Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Beniamino Stella va face o vizită în Dieceza de Iași

Eminența Sa card. Beniamino Stella, prefect al Congregației pentru Cler, în perioada 16-19 martie 2018, va face o vizită în Dieceza de Iași, răspunzând invitației PS Petru Gherghel. În cadrul vizitei, card. Stella se va întâlni cu Mons. Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, cu preoții și seminariștii din Bacău și Iași. Pe toată perioada vizitei, cardinalul va fi însoțit de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

Vineri, 16 martie, cardinalul Beniamino Stella va sosi la Bacău, unde, timp de două zile, va vizita diferite comunități, printre care mănăstirea "Surorilor Benedictine Reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului Nostru Isus Cristos" din Măgura, unde sunt îngrijiți peste 60 de bătrâni, și Seminarul minor din Bacău, unde sâmbătă, 17 martie, începând cu ora 15.30, va întâlni comunitatea seminariștilor, profesorii și preoții din zona Bacăului.

Duminică, 18 martie, cardinalul se va îndrepta spre Iași, unde este prevăzută, la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", o întâlnire cu preoții din zona Iași, începând cu ora 16.00, pentru ca mai apoi, de la ora 17.30, să aibă loc o întâlnire cu seminariștii. Card. Stella va avea și o întâlnire cu ÎPS Miguel Maury Buendía, care, în drum spre Republica Moldova, va celebra Liturghia de duminică, 18 martie, la ora 11.00, în catedrala din Iași.

Luni, 19 martie, în solemnitatea Sfântul Iosif, fiind și hramul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, cardinalul prefect al Congregației pentru Cler va celebra sfânta Liturghie în capela Seminarului major, începând cu ora 10.00. În cadrul aceleiași Liturghii, 24 de tineri seminariști vor primi slujirile sacre ale lectoratului și acolitatului.

Preoții care pot participa sunt invitați la întâlnirile cu prefectul Congregației pentru Cler de la Bacău (sâmbătă, 17 martie, ora 15.30) sau Iași (duminică, 18 martie, ora 16.00).

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Cardinalul Beniamino Stella s-a născut la Pieve di Soligo, provincia de Treviso (IT), la 18 august 1941. Este fiul unei familii cu doisprezece copii. A fost hirotonit preot la 19 martie 1966, după studiile urmate la Seminarul din Vittorio Veneto și apoi studiile de filozofie și teologie la Seminarul Pontifical Roman. A fost încardinat în Dieceza de Vittorio Veneto (IT).

A obținut doctoratul în drept canonic la Universitatea Pontificală Laterană, ca student al Academiei Pontificale Ecleziastice, unde a fost trimis de episcopul său, Mons. Albino Luciani, cel care urma să fie papa Ioan Paul I.

Intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în 1970, și-a oferit colaborarea la reprezentanțele pontificale în Republica Dominicană și Zair (astăzi Republica Democrată Congo); astfel, după o perioadă de doi ani la Consiliul pentru Afacerile Publice ale Bisericii a Secretariatului de Stat, a activat la Nunțiatura Apostolică din Malta, pentru 5 ani, ca însărcinat cu afaceri; iar în cele din urmă, din nou, la Consiliul pentru Afacerile Publice ale Bisericii, din 1983 până în 1987.

Numit reprezentant pontifical în Republica Centrafricană, în Congo Brazzaville și în Ciad, la 21 august 1987, în același timp a fost ales în scaunul titular de Midila cu demnitatea de arhiepiscop. A fost consacrat episcop la 5 septembrie de către papa Ioan Paul al II-lea.

La 15 decembrie 1992 a fost numit nunțiu apostolic în Cuba, iar la 11 februarie 1999 a fost numit la reprezentanța pontificală din Columbia.

La 13 octombrie 2007, a fost chemat la Roma ca președinte al Academiei Pontificale Ecleziastice, pentru formarea preoților trimiși de episcopi pentru pregătirea pentru serviciul diplomatic în reprezentanțele pontificale și în Secretariatul de Stat.

La 21 septembrie 2013, a fost numit prefect al Congregației pentru Cler, iar la 22 februarie 2014, papa Francisc l-a introdus printre cardinalii Bisericii.

* * *

Radio Maria, emisiunea "Lumea la timpul prezent", ediția din 16 martie 2018, intervenție prin telefon a pr. Adrian Blăjuță, despre vizita cardinalului Beniamino Stella:


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat