Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Provincia "Sfântul Iosif" din România
Str. Arcadie Șeptilici, 1A, 600234-Bacău
www.ofmconv.ro
Nr. 91/22.03.2018

COMUNICAT DE PRESĂ

Veronica Antal va fi beatificată la 22 septembrie 2018, la Nisiporești (Neamț)

Veronica Antal (1935-1958), tânără româncă și terțiară franciscană, al cărei martiriu pentru credință a fost recunoscut de papa Francisc la 26 ianuarie, va fi beatificată sâmbătă, 22 septembrie, la Nisiporești (Neamț), localitatea sa natală, în cadrul unei sfinte Liturghii pontificale oficiate la ora 11.00, în biserica romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului".

Sfânta Liturghie a beatificării va fi prezidată de trimisul papei Francisc, Eminența Sa cardinalul Angelo Giovanni Becciu, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, în prezența Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, a Înaltpreasfințitului Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, a numeroși episcopi, a pr. Marco Tasca, ministru general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, a reprezentanților și membrilor Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România, a numeroși preoți și persoane consacrate, și a tuturor credincioșilor ce vor binevoi să participe.

Prin declararea ei ca fericită, Veronica Antal va fi înscrisă în calendarul bisericesc al Ordinului Fraților Minori Conventuali și al Bisericii Catolice locale. Sărbătoarea ei va fi stabilită ulterior, ținând cont de data de 24 august, ziua martiriului său, când a fost ucisă din ură față de credință la Hălăucești (Iași).

Veronica Antal este prima femeie româncă, prima tânără româncă și primul laic român ridicat la cinstea altarelor de Biserica Catolică. Este, totodată, al doilea membru al Ordinului Franciscan din România beatificat, după fericitul Ieremia Valahul; al șaselea român ridicat la cinstea altarelor, după fratele capucin Ieremia Valahul, episcopul Szilárd Ignác Bogdánffy, episcopul János Scheffler, Monseniorul Vladimir Ghika și episcopul Anton Durcovici; al treilea român înscris de papa Francisc în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice.

Născută la 7 decembrie 1935, la Nisiporești (Neamț), Veronica Antal s-a înscris încă din adolescență în Ordinul Franciscan Secular (Terțiar), în acea perioadă istorică ordinele călugărești catolice fiind interzise prin lege în România. În seara zilei de 24 august 1958, în timp ce se întorcea de la sfânta Liturghie din Parohia Hălăucești, a fost atacată de un tânăr și ucisă. Încă din primele momente ale morții ei, credincioșii din localitatea natală și din împrejurimi au considerat-o sfântă și martiră, exemplul vieții ei de credință răspândindu-se apoi în țară și peste hotare. Cauza ei de canonizare a fost deschisă în anul 2003 în Dieceza de Iași, documentația fiind coordonată de pr. Damian Gheorghe Pătrașcu, vicepostulator, în numele Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România.

Beatificarea (din lat. beatificatio) este actul prin care papa, în urma unor investigații începute în dieceză și continuate la Congregația pentru Cauzele Sfinților, acordă unui creștin catolic decedat, care a fost martirizat sau care a practicat toate virtuțile în chip eroic, titlul de "fericit" și permite să i se aducă un cult public de către un grup limitat de credincioși, cum ar fi o țară, o dieceză etc. (cf. Ioan Tamaș, Mic dicționar creștin catolic, Ed. "Sapientia", 2001).

Fr. Virgil Blaj
secretar provincial


Persoane de contact:

- Pr. Damian Patrașcu, OFMConv. (tel. 0039/366.460.4582; e-mail: patrascu.damian@gmail.com)

- Pr. Marius Bîlha, OFMConv. (tel. 0764.180.827; e-mail: fratemarius@gmail.com)

- Pr. Fabian Blaj, OFMConv. (tel. 0764.881.024; e-mail: fabianblaj@yahoo.it)

(Sursa: www.ofmconv.ro)

*

Secțiunea specială "Veronica Antal" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 60.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat