Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Duminica Floriilor și Ziua Mondială a Tineretului

Tineri din toate parohiile catolice din Iași au participat la procesiunea pe străzile orașului și la Liturghia dedicată lor, duminică, 25 martie 2018, la ora 17.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, iar PS Aurel Percă a rostit cuvântul de învățătură. Au concelebrat mai mulți preoți de la Episcopie și de la parohiile din Iași, fiind prezent și pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului. Printre credincioșii prezenți în catedrală a fost prezent și domnul Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

La Iași, tinerii, cu ramuri în mâini, au pornit duminică, 25 martie, în jurul orei 16.00 în procesiune de la Parohiile "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (cartierul Nicolina), "Sfântul Anton de Padova" (cartierul Dacia), Dancu, Tomești și Valea Lupului către catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Împreună cu ei au venit preoții din comunitățile respective. În același timp, în catedrală, la ora 16, tinerii și credincioșii au participat la Calea sfintei cruci pentru viață.

În fața catedralei îi așteptau episcopii, preoții și credincioșii veniți la celebrare. Liturghia a început la intrarea în catedrală, unde s-a citit evanghelia despre intrarea lui Isus în Ierusalim și s-au sfințit ramurile. A urmat apoi procesiunea spre altar. Aici tinerii au citit lecturile și au participat și la citirea patimii pe roluri, alături de un diacon.

PS Aurel Percă spunea în cadrul omiliei că "nici cea mai profundă și frumoasă predică nu poate echivala profunzimea pe care evangheliile ne-o sugerează prin relatarea pătimirii Domnului. Procesul intentat împotriva lui Cristos și condamnarea sa au marcat în mod ireversibil istoria omenirii. Procesele împotriva lui Socrate, Galilei sau Ioana d'Arc pălesc în fața a ceea ce s-a întâmplat cu simulacrul de proces și cu condamnarea lui Isus Cristos". Toate aceste lucruri ne vorbesc despre iubirea deplină și perfectă a lui Dumnezeu față de om.

Reprezentanți ai comunităților prezente au fost implicați în diferite momente ale sfintei Liturghii, fie la proclamarea lecturilor sau a Patimii Domnului, fie la recitarea rugăciunii credincioșilor.

Cântarea a fost susținută de "Juvenes Ecclesiae", corul de tineri al catedralei, dirijat de Maximilian Husaru.

La final, PS Petru Gherghel a felicitat tinerii pentru mărturia lor de credință manifestată prin prezența la sărbătoarea Floriilor, încurajându-i să rămână aproape de Cristos, în fericirea adevărată care se găsește în el. Săptămâna Mare stă în centrul credinței noastre creștine și suntem invitați să îl urmăm pe Cristos pentru a învia alături de el. Sfântul apostol Ioan, care a stat la picioarele crucii, este un model autentic de trăire a credinței pentru toți tinerii. După cum spune Sfântul părinte papa Francisc, "nu trebuie lăsat ca razele tinereții să se stingă în întunericul acestui lumi".

* * *

Această zi dedicată tinerilor s-a născut din dorința sfântului papă Ioan Paul al II-lea. În Duminica Floriilor din anul 1984, în care s-a celebrat și jubileul tinerilor, papa a accentuat faptul că Biserica îi are în atenție într-un mod special pe tineri. În anul următor s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri. A fost începutul Zilei Mondiale a Tineretului, prima ediție. De atunci și până astăzi, în fiecare Duminică a Floriilor s-a celebrat Ziua Tineretului, iar la un interval de doi-trei ani s-au organizat întâlniri mondiale.

Ziua Tineretului la nivel diecezan va avea loc la 5 mai 2018, la Săbăoani.

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 25 martie: Iași: Duminica Floriilor și Ziua Mondială a Tineretului. Foto: Adrian Cuba

- 25 martie: Iași: Duminica Floriilor și Ziua Mondială a Tineretului

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei:

* * *

  • Comunicat de presă: Duminica Floriilor - Ziua Tineretului (25 martie)

  • PS Petru Gherghel: Scrisoarea pastorală "O floare rară pe meleagurile Moldovei. Veronica Antal în Anul Tineretului"

  • Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a XXXIII-a Zi Mondială a Tineretului 2018


     

    lecturi: 14.



  • Urmărește ercis.ro on Twitter
    Caută pe site

    Biblia on-line

    Breviarul on-line


    Liturgia Orelor
    Magisteriu.ro


    Documentele Bisericii
    ITRC "Sf. Iosif"


    Institutul Teologic Iași
    Vaticannews.va


    Știri din viața Bisericii
    Catholica.ro


    știri interne și externe
    Pastoratie.ro


    resurse pentru pastorație
    Profamilia.ro


    pastorația familiilor
    SanctuarCacica.ro


    Basilica Minor Cacica
    Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

    Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
    tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
    design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat