Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian (NT): Misiuni populare

"Biserica și Euharistia" a fost tema meditațiilor ținute de pr. prof. Ciprian Bejan-Piser, în perioada 25-28 martie 2018, în Parohia Romano-Catolică "Ss. Ap. Petru și Paul" din Traian, la misiunile populare prilejuite de sărbătorirea celor 50 de ani de existență a parohiei, aniversare care se va împlini sâmbătă, 7 aprilie 2018.

Pe parcursul acestui șir de meditații, părintele a pus accentul pe câțiva termeni care sunt fundamentali în formarea unei adevărate comunități de credință. În introducere, părintele a vorbit despre importanța și rolul fiecăruia în comunitate, subliniind faptul că, pentru trăi în comuniune, într-o viață comunitară autentică și pentru ca să trăim ca într-o familie, fiecare trebuie să lucreze, pentru că acolo unde cineva nu se implică rămâne un gol.

Apoi, pentru ca fiecare să poată ajunge la conștientizarea locului și rolului său e nevoie de o convertire personală, pentru a putea trăi și vesti Evanghelia celor la care nu a ajuns. Iar forța de evanghelizare vine, mai întâi de toate, dintr-o comunitate care se roagă, dintr-o comunitate a cărei membri duc o viață de slujire pentru frați.

În continuare părintele a amintit că pentru a putea primi și a lucra cu harul Duhului Sfânt care luminează Biserica, e nevoie de credință. Însă pentru ca o comunitate să fie într-adevăr una de credință, e nevoie de a ne tolera între noi. Astfel e nevoie să învăț să îl primesc pe celălalt ca altul în diferența sa și a învăța că el trebuie să mă suporte pe mine în diferența mea, pentru a deveni un "noi", un "noi" care nu este doar un grup restrâns de persoane, ci întreaga comunitate a celor care cred. Iar pentru a putea să înțelegem cu adevărat acest "noi" e nevoie de o reînnoire personală, să trăim într-o continuă convertire. Iar pentru ca acest "noi" să funcționeze e nevoie de o trăire a carității, a iubirii față de aproapele.

După ce am parcurs aceste etape ale slujirii față de aproapele, putem vorbi și de relația cu Dumnezeu, putem intra cu adevărat în dialog cu Dumnezeu prin rugăciune, care, din nou, nu trebuie să fie egocentrică ci trebuie să se îndrepte către celălalt. Iar un loc privilegiat în care Dumnezeu vorbește fiecăruia dintre noi este liturgia, în cadrul căreia un element fundamental, primar, al dialogului cu Dumnezeu este concordanța între ceea ce spunem cu buzele și ceea ce purtăm în inimă.

Nu în ultimul rând, după ce a clarificat modul în care trebuie să arate cu adevărat Biserica, părintele a făcut legătura dintre aceasta și Euharistie, care este prin excelență "mister al credinței": "este sinteza și suma credinței noastre", iar acest sacrament al altarului este centrul vieții Bisericii care, datorită Euharistiei, renaște mereu. Căci, cu cât este mai vie credința euharistică în poporul lui Dumnezeu, cu atât este mai profundă participarea sa la viața eclezială. Fiind vorba despre Biserică, nu s-a putut să nu se amintească numele Mariei, Maica Bisericii. Astfel în încheiere, părintele a vorbit despre Sfânta Fecioară care este mister al milostivirii și al iubirii, dar care îmbogățește Biserica cu o maternitate spirituală fecundă. Ea ne îndeamnă să fim frați unii pentru ceilalți, toți uniți de angajamentul de a construi împreună o lume mai dreaptă, solidară și pacifică.

Sfânta Liturghie de încheiere a fost prezidată de părintele Irinel Iosub, decan de Roman, care a împărțit tuturor binecuvântarea solemnă la sfârșitul acestor zile de har.

În această perioadă credincioșii din comunitate, pe lângă participarea numeroasă la sfintele Liturghii și la sacramentul Spovezii și Împărtășaniei, semn că au înțeles ceea ce părintele a vrut să transmită pe parcursul acestor zile, au participat și la alte momente de rugăciune comună: Sfântul Rozariu, Calea sfintei cruci.

Aceste zile de misiuni culminează cu sfântul Triduum Pascal, în așteptarea marii sărbători a credinței noastre: Învierea Domnului.

Eduard Amariei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-28 martie: Traian (NT): Misiuni populare


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat