Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Paștele la Ierusalim, Pizzaballa: "Viață asupra umbrelor de moarte"

De Giorgio Bernardelli

Paște în fața „semnului care de două mii de ani vestește învierea și viața”. În timp ce în ochii tuturor sunt încă imprimate imaginile de moarte din Vinerea Sfântă de la Gaza și agențiile de știri lansează noi amenințări pentru zilele următoare. Este provocarea dintotdeauna a Paștelui la Ierusalim: a vorbi despre viață acolo unde aparent moartea ar părea să continue să domnească nederanjată. Și s-a reînnoit și la acest Paște 2018 cu ritul prezidat dimineața devreme la Sfântul Mormânt de administratorul apostolic al patriarhiei latine, Monseniorul Pierbattista Pizzaballa, în fața mormântului gol despre care vorbește astăzi liturgia.

A ajuns să se umple din nou cu pelerini, după câtva timp, Ierusalimul: sunt mulți și în aceste ore în care Cetatea Sfântă trăiește și Pesach, Paștele evreilor, în timp ce duminica viitoare va fi rândul Paștelui Bisericilor din Orient. Însă riturile care revin sunt și cele ale contrapozițiilor politice din Țara Sfântă fără pace. „Acest timp al nostru este marcat de moarte. O vedem pretutindeni în jurul nostru. Viața are puțină valoare prin părțile noastre. Aici se moare cu ușurință – recunoaște cu amărăciune Pizzaballa în omilia sa. Vedem asta în țările care ne înconjoară și vedem asta și acasă la noi. Nu vreau să repet încă o dată de acum obișnuita litanie de moarte care ne învăluie, așa cum fâșiile de pânză învăluiau trupul lui Isus. Războaiele și conflictele politice le cunoaștem bine pe nume”.

Însă a face Paștele – continuă administratorul apostolic – înseamnă a face pasul Mariei din Magdala: și ea mergea la mormânt „pentru a plânge asupra unei promisiuni neținute: Cel care a promis viața zace într-un mormânt de trei zile, prizonier al morții”. Și numai în fața mormântului gol ochii săi se deschid: înțelege că „nu exista alt mod de a depăși obstacolul morții decât străbătând-o complet, până la ieșirea din ea victorioși, deschizând o breșă pentru toți”.

Așadar, și Paștele de astăzi la Ierusalim cere să străbatem umbrele de moarte, scrutându-le în profunzime. „La ceea ce asistăm este numai consecința și nu originea morții – comentează Monseniorul Pizzaballa. Mai înainte de conflicte și de tensiuni, umbră de moarte este folosirea cinică a puterii care decide soarta a popoare întregi, care decide războaiele și trimite la moarte mii de persoane și care creează conflictele și tensiunile; moarte înseamnă a semăna neîncredere și ură; moarte este frustrarea care duce la a nu mai avea speranță într-o viață adevărată, la a înceta să se mai viseze”. Și, după aceea, și dincolo de rănile create de conflict, „umbră de moarte este a crede că propria familie nu poate trăi reconciliată; că nu are viitor comunitatea noastră; că viața noastră este de acum marcată pentru totdeauna”.

Așadar, misterul Paștelui „înseamnă a intra acolo, în acele morminte, în acele răni ale noastre și a experimenta că eram numai închiși în micile noastre cenacole, ca discipolii, în fricile noastre – conclude conducătorul Bisericii latine din Ierusalim. Mormântul gol al lui Cristos să nu fie gara finală a drumului nostru, ci trambulina de la care să repornim, încărcați de speranță, de viață și de bucurie. Este mărturia atâtora care și astăzi în orice parte a lumii precum și în comunitatea noastră eclezială continuă să dăruiască viața cu pasiune și fără frică și mărturisesc astfel că aparțin Celui Înviat, și atunci când sunt refuzați sau uciși”.

Și, de exemplu, mărturia acestei comunități creștine foarte mici în aceste ore, chiar la Gaza – abdomenul moale uitat, mereu bun pentru a reaprinde conflictul – a celebrat Paștele său. Mii de creștini, dintre care doar 150 de catolici, într-un teritoriu locuit de un milion și jumătate de persoane în câțiva kilometri pătrați. Anul acesta multora chiar le-a fost refuzat permisul extraordinar pentru a ieși din Fâșie cel puțin pentru sărbătoarea creștinilor. „Eu și comunitatea mea – povestea la agenția SIR alaltăieri parohul, părintele Mario Da Silva – vrem să trimitem felicitările noastre de Paște tuturor fraților noștri din lume, cu o cerere: rugați-vă pentru noi care suferim cu Cristos. Vrem să înviem cu el pentru a avea o viață nouă. Oferim suferințele noastre pentru binele lumii și pentru voi toți”.

(După Vatican Insider, 1 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat