Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Chiara Lubich - marea atracție a timpului prezent

La 10 ani de la moartea sa, o privire asupra semnificației sociale a carismei unității

La 14 martie 2018 s-a marcat comemorarea a 10 ani de la moartea Chiarei Lubich.

Comunitățile Mișcării Focolarelor răspândite în lumea întreagă celebrează acest moment prin numeroase inițiative, bazate pe acțiunea carismei unității ca motor al schimbărilor sociale.

O privire de ansamblu asupra chipului social al carismei Chiarei Lubich, cu 2000 de participanți de pe cele cinci continente, a fost dată de evenimentul artistic programat în ziua de 3 martie 2018, la Centrul "Mariapolis" din Castel Gandolfo, Roma, unde a fost prezent cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, și personalități din lumea culturii, comunicațiilor, instituțiilor, eveniment ce mai poate fi urmărit pe internet cu traduceri în engleză, spaniolă, portugheză, franceză, italiană (www.focolare.org).

În România, acest moment a fost marcat la 13 martie 2018, la București, cu sfânta Liturghie celebrată de ÎPS Ioan Robu în catedrala "Sfântul Iosif", și va cunoaște o prelungire în luna aprilie când va avea loc o întâlnire deschisă tuturor celor care doresc să cunoască și să aprofundeze carisma unității.

Sâmbătă, 17 martie, la Iași, un program deschis tuturor în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" a început cu sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă împreună cu preoți din Dieceza de Iași, după care a continuat tot în catedrală prezentarea Mișcării Focolarelor în ultimii zece ani, prin mărturii, documentare video, prezentarea cărții "Zarul iubirii", culegere de mărturii ale copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 10 ani care trăiesc spiritualitatea unității în familie, la școală, la joacă.

La Cluj-Napoca și în diferitele orașe din țară, întâlniri ale comunităților Mișcării Focolarelor vor avea loc de-a lungul lunii martie.

Pentru Chiara Lubich, marea atracție a timpului prezent era "să pătrunzi în cea mai înaltă contemplație, rămânând în același timp amestecat cu ceilalți, om alături de om"1. Sergio Zavoli, economist italian creștin de faimă europeană și legat de ea printr-o cunoaștere profundă de prietenie, a definit-o mistică a unității între cer și pământ, afirmând că Chiara Lubich realizează un progres în mistica trinitară: "Să-l faci pe Dumnezeu să locuiască în intimitatea propriului suflet înseamnă să-l faci să trăiască în mijlocul oamenilor prin comunicare a lui Dumnezeu în mine cu Dumnezeu în fratele. Gândirea Chiarei nu întâmplător ne cheamă să facem totul pentru a repune împreună fragmentele indivizibilului, adică omul, și să refacem fracturile condivizibilului, respectiv comunitatea"2.

Schimbările sociale care decurg din aceasta au dat naștere - încă de la începutul experienței Chiarei Lubich în orașul său natal Trento, nordul Italiei - unor inițiative cu o puternică amprentă socială. Astăzi se regăsesc în toată lumea, întrupate cu caracteristicile proprii fiecărei regiuni și culturi, acțiuni și opere create pentru a contribui la rezolvarea situațiilor de mare necesitate în care se aflau persoane, grupuri, comunități (cf. http://www.focolare.org/news/2018/01/22/il-carisma-di-chiara-motore-di-trasformazione-sociale).

Maria Voce - actuala președintă a Mișcării Focolarelor - la întrebarea unui jurnalist despre rolul focolarinilor astăzi la 10 ani de la moartea fondatoarei, a răspuns că "toți ar trebui să se concentreze pe a menține în mod absolut unitatea cu izvorul care este Chiara, deci fidelitate față de carisma inițială pentru a descoperi radicalitatea, deplina dăruire de sine, care ne sunt cerute și astăzi, poate chiar mai mult decât în trecut; și dezvoltarea Mișcării - pentru a putea fi instrumentul gândit de Dumnezeu ca să ducă spiritualitatea de comuniune în lume pentru a construi unitatea familiei umane. Aprofundarea cunoștințelor și transmiterea - în termeni accesibili tuturor - a marii carisme pe care Dumnezeu i-a dat-o Chiarei și care nu are doar aspecte spirituale, ci și doctrinare, sociale, politice, aspecte care pot influența toate domeniile"3.

Mișcarea Focolarelor din România

Note
1 C. Lubich, Meditații, Editura Oraș Nou, Roma 1959, p. 11.
2 Sergio Zavoli, Discurs cu ocazia conferirii Chiarei Lubich a cetățeniei de onoare a orașului Rimini, 23 septembrie 1997, în Omenirea nouă XIX (1997/6) 114, 799-808.
3 Interviu cu Maria Voce în Oraș Nou nr. 3, martie 2018.

* * *

Mișcarea Focolarelor are sediul la adresa: Via di Frascati, 306 - 00040 Rocca di Papa (Roma) - Italia; tel. 0039/06947989; e-mail: sif.press@focolare.org; www.focolare.org

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 martie: Iași: Liturghie de comemorare a Chiarei Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarinilor


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat