Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Principesa Maria, în vizită la Episcopia de Iași

În cursul dimineții din Vinerea Sfântă, 30 martie 2018, Alteța Sa Regală principesa Maria, însoțită de doamna senator Iulia Scântei, a vizitat Episcopia de Iași, având o întâlnire cu PS Petru Gherghel.

Vizita a fost prilejuită de participarea principesei Maria, între zilele de 29 și 30 martie, la diferite evenimente culturale din Iași. La Institutul Cultural Francez, Alteța Sa Regală, joi, 29 martie, a luat parte la vernisajul expoziției de fotografii și documente de arhivă „Misiunea Militară Franceză Berthelot și Familia Regală a României”, expoziția aflată sub auspiciile Familiei Regale a României. Principesa Maria s-a aflat apoi la Ateneul din Iași, unde a inaugurat Mica Galerie de Artă și a participat cu acest prilej la vernisajul expoziției „Iași, oraș regal”. Ziua s-a încheiat cu prezența principesei Maria la Palatul Culturii din Iași, la vernisajul expoziției „Iași, Amfiteatrul Unirii”, realizată de pictorul Emil Ciocoiu, eveniment organizat sub auspiciile Familiei Regale a României.

La vizita pe care a făcut-o principesa Maria la episcopie, PS Petru Gherghel a prezentat palatul episcopal și galeria picturilor episcopilor de Iași, insistând asupra imaginii fericitului episcop Anton Durcovici, care a avut o viață deosebit de grea, sfârșită prin martiriu, în timpul în care și Majestatea Sa regele Mihai, de fericită amintire, a trăit clipele grele ale istoriei României. S-a amintit și despre diferitele vizite ale monarhilor români, a regelui Mihai, dar și a regelui Ferdinand I. Preasfințitul a lăudat implicarea principesei Maria în operele de binefacere, printre care se află Înaltul Patronaj pe care principesa Maria îl oferă Organizației Umanitare Concordia, o organizație neguvernamentală, care are ca misiune susținerea familiilor aflate în dificultate și (re)integrarea socială (familială, școlară, profesională) a copiilor, tinerilor și adulților, spre o viață autonomă și responsabilă. În continuare s-a discutat despre situația catolicilor din România, dar și a familiilor românilor care de multe ori au de suferit din cauza plecărilor la muncă în străinătate. O surpriză au fost diferitele imagini cu Familia Regală pregătite de PS Petru Gherghel, unele mai vechi, iar principesa Maria a vorbit despre acestea prezentând și unele detalii de circumstanță ale acestora.

După vizita de la palatul episcopal, PS Petru Gherghel a prezentat principesei Maria și delegației Alteței Sale catedrala "Adormirea Maicii Domnului" și catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 martie: Principesa Maria, în vizită la Episcopia de Iași


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat