Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea lui Ratzinger, Viganò își dă demisia

De Domenico Agasso jr - Salvatore Cernuzio

Scrisoarea lui Benedict al XVI-lea, citită de prefectul Secretariatului pentru Comunicare în timpul prezentării colecției de 11 volume mici despre teologia lui Francisc, și polemicile cu privire la o publicare parțială a ei au devenit un caz care l-a constrâns să-și dea demisia chiar pe prefectul Dario Edoardo Viganò. Papa a acceptat renunțarea sa, numindu-l pe prelat ca asesor al dicasterului. Până la numirea noului prefect, dicasterul va fi condus de secretar, monseniorul argentinian Lucio Adrian Ruiz.

A anunțat asta directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Greg Burke, printr-un buletin la care sunt atașate și scrisoarea pontifului adresată monseniorului Viganò și cea a prefectului demisionar. În aceasta din urmă, datată la 19 martie, se citește: "În aceste ultime zile s-au ridicat multe polemici cu privire la activitatea mea care, dincolo de intenții, destabilizează complexa și marea muncă de reformă pe care Dumneavoastră mi-ați încredințat-o în iunie 2015 și care se află acum, grație contribuției foarte multor persoane începând de la cea personală, la etapa finală".

Mulțumindu-i papei "pentru însoțirea paternă și trainică pe care mi-ați oferit-o cu generozitate în acest timp și pentru stima reînnoită pe care ați voit să mi-o manifestați și la ultima noastră întâlnire", Viganò îi cere apoi lui Francisc "să primiți dorința mea de a mă da la o parte făcându-mă, dacă Dumneavoastră o doriți, disponibil să colaborez în alte modalități".

Face asta "respectând persoanele care au lucrat cu mine în acești ani și pentru a evita ca persoana mea să poată în vreun mod să întârzie, să dăuneze sau chiar să blocheze ceea ce este stabilit de motu proprio Actualul context comunicativ din 27 iunie 2015", și mai ales, "din iubire" față de Biserică și față de papa. În același timp Viganò dorește ca acest "a se da la o parte" să fie "ocazie rodnică de reînnoire" și pentru "a se renaște de sus". "De altfel - subliniază el în scrisoare - nu ne-ați învățat să iubim și să trăim Biserica rolurilor, ci pe cea a slujirii, stil pe care din totdeauna am încercat să-l trăiesc".

În scrisoarea sa de răspuns, semnată astăzi 21 martie și publicată imediat de Vatican, papa Francisc spune că acceptă această demisie "nu fără unele greutăți": "Ca urmare a ultimelor noastre întâlniri - se citește în text - și după ce am reflectat îndelung și am cântărit cu atenție motivațiile cererii dumneavoastră de a face «un pas înapoi» în responsabilitatea directă a dicasterului pentru comunicații, respect decizia dumneavoastră și accept, nu fără unele greutăți, demisia din funcția de prefect".

Totuși Francisc îi cere prelatului "să continuați să rămâneți la dicaster, numindu-vă ca asesor pentru dicasterul comunicației pentru a putea da contribuția dumneavoastră umană și profesională noului prefect la proiectul de reformă voit de Consiliul Cardinalilor, aprobat de mine și împărtășit în mod regulamentar". "Reformă - subliniază - ajunsă de acum la etapa conclusivă cu fuziunea iminentă a ziarului L'Osservatore Romano în cadrul unicului sistem comunicativ al Sfântului Scaun și încorporarea Tipografiei Vaticane".

De aici un mulțumesc pentru "marea angajare desfășurată în acești ani în noul dicaster cu stilul de confruntare disponibilă și docilitate pe care ați știut să-l arătați între colaboratori și cu organismele din Curia Romană", care "a arătat clar că reforma Bisericii nu este înainte de toate o problemă de organigrame cât mai degrabă dobândirea unui spirit de slujire".

"Polemicile" la care face referință Viganò au izbucnit după prezentarea la Roma a colecției "Teologia Papei Francisc", editată de LEV, la 12 martie, în timpul căreia prefectul Comunicației a citit o scrisoare a lui Benedict al XVI-lea care contesta "prejudecata nesăbuită" cu privire la formarea teologică a lui Francisc și sublinia "continuitatea interioară" dintre cele două pontificate.

În aceeași scrisoare, papa emerit refuza invitația de a scrie o contribuție despre colecție, explicând că: "În toată viața mea a fost mereu clar că voi scrie și mă voi exprima numai despre cărți pe care le-am citit cu adevărat. Din păcate, și din motive fizice nu sunt în măsură să citesc cele 11 volume în viitorul apropiat, cu atât mai mult cu cât mă așteaptă alte activități pe care deja le-am asumat". Acest paragraf a fost citit de Viganò jurnaliștilor, prezenți dar n-a fost transcris în comunicatul dat de Sfântul Scaun. După câteva zile a reieșit și faptul că Vaticanul ar fi "trucat" fotografia scrisorii lui Ratzinger, scoțând paragraful respectiv.

După aceea, vaticanistul Sandro Magister a explicat că din scrisoare lipsea și o ultimă parte, nici citită nici prezentă în vreun comunicat, în care pontiful emerit exprima uimirea sa față de prezența printre autorii colecției LEV a profesorului Peter Hünermann, "care în timpul pontificatului meu a ieșit în evidență prin conducerea unor inițiative anti-papale". Știrea a dezlănțuit polemici multe, aprinse; Secretariatul pentru Comunicare a publicat apoi sâmbătă după-amiază 17 martie textul integral al scrisorii lui Benedict al XVI-lea care rezulta, de altfel, "rezervată-personală".

Viganò încheie deci mandatul său început cu instituirea Secretariatului pentru Comunicare, cu un motu proprio al papei din 27 iunie 2015, așa cum se amintea în scrisoare. Dicasterului, unul dintre primele rezultate ale reformei Curiei începută de Francisc de la începutul pontificatului, i-a fost încredințat sistemul comunicativ al Sfântului Scaun integrând "toate realitățile care, în diferite moduri, până astăzi, s-au ocupat de comunicare", cu scopul de "a răspunde tot mai bine la exigențele misiunii Bisericii".

În organism au ajuns Consiliul Pontifical al Comunicațiilor Sociale, Sala de Presă a Sfântului Scaun, Serviciul Fotografic, Libreria Editrice Vaticana, Radio Vatican, Centrul Vatican de Televiziune, Serviciul Vatican Internet. Mai lipsesc, așa cum a amintit papa, L'Osservatore Romano și Tipografia Vaticana care vor fi încorporate în curând. Secretariatului pentru Comunicare este încredințată și gestionarea sitului web instituțional al Sfântului Scaun (www.vatican.va) și ale account social ale papei (Twitter @pontifex e Instragram @Franciscus). În afară de asta, în ianuarie, Secretariatul inaugura și noul portal multimedia Vatican News.

(După Vatican Insider, 21 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat