot spune că această experiență va rămâne imprimată în inima mea sub simbolul fericirii, atât prin experiența călătoriei fizice, cât și prin noile cunoștințe dobândite spiritual". (Tong Maria Pan, clasa a X-a, Colegiul Național "E. Racoviță" Iași)

  • "Orice eveniment care ne aduce mai aproape este un prilej de bucurie. Anul acesta, Olimpiada Națională de Religie pentru cultul catolic a avut loc chiar în capitală, unde am venit cu mic, cu mare din toate colțurile țării. Chiar dacă în aparență diferiți, pe toți ne unește un lucru, și anume credința, care a reușit pe parcursul acestor zile să aducă împreună moldovenii, ardelenii și bucureștenii. Pentru mine, această olimpiadă a reprezentat o mărturie de credință și o afirmare a identității de creștin catolic, trăită împreună cu toți participanții". (Ingrid Budău, clasa a 12-a, Colegiul Național "Vasile Alecsandri" Galați)

  • "Prin intermediul acestei olimpiade pot spune că am trăit o experiență inică. Am întâlnit persoane minunate cu care m-am împrietenit ulterior. Ele au dat viață acestei olimpiade pentru că am învățat și ne-am încurajat reciproc, am plâns atât de bucurie cât și de tristețe în urma afișării rezultatelor, am râs și ne-am distrat împreună. Pe lângă aceasta, am avut ocazia să vizităm anumite locuri minunate din București. Mă bucur extrem de mult că am avut ocazia să îmi prezint cu mândrie județul la o competiție importantă de nivel național și să aflu atâtea informații ce m-au ajutat în creșterea mea spirituală. În final, pot spune că olimpiada de religie este o oportunitate unică ce le oferă tinerilor posibilitatea de a-l cunoaște mai profund pe Dumnezeu, de a lega prietenii și de a zâmbi din suflet". (Mihaela-Gabriela Tansanu, clasa a XI-a, Colegiul Național "M. Sadoveanu" Pașcani)

  • "Concurența s-a manifestat prin dorința de a învăța și de a obține un premiu, concurând cu persoane necunoscute din toate colțurile României. Comunicarea este elementul cheie al lanțului prieteniei. Deși la început cunoșteam doar două-trei persoane din același județ, la sfârșitul acestei experiențe pot spune că am cunoscut oameni minunați, respectuoși, inteligenți și capabili de performanță. Având în vedere că am participat prima dată, consider că această experiență este unică în felul ei. Concurența și comunicarea sunt cuvintele cheie ale acestei experiențe. Participând am aflat ce înseamnă să fi competitiv și corect, să legi prietenii. De multe ori am auzit că orașul București este aglomerat, însă nu aceasta este esența. Este un oraș frumos, bogat în istorie și care merită să fie vizitat. În concluzie, această primă și ultimă experiență din cadrul liceului nu poate fi înlocuită, realizând astfel că prin muncă, optimism și curaj îți poți atinge idealul!" (Andreea Tiba, clasa a XII-a, Colegiul Pedagogic "V. Lupu" Iași)

  • "Prin participarea la Olimpiada Națională de Religie mi-am dat seama că mai am multe de învățat pe parcursul vieții. Prezența la București a fost o onoare pentru mine, fiind și prima dată când particip la faza națională!" (Alin-Iosif Divile, clasa a IX-a, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău)

  • "Mă bucur că am avut oportunitatea de a participa pentru a treia oară consecutiv. După ce am obținut în anii trecuți rezultate frumoase, anul acesta munca mea a fost răsplătită cu o mențiune. Mi-am aprofundat cunoștințele în domeniul religiei, am legat prietenii cu alți olimpici din toată țara și acum am amintiri de neuitat!" (Alex Marian Cornea, clasa a XI-a, Colegiul Național "Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuți)

  • "București e un oraș mare, aglomerat, dar cu o arhitectură și istorie atât de sumbră și interesantă. Fiecare bulevard, fiecare copac, fiecare clădire are farmecul propriu. Deși, plin de mulți oameni de origini diferite, ceea ce este impresionant e faptul că au o religie, credință în Dumnezeu. Am citit un mesaj care m-a fascinat de pe un panou: Pocăiți-vă pentru că împărăția cerului este aproape!" (Delia Marina Sascău, Școala Gimnazială Târgu Trotuș)

  • "A fost o experiență foarte plăcută. Am participat pentru a doua oară. Am amintiri frumoase și cred că voi merge și anul viitor". (Flavian Constantin, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Mogoșești-Siret)

  • "Olimpiada a fost o experiență de neuitat, atât pentru prieteniile pe care le-am legat cât și pentru informațiile cu care am plecat de acolo și care mă vor ajuta în viitorul meu. Este prima oară când particip și am rămas plăcut surprinsă atât de pregătirea și organizarea persoanelor care ne-au ajutat cât și a colegilor care au dat proba împreună cu mine. Pregătirea nu a fost una ușoară, dar merită efortul pe care l-am depus, iar la sfârșit să văd roadele care au crescut. Pot spune cu inima deschisă că prin această olimpiadă am putut realiza cât de mari sunt lucrările lui Dumnezeu și cât de bun este el. Nu în ultimul rând, trebuie să mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat și au plantat sămânța cunoașterii în mine. Olimpiada a fost o experiență pe care abia aștept să o repet". (Beatrice Alice Ciulin, clasa a XI-a, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" Roman)

  • "A fost o experiență minunată în care mi-am făcut prieteni și am reușit să îmi împlinesc visul de a ajunge la București. Fiecare loc în care am fost mi-a imprimat în minte cele mai frumoase amintiri. M-am simțit extraordinar de bine și mulțumesc tuturor persoanelor care au contribuit pentru a imprima în mintea unor copii astfel de momente". (Luiza Ștefania Muscalu, clasa a VII-a, Școala Gimnazială Mogoșești-Siret )

  • "A fost o experiență unică, remarcabilă. Încântătoare indiferent de rezultatul obținut. La anul ne vom depăși limitele și vom excela". (Adrian Ștefănache, clasa a VII-a, Școala Gimnazială "Anastasie Panu", Huși)

Prof. Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-5 aprilie: București: Olimpiada națională de religie pentru cultul catolic

* * *

O relatare de la acest eveniment a fost publicată de "Angelus Communicationis", Centrul de comunicații sociale al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, pe site-ul www.angelus.com.ro și cu mai multe fotografii în albumul de pe contul de www.facebook.com/AngelusCommunicationis.


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat