Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Cuvintele papei Francisc despre iad: "abis veșnic de singurătate"

De Andrea Tornielli

Papa Francisc în primii cinci ani de pontificat a vorbit de foarte multe ori despre diavol, ființă personală și ispititor, și a citat în diferite ocazii și iadul. Pedeapsa principală a iadului, se citește în Catehismul Bisericii Catolice, la nr. 1035, "constă în despărțirea veșnică de Dumnezeu, singurul în care omul poate avea viața și fericirea pentru care a fost creat și la care aspiră". Magisteriul Bisericii învață că există după moartea pământească o stare, nu un loc, care îi revine celui care a murit în păcat grav și a pierdut harul sfințitor cu un act personal. Această stare comportă privarea dureroasă de vederea lui Dumnezeu.

Papa Bergoglio a dat primul citat explicit despre iad la 21 martie 2014, în parohia romană "Sfântul Grigore al VII-lea", întâlnindu-i pe membrii asociației "Libera" care combate mafiile. "Simt că nu pot să termin fără a spune un cuvânt marilor absenți, astăzi, protagoniștilor absenți: bărbaților și femeilor mafioți. Vă rog, schimbați-vă viața, convertiți-vă, opriți-vă, încetați să faceți răul! Și noi ne rugăm pentru voi. Convertiți-vă, cer asta în genunchi; este pentru binele vostru. Această viață pe care o trăiți acum nu vă va da plăcere, nu vă va da bucurie, nu vă va da fericire. Puterea, banii pe care acum îi aveți din atâtea afaceri murdare, din atâtea crime mafiote, sunt bani însângerați, este putere însângerată, și nu veți putea să-i duceți în cealaltă viață. Convertiți-vă, încă este timp, pentru a nu ajunge în iad. Este ceea ce vă așteaptă dacă voi continuați pe acest drum. Voi ați avut un tată și o mamă: gândiți-vă la ei. Plângeți un pic și convertiți-vă!".

După trei luni, la 11 iunie 2014, Francisc revine asupra temei, vorbind liber în cursul audienței de miercuri dedicate darurilor Duhului Sfânt. "Dar să fim atenți, pentru că darul lui Dumnezeu, darul temerii de Dumnezeu este și o «alarmă» în fața persistenței în păcat. Când o persoană trăiește în rău, când blestemă împotriva lui Dumnezeu, când îi exploatează pe ceilalți, când îi tiranizează, când trăiește numai pentru bani, pentru vanitate sau putere sau orgoliu, atunci sfânta teamă de Dumnezeu ne pune în alertă: atenție! Cu toată această putere, cu toți acești bani, cu tot orgoliul tău, cu toată vanitatea ta, nu vei fi fericit. Nimeni nu poate duce cu sine în lumea cealaltă nici banii, nici puterea, nici vanitatea, nici orgoliul. Nimic! Putem duce doar iubirea pe care Dumnezeu Tatăl ne-o dă, mângâierile lui Dumnezeu, acceptate și primite de noi cu iubire. Și putem duce ceea ce am făcut pentru ceilalți. Atenție să nu ne punem speranța în bani, în orgoliu, în putere, în vanitate, pentru că toate acestea nu ne pot promite nimic bun!".

Deși nu citează explicit cuvântul iad, este evidentă referința la o "stare" dureroasă după moarte care este destinată celor care până la capăt îl refuză pe Dumnezeu. "Mă gândesc de exemplul la persoanele care au responsabilitate asupra altora și se lasă corupte; voi credeți că o persoană coruptă va fi fericită în lumea cealaltă? Nu, tot rodul corupției sale a corupt inima sa și va fi greu să meargă la Domnul. Mă gândesc la cei care trăiesc din traficul de persoane și din munca sclavă; voi credeți că acești oameni care fac trafic de persoane, care exploatează persoanele cu munca sclavă au în inimă iubirea lui Dumnezeu? Nu, n-au teama de Dumnezeu și nu sunt fericiți. Nu sunt fericiți. Mă gândesc la cei care fabrică arme pentru a alimenta războaiele; dar gândiți-vă ce meserie este aceasta. Eu sunt sigur că dacă acum pun întrebarea: câți dintre voi sunteți fabricanți de arme? Niciunul, niciunul. Acești fabricanți de arme nu vin ca să audă Cuvântul lui Dumnezeu! Aceștia fabrică moartea, sunt negustori de moarte și fac negustorie de moarte. Fie ca teama de Dumnezeu să-i facă să înțeleagă că într-o zi totul se termină și că vor trebui să dea cont lui Dumnezeu".

La Angelus din 2 noiembrie 2014, în ziua comemorării celor răposați, papa s-a rugat astfel: "Îndreaptă spre noi privirea ta milostivă, care se naște din duioșia inimii tale, și ajută-ne să mergem pe drumul unei purificări complete. Niciunul dintre fiii tăi să nu se piardă în focul veșnic al iadului, unde nu mai poate fi căință".

La 8 martie 2015, dialogând cu enoriașii din parohia "Santa Maria Madre del Redentore" la Tor Bella Monaca, papa Bergoglio a spus: "Voi știți că era un înger foarte orgolios, foarte orgolios; care era foarte inteligent. Și el îl invidia pe Dumnezeu, înțelegeți? Îl invidia pe Dumnezeu. Voia locul lui Dumnezeu. Și Dumnezeu a voit să-l ierte, dar el spunea: «Eu nu am nevoie de iertare, eu îmi sunt suficient mie însumi!». Acesta este iadul: a-i spune lui Dumnezeu: «Descurcă-te tu, pentru că eu mă descurc singur». În iad nu te trimit alții: te duci tu, pentru că tu alegi să fii acolo. Iadul înseamnă a voi să mă îndepărtez de Dumnezeu pentru că eu nu vreau iubirea lui Dumnezeu. Acesta este iadul. Ai înțeles? Este o teologie un pic... ușor de explicat, dar asta este. Diavolul este în iad pentru că el a voit asta: fără niciun raport cu Dumnezeu".

"Dar, dacă tu ești... gândește-te la un păcătos: dacă tu ai fi un păcătos teribil, cu toate păcatele din lume, toate; și după aceea, te condamnă la pedeapsa capitală; și când tu stai acolo, înjuri, insulți, atâtea lucruri... Și în momentul în care mergi acolo, la pedeapsa capitală, când urmează să mori, privește cerul și spui: «Doamne...!». Unde mergi, în cer sau în iad?... În cer mergi, pentru că exista un altul care era un tâlhar, dar un tâlhar din aceia... A fost răstignit lângă Isus. Și unul dintre acești tâlhari îl insulta pe Isus. Acesta nu credea în Isus; suporta durerile până la moarte. Dar la un moment dat, ceva s-a mișcat înăuntru și a spus: «Doamne, ai milă de mine!». Și ce a spus Isus? Îți amintești ce a spus? «Astăzi, în această seară, vei fi cu mine în paradis». De ce? Pentru că a spus «amintește-ți», «privește-mă». Merge în iad numai acela care îi spune lui Dumnezeu: «Nu am nevoie de tine, mă descurc singur», așa cum a făcut diavolul care este singurul de care noi suntem siguri că este în iad".

La sfârșitul anului 2015 este publicat mesajul papei pentru Postul Mare 2016. În text se citește: "De aceea, faptele de milostenie trupești și cele sufletești nu trebuie niciodată despărțite. De fapt, tocmai atingând în cel lipsit carnea lui Isus răstignit, păcătosul poate să primească în dar conștiința că el însuși este un sărac cerșetor. Prin acest drum și cei «mândri», cei «puternici» și cei «bogați» despre care vorbește Magnificat au posibilitatea să-și dea seama că sunt iubiți fără merit de Cel Răstignit, mort și înviat și pentru ei. Numai în această iubire este răspunsul la acea sete de fericire și de iubire infinite pe care omul se înșeală că poate să o potolească prin idolii științei, puterii și averii. Dar rămâne mereu pericolul ca, din cauza unei închideri tot mai ermetice față de Cristos care în cel sărac continuă să bată la ușa inimii lor, cei mândrii și cei puternici să ajungă să se condamne de la sine să se prăvălească în acel etern abis de singurătate care este iadul".

La 25 noiembrie 2016, la omilia de la liturghia de la "Sfânta Marta", Bergoglio se oprește asupra unei fraze din Apocalips: "Moartea și iadul au fost aruncați în lacul cu foc". "Aceasta este a doua moarte, lacul cu foc", a explicat el. În realitate, a adăugat el "osânda veșnică nu este o sală de tortură; este descrierea acestei a doua morți - este o a doua moarte. Cei care vor fi osândiți nu vor fi primiți în Împărăția Cerurilor, pentru că au urmat propria cale, îndepărtându-se de Dumnezeu; trec prin fața Domnului, dar decid să se îndepărteze de Dumnezeu". De aceea "osânda veșnică este această îndepărtare pentru totdeauna de Dumnezeu, este durerea cea mai mare: o inimă nesatisfăcută, o inimă care a fost făcută pentru a-l găsi pe Dumnezeu dar datorită mândriei, datorită faptul că a fost prea sigură de ea însăși, s-a îndepărtat de Dumnezeu". În schimb Isus a încercat să-i atragă pe cei mândri "cu cuvinte de blândețe" spunând: "Vino!". Și spune asta pentru a ierta. "Însă cei mândri - a continuat Francisc - se îndepărtează, merg pe drumul lor și aceasta este osânda veșnică: departe pentru totdeauna de Dumnezeul care este dătător de fericire, de Dumnezeu care ține mult la noi". În realitate "nu știm" dacă "sunt mulți", dar "știm că acesta este drumul osândei veșnice". Așadar îndepărtarea este "focul de a nu mă putea apropia de Dumnezeu pentru că nu vreau". Este atitudinea celor "care ori de câte ori Domnul se apropia de ei spuneau «pleacă, mă descurc singur». Și continuă să se descurce singuri în veșnicie: acest lucru este tragic".

În sfârșit, la 13 mai 2017, la omilia de la liturghia centenarului aparițiilor de la Fátima, celebrată în fața marelui sanctuar marian portughez, Francisc a amintit imaginea femeii din Apocalips, înveșmântată în soare, aproape să dea naștere unui copil: "Fecioara Maria n-a venit aici pentru ca noi s-o vedem: pentru aceasta vom avea toată veșnicia, bineînțeles dacă vom merge în cer. Însă ea, prevestind și avertizându-ne cu privire la riscul iadului la care conduce o viață - adesea propusă și impusă - fără Dumnezeu și care-l profanează pe Dumnezeu în creaturile sale, a venit să ne amintească Lumina lui Dumnezeu care locuiește în noi și ne acoperă".

Acestea sunt cuvintele rostite public sau scrise de Francisc, care amintesc ceea ce crede Biserica despre iad. Și în ziua în care papa invită credincioșii adunați în piața "Sfântul Petru" să-l salute pe predecesorul său urându-i "Paște fericit!" este mângâietor să amintim un răspuns al lui Benedict al XVI-lea conținut în cartea-interviu cu Peter Seewald Ultimele conversații. La întrebarea dacă ar avea o rugăciune preferată, papa emerit a răspuns citând mai multe. Între acestea și aceea a sfântului Francisc Xaveriu: "Eu te iubesc nu pentru că poți să-mi dai paradisul sau să mă osândești la iad, ci pentru că ești Dumnezeul meu. Te iubesc pentru că Tu ești Tu".

(După Vatican Insider, 4 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat