Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita nunțiului apostolic în Dieceza de Iași

ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, însoțit de Mons. Fernando Duarte Barros Reis, secretar al Nunțiaturii Apostolice din București, a vizitat Dieceza de Iași între zilele de 17 și 18 martie 2018, aflându-se în drum spre Republica Moldova.

Cu această ocazie Mons. Buendía a vizitat sâmbătă, 17 martie, Congregația "Surorile lui Isus, Răscumpărătorul" din Onești, unde a celebrat sfânta Liturghie și a luat contact cu viața surorilor din această congregație.

Duminică, 18 martie, răspunzând invitației PS Petru Gherghel, Mons. Buendía a celebrat Liturghia din cea de-a 5-a duminică din Postul Mare, începând cu ora 11.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Excelența Sa a rostit și cuvântul de învățătură. Au concelebrat PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, pr. Paul Budău, paroh al parohiei catedralei și decan de Iași, și preoți care activează la Episcopia de Iași. În catedrală au fost prezenți mulți credincioși, persoane consacrate sau laice, dar și Gabriel Vasile Harabagiu, viceprimar al Municipiului Iași. Cântarea de la această sfântă Liturghie a fost susținută de corul mare al catedralei, cor dirijat de pr. Ciprian Antălucă și acompaniat la orgă de Octavian Bișoc.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel și-a exprimat mulțumirea față de ÎPS Miguel pentru prezența Excelenței Sale în "mijlocul nostru, prin care arătăm această comuniune în credință cu Sfântul Părinte papa pe care îl reprezentați".

La începutul predicii Excelenței Sale, nunțiul apostolic și-a exprimat mulțumirea pentru invitația de a celebra Liturghia în catedrala din Iași, iar în calitate de reprezentant al Sfântului Părinte papa Francisc, a dorit să transmită "salutul său patern, precum și binecuvântările pe care vi le împarte din toată inima". Pe baza lecturilor sfinte, care se citesc în cea de-a 5-a duminică de peste an în Biserica Romano-Catolică, Mons. Buendía a vorbit despre alianța pe care Domnul vrea să o încheie cu poporul său, în care va introduce o lege care se bazează numai pe iubire. A continuat vorbind despre dorința oamenilor de a-l cunoaște pe Domnul, o "sete care a străbătut toate timpurile și toate culturile". Mons. Buendía a vorbit și despre importanța crucii, prin care poate fi cunoscut Domnul, și "fără de care nu este glorie". Pe baza evangheliei, luată din Evanghelia după sfântul Ioan (12,20-33), subliniind versetul 24, "dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult", a amintit despre cuvintele Sfântului Părinte papa Francisc: "Moartea lui Cristos este un izvor inepuizabil de viață nouă, pentru că poartă în sine forța regeneratoare a iubirii lui Dumnezeu. Cufundați în această iubire prin Botez, creștinii pot să devină «boabe de grâu» și să aducă rod mult dacă, asemenea lui Isus, «își pierd viața» din iubire față de Dumnezeu și față de frați" (papa Francisc, Angelus, 22 martie 2015). Mons. Buendía a arătat că aceia care sunt creștini pot oferi celor care nu cred și nu îl cunosc pe Isus trei lucruri: "evanghelia, crucea și mărturia noastră", arătând ceea ce reprezintă fiecare dintre acestea. "Sfânta Fecioară Maria, care a lăsat Cuvântul să devină trup, să ne ajute să aducem aceste trei lucruri", a fost rugăciunea cu care a încheiat cuvântul de învățătură Excelența Sa.

După terminarea sfintei Liturghii, ÎPS Miguel Maury Buendía, însoțit de Mons. Fernando Duarte Barros Reis și episcopii din Dieceza de Iași, a mers la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", unde s-a întâlnit cu Eminența Sa card. Beniamino Stella, prefect al Congregației pentru Cler, care, în perioada 16-19 martie, face o vizită în Dieceza de Iași, iar apoi și-a continuat drumul spre Republica Moldova.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 martie: Iași: Liturghie prezidată în catedrală de ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova

* * *

Înregistrarea Liturghiei transmise în direct, de la catedrala din Iași, 18 martie 2018:


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat