Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Ite ad Joseph!" Hramul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif"

Luni, 19 martie 2018, comunitatea Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" l-a sărbătorit pe Sfântul Iosif, patronul Bisericii, al diecezei și al acestei case. În acest an, la sărbătoarea noastră am avut privilegiul de a-l avea în mijlocul nostru pe Excelența Sa cardinalul Beniamino Stella, prefect al Congregației pentru Cler. El a prezidat Liturghia solemnă în cadrul căreia nouă studenți ai anului V au primit acolitatul, iar 13 studenți ai anului IV lectoratul.

La ora 10.00, s-a celebrat Liturghia solemnă a acestei sărbători, prezidată de Excelența Sa cardinalul Beniamino Stella. Alături de el au fost PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar, și 46 de preoți.

În cadrul acestei celebrări cuvântul de învățătură ne-a fost oferit chiar de către Excelența Sa cardinalul, și a fost tradus din italiană de pr. Bejan-Piser Ciprian, preot formator în seminar. El ne-a vorbit despre caracterul irevocabil al darurilor lui Dumnezeu, printre acestea un dar minunat fiind cel al preoției, al lectoratului și al acolitatului. În acest caracter irevocabil trebuie fundamentată speranța celor care îl slujesc pe Domnul, speranță în susținerea divină, încredere în faptul că Dumnezeu nu-și retrage harul său. În rândul celor care primesc aceste haruri nu sunt doar preoții, ci toți credincioșii, toți pe care Tatăl îi chemă la sfințenie prin slujire pentru viața veșnică. Pentru toți acești el ni l-a oferit ca exemplu pe Iosif, cel care a crezut, a visat și s-a supus. El este cel care s-a abandonat deplin în voința divină, cel care l-a întâlnit pe Domnul în vis primind voința sa cu inocența unui copil, supunându-se, nu ca un sclav, ci ca un fiu conștient de bunătatea planului patern divin.

Imediat după omilie, seminariștii anului IV, Antili Liviu Leonard, Bârlescu Anton, Budău Narcis Iosif, Căliman Ovidiu, David Eduard Cristian, Doboș Claudiu Ignațiu, Fechet Iosif Adrian, Gundel Richard Mihai, Lucaci Andrei Vicențiu, Minac Ionuț Lucian, Onode Paul Gabriel, Păuleț Marian și Talaz Adrian, au fost învestiți cu treapta lectoratului, iar seminariștii anului V, Abadi Alexandru, Baciu Richardo Dominic, Balint Gabriel, Cochiorca Gabriel, Cocianga Iulian Gabriel, Enache Octavian Constantin, Farcaș Cătălin, Gabor Paul Alexandru și Gașpar Emil, în treapta acolitatului.

A fost o zi de mare bucurie în Biserică, în dieceză, dar mai ales în sânul familiei noastre seminariale.

Ciprian Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 19 martie: Iași: "Ite ad Joseph!" Hramul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif"

- 19 martie: Iași: Hramul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif". Foto: Adrian Cuba

* * *

Omilia cardinalului Beniamino Stella (www.itrc.ro)


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat