Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Card. Dziwisz: Sfântul Ioan Paul al II-lea nu încetează să ne vorbească

Sfântul Ioan Paul al II-lea nu încetează să ne vorbească, să ne inspire, să ne conducă și să ne dea curaj, a spus cardinalul Stanisław Dziwisz la a 13-a aniversare a morții lui Karol Wojtyła.

"Au trecut treisprezece ani de la moartea acelui sfânt păstor care nu încetează să ne vorbească, să ne inspire, să ne conducă și să ne dea curaj", a spus cardinalul Stanisław Dziwisz în timpul liturgiei solemne, oficiate la 2 aprilie 2018 în sanctuarul "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Cracovia.

Prelatul, fost secretar particular al lui Karol Wojtyła, le-a adresat participanților la liturgie întrebarea despre ce anume putem citi din cartea vieții lui Ioan Paul al II-lea, care s-a închis la 2 aprilie 2005, dar care rămâne deschisă pentru Biserică și pentru lume, mai ales cu beatificarea și apoi succesiva canonizare a papei polonez.

Răspunzând la acea întrebare, cardinalul Dziwisz a afirmat că Dumnezeu a fost mereu în centrul existenței lui Ioan Paul al II-lea, care și-a construit viața, ca pe o stâncă, privind fața lui Isus Cristos.

După aceea, Dziwisz a afirmat că din cartea vieții lui Karol Wojtyła se poate cunoaște atitudinea sa față de om, față de fiecare om, răscumpărat cu sângele Mântuitorului. "A fost o atitudine de slujire și de atenție", a spus prelatul, aducând la atenția credincioșilor câteva exemple concrete: "Ioan Paul al II-lea era convins că omul este calea Bisericii și de aceea neîncetat încuraja Biserica să-l slujească; promova grija față de orice viață zămislită și lipsită de apărare; încuraja pastorația tinerilor și a familiilor, îngrijirea bolnavilor, a persoanelor non-autosuficiente și a bătrânilor".

În afară de asta arhiepiscopul de Cracovia a subliniat că din cartea vieții lui Ioan Paul al II-lea putem învăța și o mare iubire a sa față de Biserică. "Iubirea față de o Biserică nu ideală care nu există, ci față de Biserica oamenilor fragili și păcătoși, oameni pe calea convertirii care se întorc pe drumurile indicate de Evanghelii. Ioan Paul al II-lea, cu înțelepciune și răbdare conducea marea comunitate eclezială foarte diferențiată", pentru ca "să vorbească diferite limbi" și pentru ca "să exprime credința în contextul culturilor și tradițiilor diferite. În inima sa de păstor era loc pentru toți. Ioan Paul al II-lea a introdus Biserica în al treilea mileniu al credinței creștine și ne-a încurajat pentru ca, privind fața lui Isus Cristos, unicul Mântuitor al lumii, să înaintăm în largul credinței, al speranței și al iubirii devenind, în lumea noastră așa de neliniștită, plămada ei.

În afară de asta cardinalul a reafirmat rolul desfășurat de Ioan Paul al II-lea în cadrul comunității internaționale: "Din cartea vieții lui Ioan Paul al II-lea putem citi simțul său de responsabilitate față de destinele lumii, deoarece vedea cu realism atât binele cât și răul din lume. Nu-i scăpau nici egoismele, nici tensiunile și conflictele. Totuși, încerca să dialogheze cu toți și în primul rând cu responsabilii cu destinele popoarelor care nu întotdeauna erau conduși de înseși motivațiile sale. Îi primea pe conducătorii marilor religii din lume invitându-i să se roage pentru pace. Nu pot exista dubii că Ioan Paul al II-lea a adus o contribuție semnificativă la eliberarea popoarelor din Europa centrală și de est de jugul sistemului totalitar".

În concluzie, arhiepiscopul de Cracovia a mulțumit Domnului pentru "sfântul păstor" care a fost un dar pentru Biserică și pentru lume și un dar pentru fiecare dintre noi. "Fiecare urmează propria cale a carității și a slujirii, conform cu propria vocație și cu darurile pe care le-a primit de la Creator. Citind cartea vieții sfântului Ioan Paul al II-lea, ar trebui să scoatem inspirație din dorința sa de a face din el un dar pentru alții și în definitiv pentru Dumnezeu, realizat până la capăt. Cristos Înviat să ne dea forța de a vesti bucuria Evangheliei tuturor celor pe care-i întâlnim pe drumurile vieții noastre".

(După Vatican Insider, 2 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat